четвъртък, 6 октомври 2016 г.

Тортата на баба - домашна торта с ванилов крем



Рецептата е за една стара класика в българската домашна кухня. Мека и лека, добре сиропирана,  с нежен крем торта. Освен ванилия, в крема  има и карамел за обогатяване на вкуса и аромата.


За мен не е тортата на баба, а първата торта, която направих сама на 16 години. И тортата, която правех за моите деца. Мил спомен от бедните на продукти соц години. В заглавието е тортата на баба, защото така е популярна.
Тортата беше за РД на една от дъщерите ми, затова е с такова оформление. Подобна торта, оформена като шахматна може да намерите тук.

И така, продуктите са лесни и ги има винаги в кухнята - мляко, яйца, брашно и масло.

Продукти
за торта с диаметър 26 см
16-20 порции
за  1 блат
(може да направите 3 или 4)
1 яйце
2/3 ч.ч. захар(чашата е от 200 мл)
2 с.л. олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. брашно
ванилия  или какао
крем
10 с.л. захар
4 яйца L
6 с.л. брашно
1л прясно мляко
ванилия
120 г масло
смлени орехи
сироп
1.5 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар

 Време за приготвяне: 2 часа
 - за подготовка и оформяне - 60 мин.
 - за готвене - 60 мин.


Приготвяне
блатове
Може да изпечете блатовете на 2 пъти и след това да разрежете получените платки на 2. Аз предпочитам да ги пека поотделно, за по-сигурно.
За всеки блат - най-напред се разбива яйцето със захарта до пухкавост.
Прибавя се олиото.
Содата се разбърква с киселото мляко, докато шупне. Ако е необходимо се добавят няколко капки лимонов сок или оцет. Примесва се с яйчната смес.
Брашното и ванилията(1 с.л. какао за тъмните блатове) се добавят на части, като се разбърква внимателно.
Готовото тесто се изсипва в намазана с олио и застлана с хартия за печене тавичка.
Пече на 180 С( 360F) за около 15-20 мин. , до златисто и суха клечка.
Блатовете се оставят да изстинат и хартията се отлепва внимателно.



сироп
Водата и захарта се слагат да заврат и се варят 4-5мин.Оставя се да стине.
крем
Яйцата се разбъркват с 1 ч.ч. от млякото и брашното.
Захарта се карамелизира на слаб огън и когато е готов карамелът, в него се изсипва останалото мляко. Бърка се до пълното разтваряне на карамела.
На тънка струя се добавя яйчно-брашнената смес и се вари на слаб огън с непрекъснато разбъркване докато кремът започне да се сгъстява. Отдръпва се от огъня.
Прибавят се ванилията и нарязаното на кубчета масло. Разбърква се енергично до пълното разтваряне на маслото.
сглобяване на тортата
Един от блатовете се поставя на дъното на тортена чиния и се стяга с ринг за сладкиши.
Поръсва  се с няколко лъжици от сиропа. Покрива се с дебел пласт крем.
Отгоре се поставя следващия блат. Сиропира се, покрива се с крем и се поръсва със смлени орехи.
Така подреждането продължава до края.Всеки блат се сиропира и покрива с крем.
Тортата се оставя да стегне в хладилник и след това се украсява.
Отстранява се пръстена за торта и отстрани се измазва или с остатъци от крема или с разбита сметана.
Отгоре  и отстрани може да се покрие със смлени орехи или шоколад.
В случая съм използвала разбита сметана ( 5 с.л.) и малко разтопен шоколад.



 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

7 коментара:

  1. А какво е количеството брашно за един блат? Много хубава домашна торта сте спретнали, харесва ми.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Количествата, посочени в рецептата са за 1 блат, пише по Продукти! Поздрави!

      Изтриване
  2. Тортата е прекрасно сладко изкушение

    ОтговорИзтриване
  3. Добър вечер, реших да направя тортата по случай рождения ден на сестра ми и стана много хубава .Само искам да допълня, че това е втората торта по вашите рецепти която правя и ви благодаря за страхотните рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Безкрайно ме зарадвахте, Лора! Благодаря ви за доверието и споделеното! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.