сряда, 10 юли 2019 г.

Мини тортички с крем кафе и плодове - "ентреме", подробно



Опитайте, не е трудно! Тортичките са съставени от 4 елемента -
бадемова бисквитка за основа (може готова), ароматно черешово желе(може готово сладко), нежен крем от кисело мляко с кафе и кондензирано мляко, цветна шоколадова глазура.

Думата ентреме (entremet) идва от френски и представлява малка порция сладко или солено ястие, за изчистване на вкусовете между отделните основни ястия.  

В модерната френска кухня ентреме представлява десерт, съдържащ няколко различни слоя и елементи, най-често на базата на мус. Основната идея е комбинацията на различни вкусове, усещания и текстури.


Всъщност тези малки десертчета са по подобие на няколко торти, които правих напоследък.


Рецептите на сладкишите от горната снимка може да намерите в тези връзки:

Торта малиново-шоколадов мус
Мус торта с огледална шоколадова глазура
Торта "Нежност"


Тортичките се приготвят много лесно, ако имате подходящо оборудване.
Най-добре силиконови форми.Но има и други решения.
Например аз използвах горната част от опаковката на "активия данон закуска".





Продукти 
за 8 броя с диаметър 8 см
основа
2 яйца
1/2 ч.ч. захар(100 г)
1/2 ч.ч. брашно(70 г)
50 г бадемово брашно
1/2 ч.л. разтворимо кафе
ванилия
плодов слой
200 г почистени от костилките череши или друг плод
3 с.л. захар
5 г желатин
100 мл вода
1/4 к.л. канела
ванилия
1 с.л. лимонов сок
млечен крем
400 г кисело мляко 4-5%
1 с.л разтворимо кафе
200 г кондензирано подсладено мляко
10 г желатин
ванилия
1 с.л. порто
огледална глазура 1/2 доза (  5 г желатин, 30 мл вода, 70 г течна глюкоза, 75 г захар, 35 мл вода, 50 г кондензирано мляко, 75 г бял шоколад, боя за хранителни цели )
от горните торти
 Време за приготвяне: 3 часа
- за подготовка - 40 мин.
 - за готвене - 15 мин.
- за изчакване - 2 часа
Калории
Общо Ккал
За една порция Ккал



Приготвяне
блатче за основата
Яйцата и захарта се разбиват до гъста пухкава смес. Прибавя кафето(ако не е на прах, а на гранули е добре да се разтвори в 1 с.л. вода) и се разбърква отново до еднородна смес.
Внимателно , разбърквайки с шпатула се добавят брашната.
Сместа се изсипва в застлана с хартия за печене тава и се заравнява.
Пече се на 180 С в предварително загрята фурна за около 15 мин., до златисто.
Изважда се и се реже на кръгчета с необходимата големина, според формите за желиране.



плодово желе
Черешите се посипват със захарта, заливат се с вода и се загряват  с разбъркване до разтопяване на захарта.Добавя се 1 с.л. лимонов сок, канела, ванилия и набъбналия желатин.
(желатинът се накисва в 2-3 с.л. вода до набъбване).
Плодовото сладко се разпределя в чашки или подходящи формички, по-малки от основните форми за тортичките. Прибират се в хладилника за 1 час, докато се желират.











млечен крем с кафе
Киселото мляко се смесва с кафето и кондензираното мляко. Ако кафето не е на прах, а на гранули е добре да се разтвори в 1-2с.л. вода предварително. Прибавят се виното и ванилията и се разбърква.
Желатинът се накисва в 50 мл вода до набъбване.Загрява се в микровълновата за 30 сек, до разварянето му. Изчаква се малко да се охлади и се смесва с млечната смес. Най-напред от млечната смес се слагат 2-3 с.л. в желатина, за се уеднакви температурата и след това всичко се обърква.
Половината от крема се разпределя в избраните форми и се прибира в хладилника за 30 мин., докато започне да се желира.








Формите се изваждат от хладилника и върху млечния крем се поставят плодовите желета.
Не е фатално ако не  са напълно желирани.Покриват се с втората половина от крема с кафе.
Десертчетата се прибират за 1 час или повече във ФРИЗЕР.











След това се обръщат едно по едно върху решетка и студените тортички  се заливат с топла шоколадова глазура с цвят по избор.










Следва украсяване по желание.Аз съм използвала готови бисквитки, плод, мента и цветя.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.