четвъртък, 4 април 2013 г.

Пролетна баница с коприва и лапад



Не знам даже дали трябва да е баница, но е с кори! За първи път правя баница със "зеленища" защото не ги обичаме много.Но точно тази рецепта ми допадна заради ориза.Оригиналът е на леля Маргарита от Севлиево, благодаря й! Моята добавка е моцарелата, която значително подобрява вкуса, разтичайки се ....С една дума, много ни хареса!


Продукти
за тавичка 28 см


  • 8-10 кори за баница
  • 150 г коприва
  • 150 г лапад
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 глава стар лук
  • 1 к.ч*. ориз
  • 1 к.ч. домати на кубчета
  • сол, черен пипер
  • 3 яйца
  • 150 г краве саламурено сирене
  • 100 г моцарела
  • 60 мл мазнина за корите
*к.ч. е с вместимост 100 мл



Приготвяне


  • зеленината се почиства от дръжки, измива се, отцежда се и нарязва
  • в тенджера се загрява вода със сол  до кипене и коприват аи лападът се бланширата за 1 минута
  • отцеждат се добре
  • зехтинът се загрява в дълбок тиган и в него се задушава нарязаният на дребно лук
  • добавя се оризът и се запържва
  • следват нарязаните зеленини, разбърква се и се добавят черният пипер, солта и доматите
  • наливат се 3 к.ч. вода, покрива се с капак и се оставя на слаб огън оризът да поеме водата и да набъбне
  • изчаква се да изстине малко
  • яйцата се разбиват с вилица и към тях се добавя натрошеното сирене
  • моцарелата се реже на кубчета
  • корите за баница се мажат с мазнина( аз използвах смес от зехтин и масло) и се слепват по 2
  • плънката се разпределя на 4-5 части и се реди най-пред оризовата смес, поръсват се кубчета от моцарелата и от сместа с яйцата
  • завиват се на руло и се подреждат в намазана с мазннина тава
  • отгоре се намазва със зехтин
  • пече се около 50 минути на 190 С








11 коментара:

  1. Соня, чудесна е станала!
    Обичам баница със зелении и ще опитам
    вкусното ти предложение!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!Зелении, ама и екстри :) за да ни хареса!Поздрав!

      Изтриване
  2. Ние пък обожаваме зелени банички :) Твоята е чудесна Соня!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти, Дани! Поздрав и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. То и моите вкъщи не си падат по зелениите, но гледам да добавям нещица, които да подобрят вкуса, както и ти си направила. Чудесна е станала, ще се пробвам да я направя и ако не те, то със сигурност аз ще си хапна множко :)

    Усмихнат уикенд, Сонче :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно може и повече подправки, но тъй като не съм правила друг път, ограничих се до оригинала, а там беше само черен пипер!Дано да им хареса на домашните ти!Поздрав!

      Изтриване
  5. Много апетитно изглежда баничката! Привлече ме моцарелата вътре и май това ще ядем в неделя :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Катя,ще се радвам да споделиш впечатленията !Поздрав и хубави почивни дни!

      Изтриване
  6. Правя баници със зелении, но такава рецепта с ориз не съм срещала. А пък екстрите, които си прибавила я правят още по-интересна!
    Сонче, изглежда фантастично, за вкуса не се съмнявам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И за мен беше новост, една дама от Севлиево сподели тази рецепта и ме впечатли.Аз добавих моцарелата:) и се получи добър резултат!Поздрав!

      Изтриване
  7. В родопският край към обикновената плънка за баница добавят и ориз. Нарича се родопски клин. Много вкусна баница става.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.