понеделник, 29 юни 2020 г.

Пиле по тайландски с кокос и манго


Ако искате да изненадате семейството или гостите, това е ястието. Приготвя се лесно. Може да се сготви предварително и да се затопли преди сервиране.Ароматно, леко, много вкусно! Леко пикантно.



Продукти
за 6 порции
1 кг пилешко месо от бутчета или комбинация с пилешко филе
 1 бр. средно голямо манго
50 г обелен и нарязан на ситно джинджифил
400 г кокосово мляко консерва
2 глави нарязан на ситно лук
1 червена чушка нарязана на кубчета
1 зелена чушка нарязана на кубчета
2 скилидки чесън нарязан на ситно
60 г олио
2 с.л. къри   на прах
2 с.л. соев сос
100 мл пилешки бульон
200 г заквасена сметана
5 г (1 ч.л.) нишесте
1 с.л. доматено пюре
  ориз за сервиране
150 г ориз
30 мл олио/масло
30 г стафиди
аспержи
18 броя (250 г)
10 г .(1 с.л.) масло

Време за приготвяне: 65 мин.
- за подготовка - 15 мин.
 - за готвене - 50 мин.

Калории 
Общо 4430 Ккал
 За една порция 740  Ккал 



Приготвяне 

Месото се нарязва на кубчета и се маринова с кърито и соевия сос. Престоява в хладилник няколко часа.
В половината от предвиденото олио, загрято в дълбок съд,   се запържва месото до златисто, на няколко пъти, за да има възможност да се изпари водата. Изважда се върху домакинска хартия и се оставя настрани.
В остатъка от олиото се задушават последователно лукът, нарязан на дребно, чесънът , джинджифилът , нарязан на ситно, чушките на кубчета.
След омекване на зеленчуците се добавя пилешкият бульон(вода със сол), кокосовото мляко и пилешкото месо. Огънят се намалява и се оставя да заври. Вари се до пълна готовност на месото.
Прибавя се нарязаното на кубчета манго.
В купичка се изважда малко от течността  и в нея се разбъркват нишестето и  заквасената сметана . Добавя се към месото и се овкусява със сол и черен пипер. Вари се още 2-3 минути .
Оризът се запържва в маслото и се добавят 3 части вода и стафидите, сол на вкус.Вари се 10-12 минути  исе изключва.Оставя се покрит с капак.
Аспержите се почистват и бланшират в подсолена вода . Изваждат се в ледена вода.
След подсушаване се запържват за 1-2 минути на тиган.


Източник
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.