вторник, 28 май 2019 г.

Бърз сладкиш с пандишпан и сметана


Много лек, лесен и само за 30 минути! Какво повече да кажа :)



Продукти 
за 6-8 порции
блат
4 яйца
130 г захар
30 г  масло
100 г брашно
1п. ванилена захар
крем
400 г заквасена сметана
100 г маскарпоне
200 г кисело мляко
1п. ванилена захар
100 г пудра захар
150 г ягодово желе
( 150 г ягоди с 2 с.л. захар)

 Време за приготвяне: 30 мин.
- за подготовка - 188 мин
 - за готвене - 12 мин


Калории Общо 3600 Ккал 
За една порция 600  Ккал



Приготвяне
блат
Фурната се загрява на 180 С, без вентилатор.
Яйцата се разбиват на гъста пяна със захарта. Прибавя се разтопеното масло, разбърква се.
Добавя се брашното и ванилията.
Голямата тава на фурната се застиля  слеко намаслена хартия .Сместа се изсипва и се заравнява.
Пече се 12 минути, до зачервяване и се изважда.Изчаква се да изстине и се разрязва на 4 еднакви правоъгълника.
крем
Всички продукти се смесват в дълбока купа и се разбъркват добре.
сглобяване
Първия правоъгълник се поставя в чинията за сервиране. Намазва се с ягодовото желе и с 1/4 от сметановия крем.Покрива се с втория правоъгълник и така до края.
Украсява се с пресни плодове.
След 2 чса престой в хладилника е перфектен за консумация.






Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

понеделник, 20 май 2019 г.

Свински ребра в крок пот


Вече има няколко рецепти за Свински ребърца в блога.
Ароматни глазирани свински ребра на фурна - задушени във фурната
Свински ребра с мед и мента - рецепта на Зиче
Ребра на фурна
Свински гърди в сос от нар и горчица - рецепта на Пепчо в плик за печене




Сега прибавям и най-лесния вариант - в уреда за бавно готвене!
Продукти 
за 4 порции

1 кг -1,5 кг свински ребра с кост
1 ч.л. черен пипер
3-4 скилидки чесън
1 см корен джинджифил
(1 с.л. млян)
2-3 с.л. кетчуп
4-5 с.л. соев сос
1/4 ч.л. кимион
1 ч.л. червен пипер
щипка канела
100 мл бира
глазура
1 с.л. горчица
1 с.л. мед
1 с.л. соев сос
2 с.л. кетчуп
щ.канела
1 с.л. сусам или счукани бадеми
(обичайно използвам сусам, но в момента нямах)


 Време за приготвяне:  6 ч.15 мин.
 - за подготовка - 15 мин.
 - за готвене - 6-10 часа  
Калории
 Общо 2800 Ккал
 За една порция 700 Ккал



Приготвяне 

Ребрата се разрязват на 4 парчета. Всяко парче се поръсва с черен пипер и се запържва за кратко от всички страни в дълбок съд.
Прехвърлят се в гърнето на Крок пота.
В същия съд се задушават за много кратко на слаб огън нарязания джинджифил и скилидките чесън. Бързо се добавят бирата, червения пипер, черен пипер, кетчуп, канела, кимион. Разбърква се и се отстранява от котлона.
Горещият сос с подправки се изсипва върху ребрата. Крок пота се затваря и се включва на слабата степен за 10 часа(6 часа на силната).
Готовите ребра се изваждат внимателно с щипка и се подреждат в подходяща тавичка.
Продуктите за глазурата се смесват и разбъркват добре.Ребрата се намазват с глазурата, поръсват се със сусам(бадеми)  и се запичат за 10-15 минути във силна, предварително загрята фурна.



Няколко думи за гарнитурата.В случая е прясна паста талятели с чесън.Много добре се съчетава с месото.
Талятелите се сваряват според предпочитанията, аз ги обичам поразварени и ги варя 10тина минути. Изцеждат се и се заливат с част от отделения при готвенето на ребрата сос. Разбъркват се добре и се поръсват с чесън - пресен или стар.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

петък, 10 май 2019 г.

Спагети с пиле, тиквичка и патладжан




Продукти
за 2-3 порции
200 г спагети
3-4 с.л. зехтин
1 с.л. масло
200 г пилешко месо(гърди)
1 бр. патладжан (300 г)
 1 бр. тиквичка (200 г)
2-3 скилидки(стръка пресен) чесън
черен пипер
сол
800 г консерва домати - по желание

 Време за приготвяне: 40 мин.
- за подготовка - 5 мин.  
- за готвене - 35 мин.
Калории Общо 1360  Ккал 
За една порция 680 Ккал 


Приготвяне


Спагетите се сваряват в подсолена вода според предпочитанията и указанията  на опаковката. Аз ги харесвам на 12-15 мин.
Отцеждат се.Част от водата се запазва.
През това време се приготвят месото и зеленчуците.
Месото се реже на тънки лентички, а зеленчуците на малки кубчета(1 см).
В подходящ тиган се загряват 1 с.л. зехтин и 1 с.л. масло. Прибавя се нарязаното месо и се запържва на среден огън за около 3 минути,  до готовност.(сн.1,2)
Месото се изважда и в същата мазнина се задушават зеленчуците - най-напред се слага патладжана и след 3-4 минути тиквичката. сн.3 Пържи се до омекване, ако е необходимо се добавя от зехтина.
Когато зеленчуците са омекнали(след около 8-10 мин), в тигана се връща месото и всичко се разбърква добре.(сн.4)
Добавят се нарязания на дребно чесън и черен пипер, посолява се леко.Налива се много малко от водата, в която са врели спагетите или се прибавят доматите от консерва.Готви се още 3-4 минути и се смесва със спагетите.
Аз разделих тези спагети и сместа от месо и зеленчуци на 2 части.
Едната порция е само с месо и зеленчуци, а другата с 1 брой консерва домати(400 Г).
При сервиране се поръсва с чесън и по желание с кашкавал.





Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

събота, 4 май 2019 г.

Агнешко печено на порции в крок пот



Месото, приготвено в крок пота е много крехко, сочно и вкусно. Това е перфектният начин за лесно готвене на по-голямо количество месо, за повече хора.

Продукти
за 12 порции

4-4.5 кг агнешки бут с кост
(предвиждат се поне 300 г месо с кост на порция)
за намазване на месото
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. чесън на прах или 3-4 скилидки счукан
3 с.л. лимонов сок
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. розмарин или салвия
2 с.л. зехтин
1/4 ч.л. канела
допълнително
3-4 моркова
50 мл бира
глазура
1 с.л. зехтин
1 с.л. мед
1 с.л. соев сос
1 с.л. горчица
1 с.л. кетчуп

 Време за приготвяне: 8ч. 25 мин.
 - за подготовка -10 мин.
 - за готвене - 8 часа +15 мин.

Калории 
Общо Ккал 
За една порция 850 Ккал 

Приготвяне

Агнешкото се реже на порции .
В купа се смесват подправките предвидени за намазване на месото.Всяко парче се овалва добре в подправките.
Морковите се подреждат на дъното на крок пота. Месото се реди плътно върху тях.
Залива се с бирата. Готви се 8-9 часа на слабата степен на уреда.
Всяка порция се изважда внимателно с решетъчна лъжица и се подреждат в подходяща тава.
Продуктите за глазурата се смесват добре и всяко парче месо се намазва с четка.
Запича се във силна фурна(220 с) за 10-15 минути.
Отделената мазнина може да се използва при приготвянето на ориз или картофи.
Тук има рецепта за Пресни картофи на фурна като на снимката.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.