сряда, 4 ноември 2015 г.

Свежа торта с портокалов крем, шоколад и вишнево сладко





По идея на Йоли.
Продукти 
за форма с диаметър 22 см
12 порции
блат
2 белтъка
100 г захар
1 с.л. брашно
70 г. ядки ( бадеми)
шоколадов крем
250 г шоколад
130 мл сметана
50 г лешници(орехи)
портокалов крем
сок и кора на 1 малък портокал
2 жълтъка
5 с.л. захар
100 мл кондензирано мляко
100 мл сметана(неподсладена, течна)
20 мл ароматно бяло подсладено вино - Мускател
1/2 пакетче от 10 г желатин
вишнево желе
1 бурканче сладко от вишни(200 г)
100 мл вода
3 с.л. лимонов сок
щипка канела
1/2  пакетче от 10 г желатин
сметанов крем
450 г заквасена сметана
2 с.л пудра захар(по желание)
300 г кондензирано мляко
ванилия
50 мл прясно мляко
1 п. 10 г желатин

  Приготвяне

Белтъците се разбиват със захарта на сняг.Прибавя се брашното и се разбърква.Тестото се изсипва във форма или на хартия с предварително очертан кръг.Отгоре се посипва с начупените ядки.Пече се на 140 С за около 40 мин. Изважда се,   слага се  в чиния за торта и се стяга с ринг.
За шоколадовия крем най-напред сметаната се загрява леко на МВ и в нея се слага натрошеният шоколад.Бърка се до получаване на еднородна гладка маса. Ако е необходимо се загрява още веднъж за 30 сек. на МВ.( може да се направи на водна баня).Накрая се изсипват запечените и след това смлени ядки и се разбърква отново.Шоколадовият крем се изсипва върху основата. Оставя се да изстива.
За портокаловия крем първо в малка тенджерка(огнеупорна купа) се разбиват яйцата със захарта и към тях се прибавят настърганата портокалова кора и портокаловия сок.Купата се слага на водна баня , добавя се виното, кондензираното мляко и се бърка.Вари се докато започне да се  сгъстява. (отнема около 10-12 мин).Накрая се прибавя желатинът , разбърква се и се прецежда. Изчаква се кремът леко да застине и се добавя разбитата сметана. Портокаловият крем се изсипва върху шоколадовия слой.Оставя се в хладилник докато започне да стяга.
За вишневото желе - желатинът се посипва върху студената вода, изчаква се да набъбне и се загрява на МВ  за 30 сек. Разбърква се до пълното разтваряне на желатина.
Сладкото се пасира съвсем леко, може и да се оставят цели плодовете, ако не са много големи, но аз пасирам за малко, така че да се получи по-еднородна текстура. Смесват се желатинът и сладкото, прибавя се лимоновия сок, канелата.Вишневото желе се изсипва върху портокаловия крем.Оставя се в хладилник докато започне да се стяга.
Заквасената сметана се се разбива с 2 с.л. пудра захар, прибавя се кондензираното мляко и ванилията.Желатинът се посипва върху студената вода, изчаква се да набъбне и се загрява на МВ  за 30 сек. Разбърква се до пълното разтваряне на желатина. Прибавя се към млечната смес и се разбърква до получаване не еднородна смес.  Сметановият крем се изсипва   върху вишневото желе.
Тортата се оставя в хладилник за няколко часа. Рингът се отстранява като предварително се минава по стените с остър нож. Тортата се украсява по желание . в случая със сметана и шоколад.





3 коментара:

  1. Сонче, тортата е чудесна.
    Обичам тази основа, защото винаги имам белтъци!
    А и кремът е много ароматен!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ароматна и пълна с превъзходни кремове торта, Сонче!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.