петък, 2 декември 2011 г.

Медена торта в лесен вариант




Медената торта, която правя и всички много обичаме е по рецепта наречена ''Френска селска торта''.(не съм успяла до сега да я снимам)По блоговете е много популярна като ''медовик" в двата си варианта - със сметана и орехи и с варен крем.При всички случаи обаче има разточване и печене на много тънки кори.
Търсех нещо по- лесно и по-бързо.  В блога на вещицата видях Медена торта раз-два-три.
Използвах блатовете от тази торта, които не се точат! и според наличните в хладилника ми продукти направих друг крем.Накрая се получи  чудесен лек сладкиш.



Много ароматен и свеж, много лесен  за приготвяне.

Продукти

за блата  - тава 26см
100 г захар
2 яйца
2 с.л. кисело млеко
1/2 ч.л. сода
130 г мед (около 1 кафеена чаша)
80 мл олио
140 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела

за крема
125 г сирене крем - използвах това*
100 мл течна сметана за сладкиши
1 кофичка (400г) кисело мляко 3.6 %
1,5 кафени чаши пудра захар
2 пак.желатин
150 мл вода за разтваряне на желатина
1 с.л. разтворимо кафе(Якобс Монарх)

за пълнежа
1 ч.чаша ситно нарязани плодове от консерва компот ананас
100г замразени ягоди, череши( по-добре да е само ананас или само ягоди, но аз имах по малко и от двете)

Приготвяне

Яйцата се разбиват със захарта.Прибавят се мазнината, киселото мляко, смесено със содата, меда.Накрая се добавя пресятото с бакпулвера и канелата брашно.Пекох според указанията на вещицата - отначало на по-висока температура,  (8 минути на 200 С), а след това  на по-ниска
(15 минути на 170 С) в тавичка застлана с намаслена и набрашнена домакинска хартия.
Оставя се за 5 минути в тавата и след това се изважда да изстине на решетка.
Желатинът се накисва за малко в предвиденото количество вода.След това се поставя  за 20-30 секунди  в МВ до пълното му разтопяване.
Крема сиренето се разбива с половината захар.
Течната сметана се разбива с останалата пудра захар.Смесва се с киселото мляко.Внимателно се добавя разтворения желатин.Всички съставки на крема се смесват.
Кремът се разделя на две части и в едната се добавя 1 с.л. разтворимо кафе, предварително разтворена в 30 мл топла вода.
Блатът се разрязва на две части.
Реди се блат, плодове, крем, блат крем.Тъмният крем се к комбинира с ананаса, а светлия с ягодите.При мен тъмният крем с ананас е в средата, а светлият отстрани и отгоре.
Не можахме да изчакаме много и сладкиша беше унищожен преди да престои.Но блатовете са мекички, не като точените.Обяснението ми излезе дълго, но за по-малко от 1 час тортата беше готова!


10 коментара:

  1. Много хубава и лесна рецепта,а крема прилича на чийзкеик.Всички в къщи я харесаха много,а а придвидливо я снимах за да ти покажа моя вариант.Много харесвам блога ти и редовно го посещавам.Правих и др.рецепти,но не се сетих да ги снимам.Продължавай да експериментираш и споделяш с нас !

    ОтговорИзтриване
  2. Злати, благодаря за хубавите думи!Радвам се , че ти харесва.Това е вдъхновяващо!Ако искаш можеш да ми изпратиш снимка на адреса от профила ми, ще ми бъде интересно, а може да я добавим към публикацията!
    Приятна вечер на теб и твоето семейство!

    ОтговорИзтриване
  3. Отново,здравей Соня!
    Решила съм да направя тази торта -медената в лесния вариант,но ще ти кажа какво ме смущава-тъй като има мед в рецептата,а блатовете не се сиропират,не стават ли твърди,като медените сладки и да омекне след 4-5 дни?Няколко пъти направих френска селска торта,не ми се получи , но там блатовете са твърди и много тънки, не омекнаха.Сега като видях твоята рецепта,реших да опитам лесния вариант-Ще те помоля за отговор.За крема съм купила заквасена сметана, изцедено кисело мляко и Филаделфия.Ще я направя, след като получа отговор от теб.Тази торта е любима на дъщеря ми и зет ми! Много я харесват!Благодаря ти предварително! Поздрави!
    Юлия Кожухарова

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, Юлия! Благодаря ти, че се доверяваш отново на моя рецепта!Торатата е много лесна и бърза.Трябва само да внимаваш с печенето за да може след това да се разреже блата.Ако се чувсваш несигурна, изпечи тестото на 2 пъти за 2 блата.
    С крема може да се експериментира.С квасена сметана, цедено мляко и филаделфия ще бъде добре, даже и без желатин.Но ако искаш може да сложиш един за да е по-стегнат и на по-дебел пласт кремът. Не е необходимо сиропиране защото сметаната и млякото напояват блата, а също и плодовете.Но ако обичате по-меки блатове може много леко да се сиропира.
    За френската торта - може би проблемът е в печенето на блатовете - само 3 минути, да не стават твърди.Желая ти успех, ще се радвам ако споделиш за резултата!Поздрави!
    Ако имаш още въпроси, пиши!

    ОтговорИзтриване
  5. Соня, много ти благодаря за отговора и съветите.Доверявам се на теб и затова те попитах.Ще направя това,което ми казваш. Непременно ще ти се обадя за резултата! Благодаря ти!
    Поздрави от мен Юлия Кожухарова

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей Соня!
    Вчера успях да направя " Медената торта в лесен вариант", получи се много добре.Изпекох блата наведнъж, наистина е много мек и пухкав, не се наложи да го сиропирам. Крема стана също много хубав.Дъщеря ми и мъжа ми я опитаха още вчера , след 2-3 часа и казаха, че е супер! Аз се въздържах и я опитах днес,много съм доволна, наистина е вкусна , лека! Благодаря ти за съветите!Поздрави! Юлия Кожухарова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Безкрайно ме зарадва, Юлия! Благодаря за доверието и хубаите отзиви! Поздрави на цялото семейство и нхубава неделна вечер!

      Изтриване
  7. Благодаря, и на вас приятна вечер !
    Юлия Кожухарова

    ОтговорИзтриване
  8. Пише се млЯко, не млЕко :) пише го в"за блата - тава 26см"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за редакторския коментар :) ! Видях, че в тази рецепта има и млеко и мляко! Поздрав!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.