петък, 7 април 2017 г.

Крем "Дипломат" - желиран млечен крем с бадеми и шоколадов сос



Напоследък из блоговете се завъртяха спомени от времето на "Балкантурист" , аз също имам спомен за първия желиран крем, който опитах в сладкарницата на единствения хотел в града.
Сервираха го в чаша и изглеждаше точно така:


Казваше се "Дипломат". Бързо го намерих в Голямата "библия" на заведенията за обществено хранене.Има две рецепти с това име - с и без сметана.















След малко промени, резултатът беше чудесен крем, с много приятна мека консистенция  и хрупкави бадеми.
Използвах освен чаши и купички, които след това обърнах.








Продукти
за 6-8 порции

600 мл прясно мляко
3 яйца, разделени
100 г захар
20 г желатин
ванилия
20 мл бренди
стафиди 50 г
бадеми 50 г
100 мл сметана

за шоколадов сос
50 г шоколад 52 % какао
50 мл прясно пълномаслено мляко

 Време за приготвяне: 40мин.
- за подготовка - 30 мин.
 - за готвене - 10 мин.

 
Калории 
Общо 2103 Ккал 
За една порция 263 Ккал 






Приготвяне 

Стафидите се накисват в брендито.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Жълтъците се разбиват със захарта до пухкав крем.
Прясното мляко се сварява и към него се прибавят разбитите жълтъци, ванилията, брендито и стафидите .
Разбърква се добре и се отстранява от огъня.
Желатинът се смесва с 60 мл вода и се оставя да набъбне.Загрява се за 20 сек . на микровълновата и след пълното разтваряне ма желатина се смесва с млечната смес. Разбърква се много добре и се оставя да изстива.
Белтъците се разбиват на сняг и много внимателно се размесват в изстиналия крем,  с леко разбъркване.
Ядките се запичат за кратко и се смилат или начукват, на едро.Внимателно се прибавят към крема.
Готовият крем се разпределя в чаши или купички.Съхранява се в хладилник.Готов е след 2-3 часа престой в хладилника(да стегне желатинът).
Сервира се с шоколадов сос:
Прясното мляко се загрява за 20 сек на МВ. Добавя се начупения шоколади се бърка до пълното му разтваряне.Получава се рядък шоколадов сос, с който се залива крема.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.