сряда, 25 януари 2017 г.

Лесна "вита" торта със сметана, крем сирене и сладко


Много отдавна исках да направя такава торта, но   все отлагах. И напразно! Оказа се много лесно, подходяща е за по-гъсти кремове и позволява всякаква украса. 👌👍


 Тортата е много лека и сочна.Споделям  най-вече заради технологията на приготвяне на сладкиша.
Блатът се пече наведнъж и това е голямото  предимство. Сглобяването след това е за минути.
Продукти
за торта с диаметър около 24 см
12 порции

за блата
5 яйца
120 г (1/2 ч.ч.) захар
100 г (1/2 ч.ч.) брашно
2 с.л. какао
за крема
400 г крем сирене
400 мл сметана
400 г сладко по избор
 Време за приготвяне: 1 час
- за подготовка - 40 мин
 - за готвене - 20 мин



Калории
общо 4893 Ккал
за 1 порция 408 Ккал


Приготвяне 

Блат
Приготвя се голямата тава на печката.
Яйцата се разбиват със захарта до пълното й разтваряне и получаване на гъст пухкав крем - около 10 минути.
Прибавят се пресетите брашно и какао, на части , като се разбърква внимателно с шпакла.
Тестото се разстила върху застлана с хартия за печене тава.
Пече в предварително загрята на 180 С ( 375 F)  фурна до суха клечка - 15-20 минути.
Изважда се от фурната и веднага се обръща върху друга хартия за печене, предварително посипана с пудра захар.
Внимателно се отлепва горната хартия.
Оставя се да изстине.
Разрязва се на няколко ленти  с еднаква ширина, толкова колкото ще бъде височината на тортата.


Крем
Крем сиренето се разбива с миксера.
Сметаната се разбива до пухкавост и се примесва с крем сиренето.
Прибавя се избраното сладко и се разбърква до еднородна смес.
Не съм слагала, но бих добавила една идея желатин (7г) , само за по-добър вид на тортата, no pyk taka e izkl\ìtelno so`na..
Оформяне
Нарязаните ленти от блата се подравняват и се мажат с крема. Завиват се спираловидно на руло.
Отгоре и отстрани тортата се измазва с остатъка от крема. Украсата е по избор.



Забележка: Може да се изпече още един блат, от който да се изрежат два кръга за отдолу и отгоре на тортата.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.