неделя, 13 януари 2013 г.

Катми или иначе казано - палачинки с мая, подробно


Много съм слушала и чела за катми, но никага не съм опитвала.За всяко нещо си има първи път.
И тъй като не знаех какво трябва да стане тестото, за което обиикновено пише "по-гъсто от боза", наложи се да направя 2 вида от тези закуски - с по-гъсто и по-рядко тесто.
Тези с по-гъстото тесто станаха по-дебели :


а с по-редкото тесто доста по-тънки и почти като класическите палачинки, без никакви набухватели:


Не знам кои са по-близо до известните родопски катми.И двата вида бяха вкусни и се изядоха.
Дебелите трябва да се пекат по-дълго, но остават мекички и пухкави.
Ето и рецептата, която ползвах, от форума на dir.bg:

Продукти
за 10-12 броя (около 20см)

  • 1 яйце
  • 200 г кисело млко(4,5%)
  • 180 мл вода
  • щипка сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1/2 пакет суха  мая (4 г)
  • 200 г брашно*

 Калории - общо 1615 Ккал
заедно със сладкото и меда(500 Ккал)

* добавяйте внимателно, до желаната гъстота, може и по-малко и повече


 Приготвяне

Много бързо и лесно, въпреки, че има мая.

  • Във висок съд се счупва яйцето и се прибавя солта, захарта и млякото
  • Разбива се с блендер за няколко секунди
  • добавя се леко затоплената вода( аз сложих и малко прясно мляко)
  • брашното се пресява и се смесва с маята 
  • бавно, на части брашното се добавя към течността до желаната гъстота("по-гъсто от боза")Аз бих го сравнила със стандартно кексово тесто
  • покрива се и се оставя на топло да втаса - снимките със синята чиния.Получават се мехурчета, а обема се увеличава


  • тиган с дебело дъно или сач се загрява и се намазва с олио еднократно
  • с черпак се изсипва в тигана и се пържи от двете страни
  • с по-гъстото тесто се наложи да го разстилам с лъжица сн.




  • готово е за обръщане, когато се образуват дупчици по цялата повърхност

снимките по-долу са с по-рядкото тесто



  • изваждат се и веднага се мажат с масло - не го пропускайте!
  • сервират се със сирене, сладко или мед, ядки

От коментарите разбрах, че явно не съм единствената,  която не е правила катми. Затова допълвам с връзка към едни други такива "палачинки" , които съм правила

Американски палачинки маскирани като МАРУДНИЦИ




20 коментара:

  1. Сонче, родопските катми са по дебелите и се мажат с масло обикновено.Но обикновено са със сода катмите не с мая.
    Твоите и двата вида са страхотни и много апетитни.
    Ще пробвам и с мая ,много ми допадна рецептата.
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, на теб се доверявам за това как трябва да изглеждат родопските катми!А за маята, така четох, почти навсякъде, аз имам и една стара "Българска национална кухня?", но всеки си пише каквото си иска.А пък аз като не съм опитвала, пробвам .Тънките ми харесаха повече, но не са много по-различни от класическите.Поздрави!

      Изтриване
  2. Много апетитно изглеждат,катмите!
    Не се й съмнявам ,че са и страшно вкусни!
    Варианта с кисело мляко е нов за мен.
    Поздрави и хубава вечер,Сонче!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно предложение за закуска,не съм опитвала катми с мая!
    поздрави и хубава нова седмица,Соня!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз пък не съм правила катми и сега като гледам тези снимки ми се прииска! Соня, чудесни са, браво! Поздрави, Михаела!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За всяко нещо си има първи път, както казах по-горе, Мария, Михаела:)В голямата книга "българска национална кухня", кото е от соц времената и затова не гарантирам за нейната достоверност като традиция, но рецептите са доста точни, пише, че със сода се казват "Марудници":)Поздрави!

      Изтриване
  5. За мен от по тъничките Сонче, баба ми така ги правеше:)
    На огнището със сача и всички дечица клекнали като гъбки покрай нея и чакат поредната изпечена катма:))*
    Много весело и празнично беше печенето на катми в детството ми.А сега с тези тефлонови тигани….палачинки се правят по всяко време:)
    Прегръдка с усмивка:)

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни са станали! аз ги правя с прясно мляко, но ще пробвам и тези!

    ОтговорИзтриване
  7. Сонче,
    за мен тази, от третата снимка с малиновото /ако не се лъжа /сладко, моля!
    Чудесни са станали твоите и аз ги харесвам по-тънички, но и от другите не отказвам:) -
    много обичам типа палачинки във всякакъв вариант.
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Сонче, много слънчеви снимки! Подсещаш ме, че скоро не съм правила катми. А при теб са толкова апетитни, че направо усетих аромата на масло и мед :) Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Много апетитни катми! Изглеждат страхотно!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. С мая не съм правила никога,Соня,много пухкави и мекички изглеждат твоите катми!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Аз пък правих веднъж и не останах очарована.. това с киселото мляко нещо не ми беше по вкуса, но пък като яде човек навън катми, да си оближе пръстите направо. Аз обаче ги правих 50/50 прясно и кисело мляко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за интереса към катмите, дами! И за мен беше за първи път, так че , който не е правил, да опита.Но аз май предпочитам класически палачинки:)!Поздрави Лучиа, Роси, Тили, Снежи, Диана, Дани !

      Изтриване
  12. Аз от години предпочитам да правя катми, а не палачинки, защото ми идват по икономични. Така съм се специализирала, че свекърва ми (от която научих рецептата) призна че съм по добра майсторка от нея. Ето и моята рецепта: първо разтварям пакетче жива мая в купичка топла вода с една лъжица захар и лъжица брашно, за да шупне по бързо. През това време разбивам две яйца , доливам топла вода - около 2-2,5литра и прибавям 1ч.л.сол.Ако маята ми е прясна вече е удвоила обема си и я изсипвам при топлата вода. Пресявам брашното направо отгоре и бъркам до нужната гъстота - като боза. Докато си върша домакинските задължения сместа втасва, разбърквам да поспадне и така 2-3 пъти.Втасва- бъркам, втасва- бъркам..... Стават по сполучливи. Подмазвам тиганчето с напоена салфетка в мазнина, печа, обръщам и после намазвам с олио. По меки стават с олио, защото ако са намазани с масло като изстинат катмичките маслото се стяга и стоят твърди и сухи. Ако някой иска да опита моя профил - да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, че споделихте!Ще опитам и този вариант, и за читатаелите е полезна информация!Поздрави!

      Изтриване
    2. Това са кътмички от нашето децтво. Точно така ги правеше баба една кофа смес.

      Изтриване
  13. saglasna sam s Anonimen , pravia gi po sashtia na4in s tazi razlika 4e podmazvam tigana samo vednaj i posle kato obarna katmata s raztopen margarin.Niakoi pat zavisi dali razpolagam edno kam edno slagam priasno mliako i voda .RECEPTA za rodopski katmi --- by4ka maia se razmiva v 200gr. voda i se pribavia kam kofi4ka kiselo mleko -kolkoto po vkisnato po dobre .1 4aena laji4ka sol 2-3 qica se razbivat i se izsipvat v smestta , dobavia se 500 gr. brashnoi se barka do poly4avane na gasta kasha. Ostavia se da po4ine okolo 30 min.sled koeto se pribavia 1 4aena lajica soda raztvorena v 1 kafeena 4asha voda i niakolko kapki ocet da shypne sodata .Otnovo se razbarkva kashata.Sa4a ili tigana senagoresht
    iava , namazva se s maznina i se izsipva po 1 4erpak ,Da vi e sladko

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.