понеделник, 19 април 2021 г.

Супа с праз, камамбер и гъби




Продукти
за 6 порции
250 г гъби

50 г масло
3 стръка праз
1 морков
3 скилидки чесън
подправки за супа (магданоз, копър, целина-стъбла)
200 мл вино
200 мл сметана
250 г камамбер
мащерка /майорана
 Време за приготвяне: 
- за подготовка - 10 мин.
 - за готвене - 40 мин.

Калории 
Общо 1900 Ккал 
За една порция 320 Ккал 
Приготвяне 
Гъбите се пържат в маслото до златисто.Изваждат се и в остатъка от мазнината се задушава нарязаният на дребно праз, настърган морков и чесънът и подправки за супа. След около 3 минути се добавя виното и зеленчуците се задушават под капак до пълно омекване.
Прибавя се камамберът, нарязан на дребно и се бърка до пълното му разтопяване. Може да се пасира, но съпругът ми не харесва крем супи и аз не пасирам.
Добавя се сметаната и се изчаква да заври преди следващата стъпка.
Прибавят се гъбите, овкусява се с майорана, черен пипер или друго по избор.
Сервирам с чеснови крутони.



сряда, 7 април 2021 г.

Много лесна медена торта


Тортата е много сочна, мека и ароматна.Кремът може да се замени с друг.
само да не е много течен.
Продукти 
кръгла форма 24см
12 порции
за блатове
100 г захар

2 яйца
2 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. сода
130 г мед (около 1 кафеена чаша)
60 мл олио
2 с.л. масло
140 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
крем
200 г карамелено мляко
200 мл течна сметана
200 г крем сирене
сиропиране
100 мл захарен сироп
орехов крокан
100 г орехи
100 г захар

Време за приготвяне: 50 мин.
 - за подготовка - 25 мин.
 - за готвене - 25 мин.
- за изчакване - 2 часа

Калории 
Общо 5560 Ккал 
За една порция  460 Ккал 

Приготвяне 
крокан
Орехите се запичат за кратко и се натрошават.
Захарта се разтопява до златисто на слаб огън и се смесва с натрошените орехи.
Сместа се разстила върху хартия за печене.
блатове
Захарта и яйцата се разбиват до пухкава смес.
Прибавят се мазнината, киселото мляко, смесено със содата, меда ( може леко да се затопли за по-лесно смесване.Накрая се добавя пресятото с бакпулвера и канелата брашно. 
Разбърква се добре.
Пече се в предварително затоплена на 180 С фурна, до суха клечка. Отнема около 25 мин.
Изважда се от фурната и се изчаква да изстине.
Блатът се разрязва на 2 хоризонтално.
захарен сироп
100 мл вода се завират с 100 г захар. Вари се 3-4 мин.Прибавя се ванилия.Охлажда се.
крем
Крем сиренето и карамеленото мляко се разбъркват до хомогенност.
Сметаната се разбива и се смесва с другата част от крема.
Тортата се сглобява като всеки блат се сиропа и се намазва с крема.
Кроканът се разпределя по желание - вътре или отгоре на тортата.
Тортата трябва да престои поне 2 часа в хладилник преди сервиране.




понеделник, 5 април 2021 г.

Рендосан(стърган) сладкиш със сладко



Продукти
тава 40 см/30 см
за 16 порции
3 ч.ч.брашно 
150 гр краве масло
1 яйце
1/2 ч.ч. захар 
ванилия
2 с.л. кисело мляко
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. сладко
3 с.л. пудра захар
 Време за приготвяне: 40 мин.
- за подготовка - 15 мин.
 - за готвене - 25 мин.
- за изчакване - 20 мин.

Калории 
Общо 4500 Ккал 
За една порция 280 Ккал 




Приготвяне

Маслото, от хладилника,  се нарязва на малки парченца.  Може да се настърже с ренде.
Брашното се пресява с бакпулвера в голяма купа. Прибавя се маслото и се меси до получаване на трохи.
Яйцето се разбива със захарта. Добавят се киселото мляко и ванилията.
Смесват се течните съставки с брашнената смес и се измесва хомогенно тесто.
1/3 от тестото се увива във фолио и се прибира във фризер за 20 минути.
Остатъкът от тестото се поставя в хладилника.
След като тестото се охлади, по-голямата част от него се разточва върху хартия за печене.
Отгоре се разпределя сладкото, а върху него се настъргва замразеното тесто.
Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 С фурна за 25 минути, до златист загар.
Разрязва се още топъл, а след изстиване се поръсва с пудра захар.




четвъртък, 1 април 2021 г.

Курабии





Продукти 
за около 30 броя
1 яйце

1/2 ч.ч. захар
60 мл олио
лимонова кора
ванилия
1/2 ч.ч. кисело мляко
1ч.л. сода за хляб
350-400 г брашно
50 г захар за овалване

 Време за приготвяне: 35 мин.
 - за подготовка -10 мин.  
- за готвене - 25 мин.

Калории 
Общо 2905 Ккал 
За една бройка 100  Ккал 

Приготвяне

Яйцата и захарта се разбиват с тел.
Последователно се прибавят олиото, лимоновата кора и ванилията, разбърква се добре.
Киселото мляко се смесва със содата и се добавя.
Брашното се пресява и се смесва с мокрите съставки. 
Меси за кратко до получаване на лепкаво тесто .
Оформят се топчета с големината на орех и леко се сплескват.
Едната страна на сладките се потапя в захар. 
Подреждат се на разстояние и се пакат в предварително загрята на 180 С фурна за 20-25 мин.