вторник, 26 януари 2016 г.

Крок пот - Пилешки хапки в сладко кисел сос




Рецепта за това мое любимо ястие има тук, приготвено по стандартния начин с пържене.
Настоящето предложение е здравословният му вариант в уреда за бавно готвене, без пържене.
Вкусът на ястието не пострада  и не отстъпва по нищо на приготвеното по традиционния способ.
Продукти 
за 2 порции
400 г пилешко филе без кост
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. ароматно бяло вино
2 с.л. светъл соев сос
1 малка главичка стар лук нарязан на много дребно
черен пипер
2 с.л. олио(зехтин)
1-2 скилидки чесън ха дребно
1 ч.л сух джинджифил на прах
2 с.л. кафява захар или 1 с.л мед
3 с.л. оцет
3с.л. кетчуп
лют пипер по желание
2 с.л. нишесте, разтворени в 50 мл вода
сусам за поръсване
Време за приготвяне: -
 за подготовка - 10 мин
готвене - 3 часа
 Приготвяне

Месото се нарязва на кубчета(хапки) и се поставя в съда за готвене.Поръсва се с лимоновия сок и виното.
В друг съд се смесват останалите продукти, без нишестето и водата.(Олио, лук чесън, соев сос, джинджифил, захар, кетчуп, оцет) Всичко се загрява до кипене.Отстранява се от огъня и се изсипва върху пилешките хапки.
Уредът за бавно готвене се включва на 2ра степен - силно  за 2 часа и 30 мин.Месото трябва да омекне.
След като месото е готово нишестето се разтваря във водата и се изсипва при месото, разбърква се.Включва се за 30 минути на 1ва степен - слабо.
Сервира се върху ориз поръсено със сусам.Рецепта за ориза има тук.


събота, 23 януари 2016 г.

Най-лесният шоколадов тарт без печене



Сладкишът е много бърз и лесен.Рецепта за подобен  се намира в почти всеки блог. Може да откриете и клипчета с указания.



Продукти
за форма с диаметър 22см
основа
200 г обикновени бисквити
180 г масло
40 г кокосови стърготини
шоколадов мус
400 мл течна животинска сметана
1 ч.л. ванилова есенция
портокалова есенция
450 г шоколад - смес от черен и млечен
300 г плодове (ягоди)
 Време за приготвяне: -30 мин.
 за подготовка -15 мин
 - за готвене - 15 мин.
Приготвяне
За основата - Бисквитите се смилат в блендер или се начукват и се смесват с разтопеното масло и кокосовите стърготини до получаване на еднородна маса.
Получената смес се разпределя на дъното и по стените на формата като се притиска за да се уплътни.Оставя се на студено до приготвянето на шоколадовия мус.
За шоколадов мус сметаната се загрява на микровълнова за 1 минута или на котлон, но без да завира и към нея се прибавя натрошения шоколад.Разбърква се енергично и продължително с лъжица до получаване на гладка лъскава смес.Прибавя се есенцията.Разбърква се и се изсипва върху подготвената основа.
Изчаква се малко да изстине и отгоре се подреждат избраните плодове..

петък, 15 януари 2016 г.

Лесна шоколадова торта без печене и желиране, с маскарпоне и бисквити орео



Сладкишът наистина е в категорията лесни защото няма печене и желиране.Приготвя се сравнително бързо.


Тортата направих специално за моите племенници, любители на шоколадовите десерти и беше високо оценена .

Продукти 
за форма с диаметър 23 см
основа
300 г бисквити орео (26-28 броя)
75 г масло
маскарпоне крем
250 г маскарпоне
4 с.л. пудра захар
200 мл течна сметана 30% масленост
1 с.л фиксатор за сметана(сухо мляко)
1 п. ванилия
няколко бисквити орео
шоколадов мус
400 г заквасена сметана
3 с.л. пудра захар
100 мл течна сметана 30%
250 г готварски шоколад  52%
още за украса
6 бисквити орео
кокосови стърготини


 Време за приготвяне: - за подготовка - - за готвене -








Приготвяне



основа
Бисквитите се смилат в блендер и се смесват с разтопеното масло.
Получената смес се разстила на дъното на форма за торта с падащ пръстен..Притиска се с лъжица и се оставя да изстине.
маскарпоне крем
Маскарпонето се разбърква с 2 с.л. пудра захар.
Сметаната се разбива с останалата пудра захар и се смесва с фиксатора за сметана и ванилията.
С помощта на шпатула се смесват маскарпонето и сметаната, прибавят се натрошените бисквитки.
Кремът се разстила върху основата.
шоколадов мус
Заквасената сметана се разбърква с пудрата захар.
Течната сметана се загрява( на микровълнова или на слаб котлон без да завира) и в нея се слага натрошения  на парченца шоколад.Разбърква се много добре до получаване на гладък, еднороден крем. Ако е необходимо се загрява за още малко.
Смесват се сметаната и шоколадовата смес. разбърква се добре.
Шоколадовия крем се изсипва върху белия крем.
Сладкиша се оставя на студено докато стегне.(3-4часа най-малко).




четвъртък, 14 януари 2016 г.

Бърза питка на розички със сирене



Тестото за питката е приготвено в хлебопекарна машина на програма за "паста".Втасването е отделно.

Продукти
за тава с диаметър 28-30см
100 мл течна сметана
200 мл прясно мляко
3 яйца + 1 белтък
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. лимонов сок
100 мл зехтин
800 г брашно
1,5 пак суха мая (10 г)
Време за приготвяне: -
за подготовка
 - за готвене -


Приготвяне
Всички продукти се поставят в контейнера на машината в изброения ред, най-напред течните, след това сухите съставки.
Хлебопекарната се включва на програма "тесто за паста", при мен е 15 минути.
Полученото тесто се изважда и се поставя в намазана с олио купа, покрива се с стреч фолио и се слага във фурната на под 50 С да втасва.Отнема около 30 минути.
След като тестото е удвоило обема си се изважда и се разделя на 8-10 топчета,
Всяко топче се разплесква на кръг и се разрязва, както е показано на снимката.
В средата се слага по желание сирене или смес от сирене и кашкавал.
Оформят се цветенца, които се подреждат на разстояние в намазана с мазнина тава.
Отново се връща във фурната да втасва.
След като тестото се надигне, фурната се увеличава на 190 С , питката се маже с оставения жълтък,разбит с 1 с.л. мляко и се пече до готовност, около 40 мин.. Може да се поръси със сусам.





неделя, 10 януари 2016 г.

Най-бързата закуска - Голяма палачинка на фурна, с бадеми




Това е леко променена рецепта за любимата ни Голяма палачинка на фурна.Количеството на течните съставки е по-голямо и добавих натрошени ядки. Получи се много, много добре!


 Продукти
за тава с диаметър 28 см
30 гр масло
2/3 ч.ч. пресно мляко
1/2 ч.ч. брашно
3 яйца
щипка сол
1 с.л. захар
1 п. ванилия
1 к.ч. натрошени бадеми
 Време за приготвяне: 25 min
- за подготовка - 5 min.
 - за готвене - 20 min.

Приготвяне

 Фурната се загрява на 240 С (460 F).
Маслото се поставя в тавата и се загрява до разтопяване.
Ядките(бадеми) се смилат в блендер или се режат с нож и се слагат върху маслото.
Всички останали продукти се слагат в блендер и се миксират до еднородна смес.
Изсипва се върху разтопеното масло и се пече за 15-20 минути до готовност.
Сервира се веднага със сладко, мед , сметана и плодове.