неделя, 19 януари 2014 г.

Свински ребра и питка "Соня" - на гости ми е Зиче, майсторка на тестото



 Имам удоволствието да ви представя един невероятен кулинар - Здравчето ( Зиче) от блога Черпак с мерак! Едва ли ще намерите по-пъстър и богат с рецепти блог! А за питки и погачи на никой не се дава, най-разнообразни теста и начини на оформяне.
Благодаря на Здравка, че уважи моята покана и ме дари и със "специална" питка, наречена на мое име.Пък не е забравила, че обичам и месце :)

За Сончето какво да ви кажа, тя е един много уважаван от мен блогър . От нея могат да се научат много тънкости и вкусни гозби.Така хубаво и красиво поднася всичко направено ,че човек се залепя за монитора.Също така и написаните рецепти са много изпипани и бързо възприемчиви. Блогът и така бързо стартира напоследък ,че искрено и се радвам на голямата гледаемост и много почитатели. Сърдечно и благодаря за жеста и поканата да гостувам в невероятният и блог който и аз харесвам много! Удоволствието беше мое! Ще бъде чест за мен да върне визитата и в моя блог когато пожелае!
Получих поканата да гостувам на "Моето сладко хоби " http://mysweethobby.blogspot.com/ в точното време и точният час , дето се вика.   Защо ли ?....ми току що бях спретнала първото ми предложение и реших ,че ще е то едното предложение защото е страхотно на вкус и заслужава да е гостенин.  Много съм заета и ако нямаше поне това готово ястие щях да се забавя с поканата сигурно но сега ето и моите предложения.



Свински ребра с мед и мента




Ето и рецептата 
Продукти
парче свински ребра 
сол, чер пипер, мед, соев сос, 
по малко кимион, зехтин, магданоз, мента прясна 
2 стръка пресен кромид 
Приготвяне 
Месото се осолява и се поръсва с чер пипер и кимион. Сложих в йена глас тавичка като на дъното полях малко зехтин. С лъжичка намазах с меда (за това парче около 3 с.л.). Поръсих със соевият сос. Нарязах кромида и магданоза и сложих няколко стръка мента. Полях със зехтин отгоре. Сложих капака на йена глас тавичката и сложих на силна фурна докато заври. После намалих на 160 градуса само да къкри за около час. Това е много важно да се пече на слаб огън, става много вкусно и крехко. ...................

Пита Соня 



Ето я и питата това е традиция моя когато гостувам на някого да правя пита и да я нарека на него. Рецептата е такава на момента и каквото имам в къщи обикновено така правя пити  .
Продукти
 3-яйца единият жълтък за намазване
 200мл.-прясно мляко 
100мл.-вода
 200гр.-кисело мляко
 1с.л.-сол
 3с.л.-захар 
2 бр.-суха мая на Йоткер или едно кубче жива 
3с.л.- течен маргарин или масло 
около 1.300кг. брашно
 * маково семе за поръсване *
 1с.л.-мас за намазване на тавата
ПРИГОТВЯНЕ Омесих тестото от горните продукти. Разделих на три двете по големи и едното по малко. Едното голямото разделих на две ,разточих едното а другото на фитил . Сложих фитила в средата на разточеното тесто и с нож за пица нарязах от страни на ленти. Така започнах да прехвърлям лентите от едната и от другата страна на фитила да стане прехлупване. ето така
 Малкото топче разточих на правоъгълник ,намазах с олио и навих на руло и сложих в празният край на плетеницата. ето тук
Другото голямо топче разточих на голям правоъгълник намазах с олио и поръсих с маковото семе обилно. Навих на руло ето така
Нарязах на различни по големина парчета и обърнах като пънчета в средата на тавата в празното пространство 
Малко тесто от изрезки ми остана и от него направих розички. Впрочем всеки може да си украси питата по избор, вида не прави вкуса .


10 коментара:

  1. Ех, че е уютно... Събрали са се две дами, от чиито опит черпя с пълни шепи и съм безкрайно благодарна! Много е вкусно, Сонче, Здравчето се е представила прекрасно!
    Поздрави и за двете ви! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Eeeee.......Страхотни сте! Много благодаря,че ви има,че да има от кого да се учим! TheNMaster съм......Не можах по друг начин да публикувам....Извинете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да бе и от теб се учим не по малко нали така ,но не си признаваш !:)
      Обичам те!

      Изтриване
  3. Ох, и питката и ребърцата са голяма вкусотия! Страхотни рецепти, Зиче! Сонче, прекрасен гост си имаш, браво! Прекрасна нова седмица и на двете ви желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце наистина са вкусни и двете но снимките нещо не ми се получиха ,но съдържанието и вкуса е по важен.
      Благодаря ти! Прегръдки!

      Изтриване
  4. Соня, с чудни вкусотии ти гостува Здравчето! И с не-по-малко вкусни предложения ѝ гостуваш и ти!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Много вкусно гостуване,Сонче! Зичето ми е голяма любимка и с удоволствие посещавам блога и!
    Прегръдки и за двечките! Отивам да видя и твоето гостуване при нея!

    ОтговорИзтриване
  6. Питката е като творение на изкуството.Правих печено ,свински врат с подложка от моркови по вашата
    рецепта стана страхотно..Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря на всички за милите отзиви! Много се радвам, че рецептите на моята гостенка са ви харесали! Още веднъж благодаря и на Здравчето за гостуването и вкусотиите, които приготви за Моето сладко хоби!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.