вторник, 28 юни 2016 г.

Конкильони болонезе - паста раковини, пълнени с кайма и доматен сос



Много отдавна се каня да направя от този вид паста и все отлагам.Но сега ми е на гости големият ми внук Ники, който е любител на всякакъв вид паста и решихме да пробваме тези интересни раковини.
Резултатът е повече от добър. Много  ни хареса тази запечена паста. Ще пробваме и с друг пълнеж!



Продукти 
за 4-5 порции

 300 г конлильони(големи раковини)
500 г кайма (телешка или смес)
4-5 с.л. зехтин
1 глава стар лук
2-3 скилидки чесън
1 морков
стрък целина
черен пипер
червен пипер
босилек
риган, мащерка
1 консерва белени  нарязани домати от 600 г
50 г настърган кашкавал
Време за приготвяне: - 50 мин.
за подготовка - 10 мин.
 - за готвене -40 мин.
Приготвяне

Тук се включи и друг помощник - един от по-малките внуци!



Всичко става много бързо, ако се работи на 2 котлона.
В дълбока тенджера се завира подсолена вода и се прибавя пастата.Вари се според указанията на опаковката. На моята пишеше 18 мин.
Изцежда се и се раковините се подреждат в намазана със зехтин тавичка.
В голям тиган се задушават лука, чесъна, целината и моркова, нарязани на дребно ( аз ги пускам за секунди в блендера преди това).
След като зеленчуците омекнат, се прибавя каймата и се пържи докато промени цвета.
Следват подправките и доматите. Вари се  като се разбърква още 5 минути, до сгъстяване.
Конкильоните се пълнят със соса с помощта на лъжица. Остатъка от соса( ако има) може да се изсипе отстрани.
Поръсва се с настъргания кашкавал.
Ястието се пече в предварително загрята на 220С фурна за 20 минути.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.