събота, 2 октомври 2021 г.

Най-вкусният заек ( в крок пот)



Всички ястия, приготвени в уреда за бавно готвене са изключително вкусни. И както винаги, комбинацията от сметана и гъби е неустоима. Месото е сочно и същевременно като печено, със загар, много ароматно от салвията.

Продукти
6 порции

1 брой заек - 1,5 кг

1 кг картофи
2 моркова
2 глави стар лук
3-4 скилидки чесън
500 г гъби
200 мл бяло ароматно вино
100 мл сметана 
няколко листа салвия
черен пипер
червен пипер
2 с.л. масло
2 с.л. зехтин
Време за приготвяне:
 - за подготовка - 10 мин.
 - за готвене - 20 мин + 5 часа
 
Калории 
Общо 4200 Ккал 
За една порция 700 Ккал 

Приготвяне 

Заекът се реже на 6 порции.( без главата)
 В дълбок широк съд запържваме месото в 1 с.л. масло и 1с.л. зехтин от всички страни, за кратко.
Изважда се и се добавя останалата мазнина, в която се запържват гъбите, до златисто.
Изваждат се и се оставят настрани.
Лукът и чесънът се режат на едро и се прибавят в тигана. 
Морковите се режат на кръгчета и се добавят към лука.
Долива се бялото вино и се задушава под капак до леко омекване на лука.
Добавя се сметаната и се изчаква само да заври.
Картофите се белят и нарязват на едро.
Поставят се на дъното на съда за готвене.
Отгоре се подреждат запържените парчета месо.
Поръсва се с черен пипер, червен пипер и се подреждат листата салвия.
Месото се покрива с гъбите.
Най-отгоре се изсипва задушеният във виното лук, смесен със сметаната.
Ястието се готви на слабата степен за 4-5 часа.




петък, 18 юни 2021 г.

Нежен лимонов кекс (маслен кейк)





Продукти 
за форма 30/10 см
16 порции
200 г масло
250 г захар
60 м лимонов сок
5 яйца
щ.сол
ванилия
бакпулвер
300 г брашно
60 г пшенично нишесте
 Време за приготвяне: 1ч. 15 мин.
- за подготовка - 15 мин.
 - за готвене - 1 час
- за изчакване - 1 час

  Калории 
  Общо 4250 Ккал 
  За една порция 265 Ккал 

Приготвяне 

Мекото масло се разбива със захарта. Добавя се лимоновият сок, разбърква се добре. 
Яйцата се прибавят едно по едно , като след всяко се разбива.
Сухите съставки се пресяват и се добавят постепенно с внимателно разбъркване.
Готовата смес се изсипва в застланата с хартия и намазана с мазнина форма.
Пече в предварително загрята на 175 С фурна без вентилатор (160 С с вентилатор) за 1 час, до суха клечка.
Оставя се да изстине и тогава се изважда.
Може да се покрие с лимонова глазура, приготвена от малко лимонов сок и пудра захар.





понеделник, 19 април 2021 г.

Супа с праз, камамбер и гъби




Продукти
за 6 порции
250 г гъби

50 г масло
3 стръка праз
1 морков
3 скилидки чесън
подправки за супа (магданоз, копър, целина-стъбла)
200 мл вино
200 мл сметана
250 г камамбер
мащерка /майорана
 Време за приготвяне: 
- за подготовка - 10 мин.
 - за готвене - 40 мин.

Калории 
Общо 1900 Ккал 
За една порция 320 Ккал 
Приготвяне 
Гъбите се пържат в маслото до златисто.Изваждат се и в остатъка от мазнината се задушава нарязаният на дребно праз, настърган морков и чесънът и подправки за супа. След около 3 минути се добавя виното и зеленчуците се задушават под капак до пълно омекване.
Прибавя се камамберът, нарязан на дребно и се бърка до пълното му разтопяване. Може да се пасира, но съпругът ми не харесва крем супи и аз не пасирам.
Добавя се сметаната и се изчаква да заври преди следващата стъпка.
Прибавят се гъбите, овкусява се с майорана, черен пипер или друго по избор.
Сервирам с чеснови крутони.



сряда, 7 април 2021 г.

Много лесна медена торта


Тортата е много сочна, мека и ароматна.Кремът може да се замени с друг.
само да не е много течен.
Продукти 
кръгла форма 24см
12 порции
за блатове
100 г захар

2 яйца
2 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. сода
130 г мед (около 1 кафеена чаша)
60 мл олио
2 с.л. масло
140 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
крем
200 г карамелено мляко
200 мл течна сметана
200 г крем сирене
сиропиране
100 мл захарен сироп
орехов крокан
100 г орехи
100 г захар

Време за приготвяне: 50 мин.
 - за подготовка - 25 мин.
 - за готвене - 25 мин.
- за изчакване - 2 часа

