неделя, 24 юли 2016 г.

Антилски кокосов флан



Моето семейство си има нов любим сладкиш.


След крем карамела и Кодрит кадир, отново флан, но с кокосова основа. Рецептата е на cOOking TiKicOOking TiKiЦитирам всичко дословно от нейния блог.
Както при Кодрит кадир, десертът се разслоява при печенето. Кокосовите стърготини изплуват отгоре, при което долната част заприличва на крем карамел (но по-плътен), а горната на онези кокосово-шоколадови десертчета Баунти (Bounty). Много интересно ми беше за правеше, оказа се и много вкусно .
Правя го вече няколко пъти и не можем да му се наситим!

Продукти
 за правоъгълна кексова форма  27см/11см
6-8 порции 
4-6 с.л. захар за карамела
4 яйца
1 кутия кондензирано подсладено мляко (397 гр)
Същият обем краве или кокосово мляко (използвах краве )
100 гр кокосови стърготини
4-5 капки есенция кокос(не съм слагала)

Време за приготвяне: - 1 час и 15 мин.
 за подготовка -15 мин.
- за готвене - 1 час
Приготвяне:

Жълтъците се отделят от белтъците. В купа се разбиват жълтъците и двата вида мляко. Бият се до пухкавост с миксера. Ароматизират се с кокосовата есенция. Добавят се и самите кокосови стърготини. Бъркат се, докато сместа се хомогенизира.

Белтъците се вдигат на твърд сняг. Внимателно се втъкават в другата смес. Захарта се карамелизира леко и изсипва в дълга форма за кейк (тефлонова или силиконова). Млечно-яйчната смес се излива отгоре.

Карамеленият флан се пече на водна баня на 170*С около 50-60 мин. Когато е готов, е златист и не потъва при натиск.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби.

2 коментара:

  1. Изглежда чудесно, Сонче! Обезателно ще го опитам! Точно тези дни ми се хапваше нещо такова! Поздрави и усмихнато лято от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ,много вкусно

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.