вторник, 15 октомври 2019 г.

Патешки гърди как се прави, подробно (патешко магре)



Много известно ястие, което се счита за изискано и трудно за приготвяне. Оказва се, че не е трудно, само трябва внимание и наблюдаване по време на готвенето. Отнема около 30 минути и не са необходими специални умения.Месото е много вкусно, сочно и крехко и си заслужава усилията и парите.



Месото е охладени патешки гърди с КОЖА , от Лидъл, с произход Унгария.
Сосът е от сладко от сини сливи, но може да бъде която и да е сладко-кисела комбинация - от кайсии, портокал , боровинки или винен.
Гарнитурата е по избор - нещо леко и малко сладникаво. В случая карамелизирани ябълки, задушени репички, зелен боб в масло.

Продукти 
за 2 порции

2 бр. патешки гърди с кожа(400г)
1 с.л. сос Уорчестър
черен пипер
салвия
розмарин
2-3 скилидки чесън
сос
150 г сладко от сини сливи
50 г вода
1 с.л. тъмен балсамов оцет
1/2 ч.л. нишесте

Време за приготвяне: 45 мин.
- за подготовка - 10 мин.
 - за готвене - 15 мин.
- за изчакване -20 мин.
Калории без гарнитура
Общо 830  Ккал 
За една порция  415 Ккал 


Приготвяне 



Кожата на всяко парче от патешкото филе се нарязва внимателно с остър нож, така че да не се засяга месото под нея. Първо се правят няколко надлъжни ивици и след това под ъгъл ,така че да се образува ромбоидна мрежа върху кожата.
Следва овкусяване на месото - поръсва се с черен пипер и сос Уорчестър, розмарин и салвия, разполовените скилидки  чесън(може да се заменят с любими подправки) и се поставя в купа с капак. Оставя се в хладилника за поне 20 минути.

През това време се приготвя гарнитурата.


Месото се изважда от хладилника и се подсушава. Фурната се се загрява на 200 С без вентилатор.
Филетата се поставят в студен тиган с незалепващо покритие с кожата към тигана. Котлонът е на средно към силно.Месото се пържи и кожата започва да се топи бързо. Тази техника позволява образуване на коричка и отнемане на излишната мазнина. По време на пърженето излишната мазнина се отделя с лъжица. Намалява се силата на котлона, под средно и  месото се обръща. Пърженето продължава около 4-5 мин. откъм кожата и 3-4 мин. от другата страна.
Гърдите се прехвърлят в тавичка и се запичат в предварително загрятата на 200 С фурна за 10-12 мин.
Изваждат се в съд с капак и се посоляват леко, оставя се месото да почине за 8-10 мин.
Всяко филенце се нарязва на тънки филийки и се поставя в чинията за сервиране.
По време на изчакването се приготвя соса.
Сладкото се пасира или , ако има достатъчно сироп се отцежда. Загрява се в подходящ съд.
Нишестето се размива във водата, прибавя се оцетът, разбърква се и се изсипва в топлото сладко. Бърка се за 2-3 мин. докато започне леко да се сгъстява.
Месото се сервира полято със соса.







Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

вторник, 1 октомври 2019 г.

Свински врат в крок пот с плънка от ябълки



Комбинацията от свинско и ябълки е класическа. Свежестта на ябълките и богатите аромати чудесно допълват свинското месо, което остава крехко, приготвено продължително на ниска температура.Доставете си това есенно удоволствие.



Има много рецепти за свински врат в блога. Според мен това е най-лесното за приготвяне ястие, когато имаме гости. Много лесно, изключително вкусно и не изисква стоене до печката . Особено пък във вариант, когато е приготвено в уреда за бавно готвене, популярен като "крок пот".
Продукти 
за 8-10  порции
1 цял свински врат, около 2 кг
2-3 с.л. горчица
1 ч.л. черен пипер
2-3 с.л. соев сос
3-4 моркова
плънка
2 големи ябълки (400 г)
1 глава стар лук( 150 г)
масло 30 г
50 мл бяло вино
1 ч.л. куркума
1/4 ч.л. канела
щипка смлян карамфил
1/2 ч.л. джинджифил
щипка смлян индийски орех
1 с.л. мед
стафиди
глазура
2 с.л. кетчуп
1 с.л. горчица
щипка канела
1 с.л. мед
черен пипер
1 с.л. соев сос
сос
100 мл сметана
2 с.л. нишесте 15г)
 Време за приготвяне:10 часа
 - за подготовка - 30 мин.
- за готвене - 9 часа 30 мин.
  Калории 
Общо 4568  Ккал 
За една порция  460 Ккал

Приготвяне

Свинският врат се разтваря и изтънява с тънък остър нож. Процесът прилича на белене.Важно е да се получи правоъгълник с дебелина не повече от 1,5 см.
Намазва се с горчица и се поръсва с черен пипер и соев сос.
плънка
Ябълките се белят, почистват и режат на кубчета.
Лукът се нарязва на дребно.
В голям тиган се загрява маслото и в него се задушава за кратко нарязания лук.
Прибавят се ябълките, разбърква се няколко пъти и се добавят виното и подправките
Готви се омекване на ябълките.
Готовата плънка се разстила върху месото и внимателно се завива на стегнато руло.
Завързва се с подходящ за печене канап, като се дооформя рулото.
На дъното на крок пота се подреждат морковите.Върху тях се поставя месото. Намазва се с предварително разбърканата глазура.
Съдът се затваря и се включва на 9 -10 часа на слабо или 6 часа на силна степен.
След изваждане се изчаква 10-15 минути, преди да се освободи от конците и да се нареже.
Отделената при печенето течност се прецежда и се загрява в подходящ съд на котлона. Сгъстява се с 1- 2с.л. нишесте и се добавят 100 мл сметана.
Ястието се сервира със соса  и гарнитура по избор.




Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.