събота, 28 януари 2017 г.

Розички от бутер тесто с ябълки



Тази рецепта беше много популярна миналата година. Още когато я видях, реших че ще я направя. Дойде и нейния ред! Много лесно и , вкусно и ефектно представяне на популярната комбинация от ябълки и бутер тесто.



Не може да се сравнява с любимия ни Ябълков пай, но си заслужава да опитате и тези симпатични малки пайчета, оформени като рози.

Продукти 
за 12-14 броя 

400 г бутер тесто
4-5 ябълки
1 с.л. лимонов сок
4-5 с.л. кафява захар
1 к.л. канела
Време за приготвяне: 50 мин.
- за подготовка -30 мин.
 - за готвене - 20 мин.




Калории  
Общо 1148 Ккал
За 1 порция 96 Ккал


Приготвяне 


Ябълките се почистват от семенната част и се нарязват на тънко , заедно с кората.
Бланшират се за 30 сек във вода с 1 с.л. лимон.
Изцеждат се и се оставят да изстинат.
Бутер тестото се разстила, разточва се леко и се поръсва със захарта и канелата.
Реже се на лентички - около 4 см ширина и 20 см дължина ( виж снимката)
На практика се реже на 7 части  и след това всяка лента на две. Отначало направих розичката с цяла лента, но става много голяма.Не се изпича лесно и след това се усеща повече вкуса на тесто.

 Ябълковите резенчета се подреждат по дължината на всяка лентичка, като леко се застъпват.
Единият край на лентата се подгъва върху ябълките(снимка) и след това се навива на рулце.
Оформените рози се поставят във форми за мъфини.
Пекат се в предварително загрята на 200 С фурна за около 20 минути, до получаване на златист загар.
Изваждат се от формата и се изчаква да изстинат.
Може да се поръсят с пудра захар.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

сряда, 25 януари 2017 г.

Лесна "вита" торта със сметана, крем сирене и сладко


Много отдавна исках да направя такава торта, но   все отлагах. И напразно! Оказа се много лесно, подходяща е за по-гъсти кремове и позволява всякаква украса. 👌👍


 Тортата е много лека и сочна.Споделям  най-вече заради технологията на приготвяне на сладкиша.
Блатът се пече наведнъж и това е голямото  предимство. Сглобяването след това е за минути.
Продукти
за торта с диаметър около 24 см
12 порции

за блата
5 яйца
120 г (1/2 ч.ч.) захар
100 г (1/2 ч.ч.) брашно
2 с.л. какао
за крема
400 г крем сирене
400 мл сметана
400 г сладко по избор
 Време за приготвяне: 1 час
- за подготовка - 40 мин
 - за готвене - 20 мин



Калории
общо 4893 Ккал
за 1 порция 408 Ккал


Приготвяне 

Блат
Приготвя се голямата тава на печката.
Яйцата се разбиват със захарта до пълното й разтваряне и получаване на гъст пухкав крем - около 10 минути.
Прибавят се пресетите брашно и какао, на части , като се разбърква внимателно с шпакла.
Тестото се разстила върху застлана с хартия за печене тава.
Пече в предварително загрята на 180 С ( 375 F)  фурна до суха клечка - 15-20 минути.
Изважда се от фурната и веднага се обръща върху друга хартия за печене, предварително посипана с пудра захар.
Внимателно се отлепва горната хартия.
Оставя се да изстине.
Разрязва се на няколко ленти  с еднаква ширина, толкова колкото ще бъде височината на тортата.


Крем
Крем сиренето се разбива с миксера.
Сметаната се разбива до пухкавост и се примесва с крем сиренето.
Прибавя се избраното сладко и се разбърква до еднородна смес.
Не съм слагала, но бих добавила една идея желатин (7г) , само за по-добър вид на тортата, no pyk taka e izkl\ìtelno so`na..
Оформяне
Нарязаните ленти от блата се подравняват и се мажат с крема. Завиват се спираловидно на руло.
Отгоре и отстрани тортата се измазва с остатъка от крема. Украсата е по избор.



Забележка: Може да се изпече още един блат, от който да се изрежат два кръга за отдолу и отгоре на тортата.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.