понеделник, 10 октомври 2016 г.

Бърза торта на тиган


Тортата е изключително бърза, доста лесна, и много вкусна! Позволява варианти на пълнеж  - ванилов крем, сметана, карамел, маскарпоне, плодове...


В голяма степен прилича на популярната Френска селска торта заради сладките тънки блатове.



Рецептата видях при Елти, веднага я направих, но я споделям със закъснение. Не съм променяла нищо , освен крема. Благодаря ти Снежи, наистина бърза и лесна торта.

Продукти
за торта с диаметър около 20 см
12 порции
за блатовете
200 г подсладено кондензирано мляко
1 яйце
1/2 ч.л. сода бикарбонат
220 г брашно
1 ванилия на прах
няколко капки оцет или лимонов сок (за содата)
крем
200 г подсладено кондензирано мляко
400 г сметана(течна или заквасена)
сладко
допълнително
запечени и счукани бадеми(орехи)


 Време за приготвяне: 25 мин.
- за подготовка - 10 мин.
 - за готвене - 15 мин.

Приготвяне


блатове
Яйцето и кондензираното мляко се разбъркват в купа.
Добавят се брашното , содата и лимоновия сок.Разбърква се и се омесва меко тесто.
Разделя се на 5 топки.
Всяка топка се разточва върху хартия за печене поръсена с брашно и се оформя на правилен кръг с помощта на чиния.
Тиган с не залепващо покритие се загрява и в него се изпичат 5-6 кори.


Разточената кора се надупчва с вилица и се пренася с помощта на хартия за печене върху нагорещения тиган. Пече се само няколко секунди, докато се появат мехурчета и се обръща.
крем
Кондензираното мляко и сметаната се разбъркват до хомогенност.
Тортата се подрежда като всяка платка(блат) се маже с крем . На едно-две места се добавя сладко по желание.
Отгоре и отстрани се измазва с крем и се поръсва със запечени , счукани на едро ядки.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби

6 коментара:

  1. Как съм пропуснала тази фантастична идея и при Снежи и при теб -
    определено креативно, ефектно и наистина многовариантно...
    Няма да пропусна да отбележа и другите ти нови сладки предложения - страхотни са,
    рулото с ябълкова плънка също ме впечатли, както и красивите снимки!
    Благодаря, Соня, поздрави и вдъхновени есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Спасимира Мицева11 октомври 2016 г. в 16:41

    Може ли да се замени кондензираното мляко в блатовете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Спасимира, не знам дали може, опитайте! Имайте предвид, че кондензираното мляко е мазно, гъсто и сладко. Бих предложила мед и мляко за заместител, по подобие на Френска селска торта. Ще се расвам , ако споделите опита си! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
    2. Видях подобна рецепта в руски сайт ( и точно нея търся сега ) . Останах с впечатлението , че беше със заквасена сметана . Може би това би било вариант , но с добавка на захар .

      Изтриване
    3. Здравейте Татяна!Възможни са много варианти, ето за това споделяме, да разменим информация. Ще се радвам да споделите как се е получило. Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.