сряда, 27 юни 2012 г.

Плодова торта парфе

Тази торта е сходна с ягодово парфе, предишна публикация, но вместо с белтъци е с крем сирене.Така парфето е малко по-плътно, но все пак е леко и въздушно заради битата сметана.

 

Продукти 
форма 26 см,  16 порции
за блата
  • 3 с.л. захар
  • 2 яйца
  • 3 с.л. мазнина (разтопено масло, олио, маргарина)
  • 40 г брашно
  • 2 с.л. какао
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • ванилия
за парфето
  • 175 г крем сирене тип Филаделфия
  • 1 к.ч. захар или на вкус
  • 300 г квасена сметана
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 2 п. желатин и 100 мл мляко 
  • 1 бурканче 330 г домашно сладко с цели плодове (моето беше вишни) 
за заливката
  • 1 п. желатин и 100 мл вода
  • 100 г плодов сироп( от сладко)
  • 300 г пресни плодове, дребни или нарязани
  Приготвяне

 на блата

  • яйцата се разбиват със захарта
  • прибавя се разтопеното масло, разбърква се
  • добавят се пресятото брашно, бакпулвера, какаото и ванилията
  • изсипва се намаслена и набрашнена тавичка
  • пече се в предварително загрята фурна на 175 С, без вентилатор за около 10-12 минути, до суха клечка
  • изважда се и се оставя да изстине



на парфето
  • желатинът се накисва в студеното мляко и след като набъбне се загрява на МВ до пълното му разтваряне (20 сек.)
  • крем сиренето се разбива със захарта 
  • прибавя се желатинът и се разбърква добре
  • квасената сметана се разбива много добре
  • течната сметана се разбива до меки връхчета
  • внимателно се смесват трите разбити млечни продукта като се бърка със шпатула
  • добавя се бурканчето сладко и се разбърква
на заливката
  • желатинът се накисва в студената вода и след като набъбне се загрява на юмвдо пълното му разтваряне
  • добавя се плодовия сироп








сглобяване на тортата
  • блатът се поставя във форма с откопчаващ се пръстен и се сиропира леко с плодов сироп или сварен захарен сироп
  • отгоре се изсипва сметановата смес
  • прибира се в хладилника за 30 мин. или докато започне да се стяга.може да се постави във фризер за 10 минути
  • след като белият крем е започнал да се втвърдява върху него се подреждат пресните плодове
  • заливат се внимателно, лъжица по лъжица със желатиновата плодова смес
  • тортата се прибира в хладилник за поне 4 часа.Може за по-малко във фризер, но се проверява да не замръзне, освен ако не искате сладоледова торта :)




14 коментара:

  1. Сонче, чудна тортичка! Изглежда страшно сочна. Прекрасен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Олеле, Сонче, прелест е! Взимам си едно голямо парче и Ти пожелавам приятен ден!:)

    ОтговорИзтриване
  3. В продуктите не е записано колко яйца за блата.Иначе тортичката е чудна.

    ОтговорИзтриване
  4. Торта мечта-обичам подобни парфета...
    Поздрави,Сонче!

    ОтговорИзтриване
  5. Точно по мой вкус е тази прелест,много ми допада,Соня!Лек,вкусен и красив десерт!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно изглежда и съм сигурна, че е и много вкусна :)

    ОтговорИзтриване
  7. Соня, прекрасна торта си направила. Тази идея ми се върти от известно време в главата. Вече си разбрала от моя блог (благодаря ти сърдечно за коментара, много ме зарадва), че правих торта от блат и подобно на твоето парфе (със сладко), но за желирана плодова декорация не набрах смелост. Сега, след идеалния снимков и текстов материал ще опитам и задължително ще пиша.
    С пожелание за позитивен понеделник!

    ОтговорИзтриване
  8. Сонче, Весела Коледа! Много здраве, щастие и късмет на цялото семейство!
    Много красиво и вкусно парфе си поднесла. Браво!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти ,Ани!Извинявай , пропуснала съм този коментар!Много се радвам на твоята визита!Поздрав!

      Изтриване
  9. Как обичам подобни сладкиши... Много ми харесва твоето парфе! И разрезът е неустоим!!!

    Усмихнат ден ти желая, Сонче :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ина! Много си мила, знам че снимките не са добри, но се уча! Иначе парфето е вкусно и ефектно.Поздрави!

      Изтриване
  10. Kakvo oznachava: "..и след като набъбне се загрява на МВ до пълното му разтваряне..". Mnogo vi blagodaria.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Герри, добре дошла в Моето сладко хоби! Желатина се залива с вода и се изчаква около 5 минути, той поема водата и набъбва, става като твърдо желе.Тогава, без да се бърка преди това , се загрява за 30 сек в микровълнова печка или на водна баня, не трябва да завира! Изважда се от МВ(микровълновата) и се разбърква, получава се течност,ако е необходимо се загрява отново, но за не повече от 30 секунди и се разбърква.Поздрави и ако не е ясно, пишете пак!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.