неделя, 24 юли 2016 г.

Антилски кокосов флан



Моето семейство си има нов любим сладкиш.


След крем карамела и Кодрит кадир, отново флан, но с кокосова основа. Рецептата е на cOOking TiKicOOking TiKiЦитирам всичко дословно от нейния блог.
Както при Кодрит кадир, десертът се разслоява при печенето. Кокосовите стърготини изплуват отгоре, при което долната част заприличва на крем карамел (но по-плътен), а горната на онези кокосово-шоколадови десертчета Баунти (Bounty). Много интересно ми беше за правеше, оказа се и много вкусно .
Правя го вече няколко пъти и не можем да му се наситим!

Продукти
 за правоъгълна кексова форма  27см/11см
6-8 порции 
4-6 с.л. захар за карамела
4 яйца
1 кутия кондензирано подсладено мляко (397 гр)
Същият обем краве или кокосово мляко (използвах краве )
100 гр кокосови стърготини
4-5 капки есенция кокос(не съм слагала)

Време за приготвяне: - 1 час и 15 мин.
 за подготовка -15 мин.
- за готвене - 1 час
Приготвяне:

Жълтъците се отделят от белтъците. В купа се разбиват жълтъците и двата вида мляко. Бият се до пухкавост с миксера. Ароматизират се с кокосовата есенция. Добавят се и самите кокосови стърготини. Бъркат се, докато сместа се хомогенизира.

Белтъците се вдигат на твърд сняг. Внимателно се втъкават в другата смес. Захарта се карамелизира леко и изсипва в дълга форма за кейк (тефлонова или силиконова). Млечно-яйчната смес се излива отгоре.

Карамеленият флан се пече на водна баня на 170*С около 50-60 мин. Когато е готов, е златист и не потъва при натиск.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби.

вторник, 19 юли 2016 г.

Пиците на Ники - тесто за пица в хлебопекарна


 Пица с моцарела и кренвирши
 Обикновено, когато правя пица  купувам готово тесто за хляб. С хлебокарната може да се приготви такова тесто, стига да имате време за втасването.

Продукти
за 2 или 3 пици с диаметър 30 см
4-6 порции
ако обичате пица с по-тънка и хрупкава основа, разделете тестото на 3 части или намалете пропорционално всички количества

Пица четири сирена
300 мл вода
1 с.л. зехтин
2 ч.л. захар
3/4 ч.л. сол
450-500 г брашно
7 г (1 пакетче) суха мая

 Време за приготвяне: 2 часа 10 мин.
- за подготовка - 1 час 50 минути
 - за готвене - 20 мин.



Приготвяне 
Приготвяне на тестото в хлебопекарната
Поставяме  в контейнера на хлебопекарната най-напред всички течни съставки, след това солта и захарта и накрая брашното и маята.
Машината се включва на програма "тесто". Моята е номер 6 и продължава 1 час и 50 мин.
Готовото тесто се изважда и се разделя на 3 части.Оформят се 3 топки.
Всяка топка се разточва на тънка кора и се поставя в тава намазана леко със зехтин и поръсена с щипка брашно.
Намазват се с доматен сос и се покриват с продукти по избор.
Пица с моцарела - 2-3 кренвирша, нарязани на кръгчета, настъргана моцарела - около 150 г за 1 пица, настърган кашкавал около 100 г за една пица
Пица 4 сирена - настъргани кашкавал, чедър, гауда и пушено сирене
Пица шунка - няколко тънки парченца шунка, настърган кашкавал
Пиците се пекат в загрята на 200 С фурна за около 15-20 минути , според дебелината на тестото.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби

неделя, 17 юли 2016 г.

Карамелизирани пуканки - лесно и вкусно от Ники


 

Продукти
за 4-6 порции

100 г пуканки за микровълнова
2 с.л. масло
10 с.л. захар

 Време за приготвяне: 10 мин.
подготовка - 3 мин.
 - за готвене - 7мин.

 Приготвяне 

Пуканките се приготвят в микровълновата според указанията на опаковката или докато спрат да пукат.
Половината захар(5 с.л.), заедно с 1 с.л. масло се загрява в дълбок съд на слаб огън до получаване на светъл карамел.
Съда се маха от огъня и в него се слагат половината изпукани пуканки.
Разбърква се внимателно с дървена лъжица, докато всяка пуканка се покрие с карамел.
Изсипват се в порцеланова чиния.
Процеса се повтаря за останалите пуканки, захар и масло.













 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби.

вторник, 12 юли 2016 г.

Банани в шоколад в рубриката за деца, които готвят



След прекъсване от 2-3 години моят най-голям внук Николай се включва отново с рецепта в блога. Беше предизвикан от детския вариант на "Черешката на тортата" :). Вече е на 11 години и може да готви малко по-сложни неща.


Бананите са любими на всички деца, а комбинацията с шоколад и кокос или ядки е чудесна!
Рецептата е семпла, но при изпълнението й има 2 критични момента:
 = приготвяне на шоколадовия ганаш с помощта на микровълнова и
 = изстиването на готовите шоколадови банани - трябва да са изправени  за да не развалят външния си вид.

Продукти

за 6(3) порции
3 банана
100 мл сметана с животински произход
100 г готварски шоколад (52%)
кокосови стърготини
счукани ядки по избор
 Време за приготвяне: 25 мин.
- за подготовка - 10 мин.
 - за готвене - 15 мин.
Приготвяне 
Сметаната се изсипва в дълбока купичка и се загрява на микровълновата фурна за 20-30 сек.За по-сигурно използвайте по-ниска степен на фурната. Сметаната трябва да е топла, но без да завира.
Шоколада се начупва на малки парчета и се слага в топлата сметана.
Бърка се енергично до пълното му разтопяване.Ако е необходимо се загрява за още 10 сек.
Топлият шоколад се прехвърля във висока чаша .



Бананите, добре узрели, но не меки, се обелват и разрязват на две части. Нанизват се на шишове и се потапят в шоколада. Поръсват се с кокос или ядки и се поставят във висока чаша, изправени. Прибират се в хладилника докато шоколадът стегне.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби