сряда, 28 януари 2015 г.

Крем карамел в тавичка




Продукти 
за 6 порции

  • 4 яйца
  • 160 г захар
  • 750 мл прясно мляко
  • ванилия
  • 6 с.л. захар за карамела +1 с.л. вода


 Време за приготвяне: 55 мин.
 - за подготовка - 10 мин.
 - за готвене - 45 мин.
Приготвяне


  • Захарта и водата се поставят в малък съд на слаб котлон и се изчаква докато сместа започне да покафенява.
  • Карамелът се изсипва в тавичката.
  • Яйцата и захарта за крема се разбиват с тел или миксер, добавя се прясното мляко и сместа се изсипва върху изстиналия карамел.
  • Тавичката се поставя в по-голяма тава с вода.
  • Пече се в долната част на фурната на 160 С за около 45 минути, докато започне да се втвърдява.
  • Изчаква се 5-10 минути и се обръща в чиния. Реже се и се сервира.




понеделник, 26 януари 2015 г.

Парфе с кайсиево сладко, шоколад и маскарпоне





Продукти
за форма с размери 30 см, 11 см, висока 7 см
или за кръгла с диаметър  16-18см
8 порции
основа (може и без нея, но да се увеличат другите продукти)
10 бр. бишкоти "Савоярди"
2-3 с.л. сироп от сладко
2-3 с.л. вода
30 мл коняк(ром)
парфе
250 г маскарпоне
500 г кайсиево сладко
100 мл прясно мляко
2 пак. желатин (14 г)
1 ванилия
400 г заквасена сметана
2-3 с.л. Порто
100 г шоколад + 50 мл течна сметана

 Време за приготвяне:
 - за подготовка - 35 мин.
 - за готвене -
Приготвяне
Бишкотите се подреждат на дъното на формата и се сиропират леко с приготвения сироп от сладко, вода и коняк.
Маскарпонето се разбива леко заедно със сладкото, нека да останат парченца от плодовете.
Прибавят се заквасената сметана, портото.
Желатинът се накисва в предвиденото за това прясно мляко и след като набъбне се загрява за 30 сек. в микровълновата до пълното му разтваряне
Разтвореният желатин се прибавя към млечната смес.
1/3 от сместа се изсипва върху бишкотите и формата се прибира в хладилника.
През това време се загрявя сметаната, без да завира и към нея се добавя начупеният на парченца шоколад.Разбърква се до получаване на еднородна смес и се прибавя към половината от останалата млечна смес.
Шоколадовата част се изсипва върху първия пласт от парфето ( изчаква се да започне да стяга).
Остатъкът от млечната смес се изсипва върху шоколадовата едва след като парфето е престояло в хладилника и е започнало да се стяга.
Оставя се в хладилника до сервиране.Обикновено 2-3 часа са достатъчни за да стегне напълно, но най-добре е да се изчакат поне 4 часа.
Украсява се по желание.
Може да се приготви в чаши.


неделя, 25 януари 2015 г.

Тиквеник с бутер тесто ( Пай с тиква)





Много обичам тиквеник, обичам и бутер тесто, комбинацията е супер! Приготвен с предварително печена тиква става много бързо и лесно!

Продукти 
за тавичка 25/15см

  • 150 г готово бутер тесто
  • 2 ч.ч. печена тиква  
  • 1 с.л. пудра захар
  • смлян карамфил, смляна канела
  • 2-3 резенчета портокал
  • 1 с.л. портокалов сок.
  • 2-3 с.л. счукани орехови ядки

Време за приготвяне: 35 мин.
- за подготовка - 10 мин.
- за готвене - 25 мин.

Приготвяне


  • Тиквата се намачква с вилица и се смесва със захарта, подправките, портокала нарязан на дребно и орехите.
  • Тестото се изрязва според големината на тавичката и се поставя на дъното като се оформя и малък борд.
  • Отгоре се разпределя тиквата. Покрива се с решетка от бутер тестото.
  • Намазва се с портокаловия сок.Може да се поръси с кристална захар.





  • Пече се в предварително загрята на 210-220 С фурна за около 25 минути или до златисто.











събота, 17 януари 2015 г.

Брюкселско зеле на фурна с мед и балсамов оцет



Досегашните ми срещи с брюкселското зеле, този иначе симпатичен зеленчук, не бяха много обещаващи! Все не ми харесваше особената миризма на задушеното и варено брюкселско зеле. Докато не опитах този вариант, приготвени на фурна, леко карамелизирани зелчици, предложен ми от моя зет Браян Рийд. Направо се влюбих вече в тези зелени топчици !
Предлагам ви ги за гарнитура към месо или риба.Приготвят се много лесно и бързо и са много вкусни.
Продукти 
за 6 порции

  • 600 г брюкселско зеле
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 1с.л. масло
  • черен пипер
  • щипка сол
  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. оцет балсамико

Време за приготвяне: 35 минути
- за подготовка -10 минути
- за готвене 25 минути

 Приготвяне



  • Зелчиците се почистват от жълтите листа и дръжки.Ако има по-големи се разряват на 2 или на 4.Важно е всички да са с еднаква големина.
  • Тавичката се намазва с маслото.Подрежда се брюкселското зеле, полива се с 1 с.л. зехтин, поръсва се с черен пипер и много малко сол и се разбърква, така че всички зеленчуци да се покрият с мазнината.
  • Пече се в предварително загрята на 200 С фурна за около 20-25 минути, до получаване на златист загар на зелчиците.




  • В купичка се смесват 1 с.л. зехтин, 1 с.л. мед и 1с.л. балсамов оцет, разбърква се и се изсипва върху брюкселското зеле. Отново всичко се разбърква, така че сосчето да се поеме от зелето в горещия съд.
  • Сервира се топло.

източник








петък, 16 януари 2015 г.

Свинско месо с кисело зеле и ориз на фурна



Продукти
за 6 порции

  • 1 средна зелка(кисела) около 2 кг
  • 800 г свинско месо без кост, шарено, от плешка или бут
  • 50 мл олио
  • 1/2 ч.л. млян черен пипер
  • 1 ч.л. равна червен пипер
  • 1 ч.л. млян кимион
  • 1/2 ч.ч. ориз
  • 1-2 листа дафинови

необходимо време
за подготовка
за готвене
 Приготвяне

  • Зелето се реже на не много едро и се измива и отцежда.Колко ще го миете зависи от това колко е  кисело или солено.
  • В тенджерата, в която ще подготвяте зелето, се запържва предварително нарязаното на порции месо.Пържи се от двете страни докато се запечата(покафенява).
  • Прибавя се нарязаното и измито зеле, поръсва се с подправките и се разбърква.На този етап мазнината не е необходима.
  • Долива се вода , докато покрие зелето, но не повече. По време на варенето се добавя малко вода, ако е необходимо.
  • Вари се на среден огън до омекване на зелето или до готовност на месото, около 1 час.
  • Зелето и месото се изсипват в тава за печене, прибавя се оризът , мазнината, дафиновия лист и 1,5ч.ч. вода( ако има много вода от варенето сега се добавя по-малко).
  • Пече се на силна фурна (220С) докато оризът набъбне и ястието остане "на мазнина".Отнема 30-40 минути.
По същия начин може да се приготви и без месо, но мазнината трябва да се увеличи!

Много вкусно става, ако всички продукти се поставят наведнъж в глинен съд с капак  и се пече във фурната на слаб огън!