четвъртък, 13 април 2017 г.

Козунак за начинаещи, в хлебопекарна




Няма да ви лъжа, че е бързо, но ще ви кажа, че е лесно!Опитайте!
Ако сте си мечтали да направите козунак, но ви спира мисълта за продължително месене, това е вашата рецепта! Хлебопекарната меси за вас, трябва само да спазвате инструкциите и да отделите време за наблюдение на процеса.



Продукти
за три козунака с тегло по 450 г
форми с размер около 26/12 см

3 яйца
180 г захар
100 мл прясно мляко
150 г заквасена сметана
1/3 ч.л. сол
60 мл олио
1 с.л. бренди
1 с.л. лимонов сок
есенция*
75 г масло(равни части масло и свинска мас)
600 г брашно(за козунаци)
10 г суха мая
80 г стафиди
пълнеж
1 бурканче от 400 г сладко по избор(сини сливи)
за намазване 
1 яйце
1 с.л. пр. мляко
бадеми , кристална захар
*или 1/2 капсула готова "козунак"+1/2 ванилия
или настъргана лимонова кора на 1/2 лимон, настъргана кора 1/2 портокал +ванилия+ром
 Време за приготвяне: 5-6 часа
- за подготовка -
- за готвене - 45 мин.

Калории
Общо 6120  Ккал
За брой  2040 Ккал

Приготвяне




Яйцата и захарта се разбиват с миксер до гъста пяна.
Последователно се прибавят млякото, заквасената сметана, солта, есенциите, олиото и се разбърква леко.
Получената смес се изсипва на дъното на контейнера на хлебопекарната.
Отгоре се посипва брашното и маята.
Машината се включва на програма "тесто". Моята е 1 час и 30 мин.
Маслото(маста) се загрява леко в микровълновата.
Когато хлебопекарната започне да меси, капакът се вдига и разтопената мазнина се налива на части, за да може по-лесно да се усвои от тестото.Оставя се машината да завърши цикъла на месене и втасване.
Програмата се повтаря. При мен не може да втаса от първия път, а е необходимо и по-продължително месене, така че просто повтарям цялата програма "тесто".
Накрая трябва контейнерът да е пълен  с много меко тесто "на балончета".
Тестото се изважда на намазнен плот( с олио) и се обработва с намазнени ръце.
Ако стафидите не са добавени вече, сега се добавят и тестото се обръща няколко пъти на ръка, докато се разпределят равномерно.
Получава се около 1400г тесто, което се разделя на 3 равни части.
Всяка част се разделя допълнително на още 3 части и се оформят топки.
Сладкото се оставя в цедка, за да се отцеди сиропът.
Всяко топче се разтегля  и се пълни с избраната плънка.
Заплитат се по 3 и се оформят три козунака.
Поставят се в намазнени и покрити с хартия за печене съдове(кексови форми)  и се оставят да втасват покрити с кърпа на топло . (Фурната се загрява до 50 С и се намалява ).Козунаците трябва да утроят обема си.Отнема от 1 до 2 часа.



Фурната се включва на 180С и козунаците се намазват с предвидената смес и се поръсват със захар и ядки. Пекат се до изчервяване, около 40 минути. Проверяват се с клечка.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.