събота, 30 март 2013 г.

Нахут с пролетни зеленчуци


Вкусно! Това е думата, с която мога да опиша нахута.Одобрено и от капризния Главен дегустатор, влиза в менюто!
Продукти
за 3-4 порции


  • 1 ч.ч. нахут
  • 4 с.л. зехтин
  • 2 глави стар лук
  • 1-2 червени чушки
  • 1 консерва домати от 400 г
  • шепа спанак
  • сол
  • щопка захар
  • босилек, майорана




   Приготвяне

  • нахута се накисва за 10 часа във вода
  • отцежда се и се вари за около 1 час и 30 минути, до омекване
  • в голям тиган се загрява мазнината и в нея се задушава нарязания на дребно стар лук
  • прибавят се нарязаните на кръгчета чушки и се пържи още 4-5 минути
  • добавят доматите и нарязания спанак
  • прибавя се отцедения нахут, покрива се с капак и се оставя да къкри 10-15 минути
  • овкусява се със сол, прибавят се подправките




18 коментара:

  1. Чудно вкусно, Сонче! Наскоро правих нещо подобно, на чорбичка и без спанак. Най-трудно ми беше каква подправка да му избера. За майорана никога не би ми хрумнало. Следващият нахут ще е по тази рецепта. Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз се чудих , Снежи, искаше ми се нещо не много остро, майораната е малко сладникава и се получи добре.Поздрав!

      Изтриване
  2. Четох тези дни за нахута и определено си струва да се опита този продукт.
    Много вкусно изглежда и твоето ястие, Соня, поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, хубав е и аз го открих наскоро, но никога не е късно да опиташ нови неша, нали!Поздрав!

      Изтриване
  3. Соня, обичам това ястие!
    И аз добавям спанак, печени чушки от фризера и каквото
    още имам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Не съм готвила нахут и твоето ястие ме заинтригува,Сонче!
    Изглежда апетитно!
    Поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз наскоро го открих, но ще го включа в редовното меню!Поздрави, Мира!

      Изтриване
  5. :) Сонче, капризният главен дегустатор знае какво да одобри!:) Наистина изглежда вкусно. Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда вкусно,Сонче...
    Хубава неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно изглежда,но съм сигурна, че е много вкусно, а всъщност и много здравословно!
    Идеално ястие за пролетта с много пресни зеленчуци и нахут!
    Поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла, Генка!Радвам се, че ти допада рецептата!Сега разглеждам твоите неща, има много интересни!Поздрави!

      Изтриване
  8. Соня, много вкусно е наистина! Аз скоро правих една яхния с нахут, но с други зеленчуци! Идеята за спанак е страхотна! Обожавам вкуса на нахут, повече от боб и ще опитам и твоя вариант!
    Хубава и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Скоро видях по нашия пазар нахут, ще купя и пробвам. Като малка съм яла, но нямам спомен за вкуса му :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да това е един вид възстановяване на позабравени ястия, Ина!Поздрави!

      Изтриване
  10. И аз го харесвам,Соня,обаче другите консуматори у дома-не,и затова пропускам.А толкова вкусно си приготвила твоето ястие,чудно е!Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.