Калории 
Общо 5560 Ккал 
За една порция  460 Ккал 

Приготвяне 
крокан
Орехите се запичат за кратко и се натрошават.
Захарта се разтопява до златисто на слаб огън и се смесва с натрошените орехи.
Сместа се разстила върху хартия за печене.
блатове
Захарта и яйцата се разбиват до пухкава смес.
Прибавят се мазнината, киселото мляко, смесено със содата, меда ( може леко да се затопли за по-лесно смесване.Накрая се добавя пресятото с бакпулвера и канелата брашно. 
Разбърква се добре.
Пече се в предварително затоплена на 180 С фурна, до суха клечка. Отнема около 25 мин.
Изважда се от фурната и се изчаква да изстине.
Блатът се разрязва на 2 хоризонтално.
захарен сироп
100 мл вода се завират с 100 г захар. Вари се 3-4 мин.Прибавя се ванилия.Охлажда се.
крем
Крем сиренето и карамеленото мляко се разбъркват до хомогенност.
Сметаната се разбива и се смесва с другата част от крема.
Тортата се сглобява като всеки блат се сиропа и се намазва с крема.
Кроканът се разпределя по желание - вътре или отгоре на тортата.
Тортата трябва да престои поне 2 часа в хладилник преди сервиране.




понеделник, 5 април 2021 г.

Рендосан(стърган) сладкиш със сладко



Продукти
тава 40 см/30 см
за 16 порции
3 ч.ч.брашно 
150 гр краве масло
1 яйце
1/2 ч.ч. захар 
ванилия
2 с.л. кисело мляко
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. сладко
3 с.л. пудра захар
 Време за приготвяне: 40 мин.
- за подготовка - 15 мин.
 - за готвене - 25 мин.
- за изчакване - 20 мин.

Калории 
Общо 4500 Ккал 
За една порция 280 Ккал 




Приготвяне

Маслото, от хладилника,  се нарязва на малки парченца.  Може да се настърже с ренде.
Брашното се пресява с бакпулвера в голяма купа. Прибавя се маслото и се меси до получаване на трохи.
Яйцето се разбива със захарта. Добавят се киселото мляко и ванилията.
Смесват се течните съставки с брашнената смес и се измесва хомогенно тесто.
1/3 от тестото се увива във фолио и се прибира във фризер за 20 минути.
Остатъкът от тестото се поставя в хладилника.
След като тестото се охлади, по-голямата част от него се разточва върху хартия за печене.
Отгоре се разпределя сладкото, а върху него се настъргва замразеното тесто.
Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 С фурна за 25 минути, до златист загар.
Разрязва се още топъл, а след изстиване се поръсва с пудра захар.




четвъртък, 1 април 2021 г.

Курабии





Продукти 
за около 30 броя
1 яйце

1/2 ч.ч. захар
60 мл олио
лимонова кора
ванилия
1/2 ч.ч. кисело мляко
1ч.л. сода за хляб
350-400 г брашно
50 г захар за овалване

 Време за приготвяне: 35 мин.
 - за подготовка -10 мин.  
- за готвене - 25 мин.

Калории 
Общо 2905 Ккал 
За една бройка 100  Ккал 

Приготвяне

Яйцата и захарта се разбиват с тел.
Последователно се прибавят олиото, лимоновата кора и ванилията, разбърква се добре.
Киселото мляко се смесва със содата и се добавя.
Брашното се пресява и се смесва с мокрите съставки. 
Меси за кратко до получаване на лепкаво тесто .
Оформят се топчета с големината на орех и леко се сплескват.
Едната страна на сладките се потапя в захар. 
Подреждат се на разстояние и се пакат в предварително загрята на 180 С фурна за 20-25 мин.




неделя, 10 януари 2021 г.

Шкембе чорба от охладено шкембе от младо телешко



Продукти 
за 4 порции
400 г охладено шкембе от младо телешко
400 мл прясно мляко
1 морков
1 глава стар лук
4-5 зърна черен пипер
лимонова кора
3 с.л. масло 
2-3 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сол
за сервиране - оцет и чесън
 Време за приготвяне: 85 мин.
- за подготовка - 5 мин.
 - за готвене - 80 минути
 Калории 
Общо Ккал 
За една порция Ккал 




Приготвяне

Шкембето се измива и се слага в около 2 л вода да се вари заедно с нарязаните на едро зеленчуци и подправки. Отначало на силен огън, докато заври, след това на 2 от 6 степени.
След 1 час се проверява. Месото е готово, ако вилицата потъва в него без проблем и може да го разкъса.
Шкембето се изважда и се охлажда, бульонът се прецежда и се връща в тенджерата. Необходим е около 1 л от него.
В тиган се загряват 3 с.л. масло и в него се запържват до златисто 2-3 с.л. брашно. Добавя се червения пипер и се разбърква. Внимателно, на струйка се прибавя част от прясното мляко, бърка се енергично до получаване на гладка смес.
Примесва се с 1 черпак от бульона и всичко се изсипва в тенджерата. Добавя се останалото мляко и нарязаното на дребно шкембе и се вари за 10-15 минути.
Сервира се с чесън и оцет.