вторник, 4 февруари 2014 г.

Ангелски кекс(торта) с портокалов крем ( Angel Food Cake)


Този сладкиш е много популярен в САЩ , където е наречен "ангелска храна". Името е в противовес на известния Дяволски кекс, който е много шоколадов и черен.


Кексът е много лек и нежен защото е само от белтъци и много малко брашно. Пече в специална форма с дупка и подвижно дъно, но може и в обикновена форма за кекс.
Ако имате останали белтъци, това е вашата рецепта! С най-различни добавки може да се превърне и в торта. Рецепти има много, аз се доверих на едно предложение на Марта Стюарт, което поизмених.
Дозата е половин от стандартната за този сладкиш, но се получи достатъчно голям за форма с диаметър 20 см. Кремът е с наситен портокалов аромат и вкус.
Освен с крем, сладкиша може да се покрие със сметана или шоколад или да се сервира с топка сладолед
Продукти 
за форма с диаметър 20 см
8 порции

  • 6 белтъка от яйца L-210 мл-190 г
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 90 г брашно - 1/2 ч.ч.
  • 180 г захар, кристална -3/4 ч.ч.
  • 1п. ванилова захар 
  • щипка сол
  • 1/2 ч.ч. счукани орехи

крем*

  • 2 жълтъка
  • 2 с.л. захар
  • сок и  кора на 1/2 портокал
  • 130 г крем сирене(маскарпоне)
  • 130 мл течна сметана  30 % масленост
  • 2 с.л. пудра захар
  • 1 ч.ч. сладко от кайсии

 *може да се замени със сметана
 Приготвяне
Белтъците, стари, престояли 2 дни в хладилник, отделно от жълтиците, със стайна температура, се разбиват на сняг с щипка сол.Прибавя се и лимоновия сок и се разбива на твърд сняг.
Постепенно, по малко се сипват  захарта и ваниловата захар, биенето продължава до пълното им усвояване и получаване на гладка лъскава смес.
Брашното се пресява над белтъчната смес и се примесва с шпатула.
Полученото тесто се изсипва в кексовата форма (ненамазана) и се заглажда с лъжица   като се притиска , за да не останат въздушни балончета.Отгоре може да се поръсят орехите.
Пече се в предварително загрята на 175 С фурна за 35-45 минути, до златисто.
Формата се изважда от фурната и се оставя да изстине обърната върху решетка.
След като изстине се прокарва нож отстрани  на кекса, покрай стените на формата и се обръща.
(може да си помогнете с ръцете, текстурата е мека и гъвкава)


Получава се нещо меко като дунапрен.
Сладкиша се разрязва с назъбен нож хоризонтално през средата.
крем
Жълтъците се разбиват в метален съд със захарта до побеляване, прибавя се портокаловия сок и настърганата кора и се бърка на водна баня до сгъстяване.Оставя се да изстине.
Сиренето се разбива с 1 с.л. пудра захар и се добавя към жълтата смес.
Сметаната се разбива до втвърдяване с 1 с.л. пудра захар и се примесва към крема.
Долната половина на сладкиша се намазва със сладкото и се покрива с крем.
Поставя се другата половина и се залива с останалия крем.
Украсява се по желание  - аз използвах захаросани портокали и кокос.



12 коментара:

  1. Прекрасна идея, Соня!
    У нас не сме любители на чистия кекс, но с този
    ароматен крем ще се хареса със сигурност!
    Хубава сряда !

    ОтговорИзтриване
  2. Супер предложение,Соня!Особено с добавеното кремче още повече ми влиза в кръвната група!
    Красиво си го декорирала,поздравления!
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви момичета! Отдавна исках да направя този кекс и съм доволна, мисля че без крема нямаше да ми хареса! Поздрави Роси, Дани, Гери!

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, разкошен е! И ароматен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Много хубава рецепта, Сонче! Много апетитно изглежда! Белтъчните теста от този тип са ми любими, толкова са нежни и въздушни. Не знаех, че така се нарича кекса. И кремът много ми хареса. Мисля, че ще се превърне в следващата ми торта :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Колко интересна рецепта, така вкусно изглежда ...мммм
    Поздрави и хубава вечер Сонче :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много вкусна и лесна за приготвяне торта - изпробвахме я вече и много ни хареса! Отново ще я приготвя! Благодаря Соня за вкусните рецепти! Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, много се радвам, когато някой е приготвил по рецептата и му е харесало! Благодаря ви, че споделихте! Поздрави!

      Изтриване
    2. Снощи направих кекса и стана много вкусен! Вместо сладко от кайсии, сложих от праскови. Най-вкусното е кремът!

      Изтриване
    3. Безкрайни благодарности за споделеното, Стела! Зарадвахте ме и направихте деня ми по-добър! Много хора, четат, някои правят, но малко са тези , които споделят! Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.