събота, 17 януари 2015 г.

Брюкселско зеле на фурна с мед и балсамов оцет



Досегашните ми срещи с брюкселското зеле, този иначе симпатичен зеленчук, не бяха много обещаващи! Все не ми харесваше особената миризма на задушеното и варено брюкселско зеле. Докато не опитах този вариант, приготвени на фурна, леко карамелизирани зелчици, предложен ми от моя зет Браян Рийд. Направо се влюбих вече в тези зелени топчици !
Предлагам ви ги за гарнитура към месо или риба.Приготвят се много лесно и бързо и са много вкусни.
Продукти 
за 6 порции

  • 600 г брюкселско зеле
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 1с.л. масло
  • черен пипер
  • щипка сол
  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. оцет балсамико

Време за приготвяне: 35 минути
- за подготовка -10 минути
- за готвене 25 минути

 Приготвяне



  • Зелчиците се почистват от жълтите листа и дръжки.Ако има по-големи се разряват на 2 или на 4.Важно е всички да са с еднаква големина.
  • Тавичката се намазва с маслото.Подрежда се брюкселското зеле, полива се с 1 с.л. зехтин, поръсва се с черен пипер и много малко сол и се разбърква, така че всички зеленчуци да се покрият с мазнината.
  • Пече се в предварително загрята на 200 С фурна за около 20-25 минути, до получаване на златист загар на зелчиците.




  • В купичка се смесват 1 с.л. зехтин, 1 с.л. мед и 1с.л. балсамов оцет, разбърква се и се изсипва върху брюкселското зеле. Отново всичко се разбърква, така че сосчето да се поеме от зелето в горещия съд.
  • Сервира се топло.

източник








4 коментара:

  1. Лесна и вкусна гарнитура! Май ще потърся зелчиците по големите вериги! :)
    Хубава вечер, Соня!

    ОтговорИзтриване
  2. Половинът ми не го понася. Дали да не се пробвам да го изкуша така? Мерси, Сонче!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.