вторник, 1 октомври 2019 г.

Свински врат в крок пот с плънка от ябълки



Комбинацията от свинско и ябълки е класическа. Свежестта на ябълките и богатите аромати чудесно допълват свинското месо, което остава крехко, приготвено продължително на ниска температура.Доставете си това есенно удоволствие.



Има много рецепти за свински врат в блога. Според мен това е най-лесното за приготвяне ястие, когато имаме гости. Много лесно, изключително вкусно и не изисква стоене до печката . Особено пък във вариант, когато е приготвено в уреда за бавно готвене, популярен като "крок пот".
Продукти 
за 8-10  порции
1 цял свински врат, около 2 кг
2-3 с.л. горчица
1 ч.л. черен пипер
2-3 с.л. соев сос
3-4 моркова
плънка
2 големи ябълки (400 г)
1 глава стар лук( 150 г)
масло 30 г
50 мл бяло вино
1 ч.л. куркума
1/4 ч.л. канела
щипка смлян карамфил
1/2 ч.л. джинджифил
щипка смлян индийски орех
1 с.л. мед
стафиди
глазура
2 с.л. кетчуп
1 с.л. горчица
щипка канела
1 с.л. мед
черен пипер
1 с.л. соев сос
сос
100 мл сметана
2 с.л. нишесте 15г)
 Време за приготвяне:10 часа
 - за подготовка - 30 мин.
- за готвене - 9 часа 30 мин.
  Калории 
Общо 4568  Ккал 
За една порция  460 Ккал

Приготвяне

Свинският врат се разтваря и изтънява с тънък остър нож. Процесът прилича на белене.Важно е да се получи правоъгълник с дебелина не повече от 1,5 см.
Намазва се с горчица и се поръсва с черен пипер и соев сос.
плънка
Ябълките се белят, почистват и режат на кубчета.
Лукът се нарязва на дребно.
В голям тиган се загрява маслото и в него се задушава за кратко нарязания лук.
Прибавят се ябълките, разбърква се няколко пъти и се добавят виното и подправките
Готви се омекване на ябълките.
Готовата плънка се разстила върху месото и внимателно се завива на стегнато руло.
Завързва се с подходящ за печене канап, като се дооформя рулото.
На дъното на крок пота се подреждат морковите.Върху тях се поставя месото. Намазва се с предварително разбърканата глазура.
Съдът се затваря и се включва на 9 -10 часа на слабо или 6 часа на силна степен.
След изваждане се изчаква 10-15 минути, преди да се освободи от конците и да се нареже.
Отделената при печенето течност се прецежда и се загрява в подходящ съд на котлона. Сгъстява се с 1- 2с.л. нишесте и се добавят 100 мл сметана.
Ястието се сервира със соса  и гарнитура по избор.




Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.