понеделник, 28 декември 2020 г.

Класическа баклава с готови кори и орехи



Любимата ми баклава е тази с кексова  плънка
Но харесвам и класическата.


Продукти
за тава с размера на корите

400 г тънки кори за баклава (16-18 броя)

250 г масло
300 г орехи
2 с.л. захар
3 с.л. пшеничен грис
сироп
3 ч.ч. захар (чашата е 240 мл)
3 ч.ч. вода
ванилия
лимова кора
1 с.л. лимонов сок

 Време за приготвяне: 65 мин.
- за подготовка - 15 мин.
 - за готвене - 40 мин.
- за изчакване - 2 часа


Калории
 Общо 7500  Ккал 
За една порция (3 квадратчета) 450  Ккал 

на снимката са два вида баклава - с кексова плънка и класическа


Приготвяне 

Маслото се разтопява.
Тавата се намазва обилно с мазнина.
Орехите се смилат или счукват и се смесват със захарта и гриса.
Всяка кора се маже с масло, като между 4-5 се поръсва от ореховата смес.
Баклавата се нарязва и отгоре се намазва с останалата мазнина.
Пече се на 150-160 С до златисто.
През това време се вари сироп от водата и захарта. Добавят се по желание лимонови или портокалови кори.
Сиропът ври поне 10 мин. Накрая се добавят ванилията и лимоновия сок.
Оставя се да изстине до телесна температура.
Горещата баница се залива със заситнилият сироп.
Изчаква се няколко часа, докато поеме сиропа.

събота, 19 декември 2020 г.

Две рецепти с праз на тиган - с домати или с яйца и сирене


В нашето семейство много обичаме праз. Блогът е пълен с рецепти с вкусен зеленчук. Може да се използва за всичко - салати, супи , основни ястия. Много подходящ за разнообразяване на храненето по време на пости. 
В предложените пържени ястия се оползотворява едновременно и зелената и бялата част на праза.



Продукти

за праз с домати

зелената част н 3-4  стръка праз 
800г консерва домати на кубчета
1 с.л. захар
2-3 с.л. олио
черен пипер
кимнон
сол
Време за приготвяне: 40 мин.
 - за подготовка - 10 мин.
 - за готвене - 30 мин. 
 Калории 
Общо Ккал 
За една порция Ккал
 Приготвяне 
Празът се измива  много добре и се реже на половин см.
Олиото се загрява в дълбок съд и празът се задушава за около 10 мин. , до омекване.
Прибавят се доматите  и се сол, готви се за 15 минути, до сгъстяване.
Овкусява се с подправките и се вари на слаб огън още няколко минути.
Сервира се с хляб и сирене.

Продукти

за праз с яйца и сирене

бялата част на 3-4 стръка праз
2 с.л. олио
50 г сирене
2 яйца

Време за приготвяне: 40 мин.
 - за подготовка - 10 мин.
 - за готвене - 30 мин. 

 Приготвяне 

Празът се реже на ситно.
Олиото се загрява в тава и в него се задушава празът . Отнема около 10 мин.
Прибавя се натрошеното сирене, разбърква се няколко пъти, до разтопяване и се добавят яйцата.

събота, 12 декември 2020 г.

Печено месо от младо прасе



Не случайно месото от малко прасе се брои за деликатес - крехко, нежно , без тлъстини, с хрупкава апетитна коричка. Изпечено на слаб огън просто се топи в устата! Рецептата е лесна за изпълнение. Гарнитурата е по избор.




Продукти
за 5-6 порции
предна или задна четвърт от младо прасе
около 2 кг
смес за подправяне
2 с.л. олио
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. соев сос
1/2 ч.л. чесън
1/2 ч.л. чубрица

 Време за приготвяне: 3 часа
- за подготовка - 10 мин.
 - за готвене -  2-3 часа

Калории 
Общо Ккал 
За една порция Ккал 




Приготвяне

 Подправките и мазнината се смесват в малка чашка.
Месото се натрива добре с приготвената смес.
Поставя се в тава на дъното, на която има решетка или дървени пръчки ( лъжици), за да не се залепи при печенето. 
Налива се около 400 мл вода, смесена с 1-2 с.л. олио.
Тавата с месото се поставя в гореща фурна ( 220 С) за 15 минути. Изважда се и се покрива плътно а алуминиево фолио. Фурната се намалява до 160 С и тавата се връща в нея.
Пече се още около 2 ч. и 30 мин. или до 3 часа. 
Проверява се визуално по кокала, ако месото се е отделило от края на кокала,  вече е готово или с термометър за месо - трябва да е над 82 С. 
Алуминиевото фолио се отстранява и се запича за 15 мин на силна фурна, до образуване на апетитна коричка.
Сервира се с картофи, ориз или зеленчуци.
Аз съм използвала отделената при печенето течност за картофи на фурна, като една част отделих за сос.


Оризът е с шафран и стафиди.