сряда, 10 август 2016 г.

Лятна кавърма със свинско, печени чушки и домати



Ястието изглежда трудоемко,  както всички летни ястия с повече зеленчуци, но ако имате консервирани печени пиперки и домати, всичко ще се случи много бързо!

Продукти
За 4-6 порции
700-800 г свинско месо от плешка или бут
50 мл олио
2-3 моркова
1 кг стар лук
3-4 скилидки чесън
50 мл вино по избор
1 кг  пипер(чушки) за печене
1 кг червени , добре узрели домати, или консерва
1 с.л. сол
½ ч.л. млян черен пипер
Риган, мащерка, босилек или чубрица по избор


 Време за приготвяне:1 час 30 мин
- за подготовка - 1 час .
 - за готвене - 30 мин.
Приготвяне

Чушките се пекат на котлон или грил тиган, задушават се в затворен съд, белят се и се оставят да се отцедят.
Месото се реже на малки кубчета(хапки) и се задушава  в голям тиган за 7-8 мин. в загрятата мазнина.
Лукът се реже на едро и се прибавя към месото.
Морковите се режат на кубчета и се добавят в тигана.Огъня се намалява и се прибавя виното и солта.Покрива се с капак и се оставя да къкри до омекване на лука.
Доматите се настъргват на ренде или се белят и нарязват на дребно. Поставят се в дълбок съд на слаб огън да поврят, докато започнат да се сгъстяват. Ако не са добре узрели, може да е необходимо да се добави 1 с.л. захар.
Доматите и месото се обединяват в широка тава, разбърква се.
Обеления пипер се реже на парчета и се добавя към ястието и се разбърква. Прибавят се избраните подправки.
Тавата се слага в предварително загрята на 200 С фурна и всичко се запича за 20 тина минути.


 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби

понеделник, 1 август 2016 г.

Рулца от бутер тесто с шунка и кашкавал




Продукти 

за 4-6 порции

275 г бутер тесто
100 г шунка, нарязана на тънки резени
100 г кашкавал на тънки резени
1 яйце за намазване

 Време за приготвяне: 20 мин.
- за подготовка - 10 мин.
 - за готвене - 10 мин.


Приготвяне

Фурната се загрява 200 С.
Бутер тестото се разтила и вурху него се подреждат резени шунка и по желание върху тях кашкавал.
Навива се на стегнато руло, което се намазва с разбито яйце.
Режат се кръгчета, дебели по-малко от 1 см.
Подреждат се с отрязаната част нагоре в тава, застлана с хартия за печене.
Намазват се с разбито яйце и се пекат в горещата фурна за 8-12 мин.



 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби

Обърнат сладкиш с карамел и плодове




Продукти
за форма с диаметър 26 см
10-12 порции
за карамела
50 г масло
140 г кафява захар
1/2 ч.л. канела
10 сливи
2 нектарини
за тестото
120 г меко масло
150 г захар
ванилия
3 яйца
240 г брашно
1 п. бакпулвер
щипка сол
200 г заквасена сметана
допълнително
бадеми, кокос

 Време за приготвяне: 1 час
- за подготовка - 20 мин.
 - за готвене - 40 мин.
Приготвяне
за карамела
Маслото се загрява в дълбок съд, на слаб огън.Добавя се захарта и  канелата и се изчаква до пълното разтопяване на захарта и получаване на карамел.
Карамела се изсипва в приготвената форма и се оставя да изстине.
Плодовете се режат , сливите на половинки, а прасковата на резенчета и се подреждат върху карамела.
за тестото
Маслото се разбива със захарта до еднородна смес.Примесва се ванилията.
Добавят се яйцата едно по едно, като след всяко се разбива.
Прибавят се ванилията и сметаната, разбърква се и се прибавя пресятото брашно и бакпулвера.
Тестото се изсипва внимателно върху плодовете, с лъжица, за да не се разместят.
Пече в предварително загрята на 190 С фурна за около 40 мин.
Сладкиша се обръща още топъл и се поръсва с бадеми или кокос. Изчаква се да изстине и карамела да попие в тестото и се сервира.



 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби