събота, 1 декември 2018 г.

Много шоколадов чийзкейк



Това е поредният чийзкейк в този блог. Вече съм казвала, че предпочитам печения чийзкейк, така наречения "Нюйоркски стил".
За любителите на шоколад няма какво да обяснявам - това е вашият сладкиш! Наситен шоколадов вкус, нежна текстура, топяща се в устата, хрупкава какаова коричка, дебел слой шоколадова глазура - какво повече може да иска човек!


Едно от условията за добър резултат е да използвате наистина добро крем сирене. Ако не можете да си позволите "филаделфия", използвайте друго, но не и извара. Аз ползвам крем сирене, натурално от Лидъл.

Продукти
за форма с диаметър 16-18 см
8-10 порции
за основата
100 г обикновени бисквити
2 с.л. какао
80 г масло
60 г овесени ядки(може да замените с бисквити)
50 г захар(може да се пропусне)

Тези количества са за основа и борд( 6 см височина).
Ако не желаете сладкишът да бъде с борд от бисквитка, намалете количествата за основата наполовина.

чийзкейк
400 г крем сирене
100 г захар
ванилия
2 яйца
100 г заквасена сметана 20 %
1 с.л. царевично нишесте
200 г шоколад (52 %)
глазура шоколадов ганаш
100 мл течна сметана
100 г шоколад
ванилия

 Време за приготвяне: 90 мин.
- за подготовка - 30 мин.
- за готвене - 60 мин.
- изчакване - 6 часа

Калории 
Общо 5000 Ккал 
За една порция 500 Ккал

Приготвяне 



За основата
Бисквитите, захарта, овесените ядки и какаото се поставят в блендер. Блендира  се до пълното смилане на твърдите продукти.Получената брашняна смес се изважда в купа.
Маслото се разтопява и се прибавя към бисквитената смес. Разбърква се добре до получаване на равномерна "пясъчна" консистенция.
Разпределя се на дъното  и по стените на форма с откопчаващ се пръстен. Дооформя се като се притиска с дъното на обла чаша.(сн. 1)
Основата се пече в предварително загрята на 200С фурна за 12 минути.
Изважда се и се оставя да изстива.
Чийзкейк
Крем сиренето се разбива заедно със захарта с миксер.
Последователно се прибавят ванилията, яйцата , нишестето и заквасената сметана.Всичко се разбърква до хомогенност.
Шоколадът се разтопява на водна баня ( сн.2, 3) и се добавя с разбъркване към млечната смес.
Аз оставих 1 чаша от сместа бяла и я изсипах върху какаовата смес. Получава се "мраморен ефект" след разбъркване. Не се вижда много добре на снимките, но е идея.(сн.6)
Чийзкейкът се изсипва върху приготвената основа .
Пече се на 160 С за 55- 60 минути. Готов е когато по крайщата се е запекъл, но в средата леко се тресе при размърдване на тавичката.
ОСТАВЯ СЕ ВЪВ ФУРНАТА НА ОТКРЕХНАТА ВРАТА за около 1 час. След това се изчаква да изстине на стайна температура и се прибира в хладилник за поне 6 часа.
глазура
Сметаната се загрява без да заври( аз използвам микровълнова фурна) и в нея се слага начупения на парченца шоколад. Бърка се до пълното разтваряне на шоколада.
Сладкишът се изважда от хладилника и се залива с глазурата.
Украсява се с плодове според сезона.





Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби

2 коментара:

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.