четвъртък, 28 март 2013 г.

Кавърма с пилешко в омлет




Това много популярно и вкусно трационно българско ястие е със сантиментална история за мен.
Свързано е със спомена за времето, когато моят съпруг ме ухажваше.Аз бях студентка първи курс, провинциалистка в София, а той вече второкурсник с"опит".По онова време заведенията в столицата не бяха много и беше лесно да ги обиколиш и научиш още за първия семестър.
На "Граф Игнатиев" имаше един ресторант от соц веригата "Златното пиле". Той се превърна в наше любимо място за срещи .Поръчвахме винаги тази пилешка кавърма.По-късно, вече когато бяхме голямо семейство съпругът ми често ме изненадваше като готвеше за празник това ястие....докато децата пораснаха, аз си останах в къщи и сега само аз готвя!



Много в вкусно, не е трудно и си заслужава да опитате, ако все още не сте правили пилешка кавърма.
Продукти
за 2-3 порции


  • 3 с.л. зехтин


  • 2 с.л. масло
  • 300 г бяло пилешко месо без кост(филе)(може и от бутчетата)
  • 3-4 глави стар лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 морков
  • шепа гъби печурки
  • 2 печени червени чушки
  • 1 люта чушка(суха)
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 1/2 с.л. сол
  • 150 мл бяло вино
  • черен пипер
  • щипка захар
  • щипка суха чубрица
  • майорана 
 Приготвяне



  • месото се нарязва на кубчета (на хапки)
  • кромида се нарязва на не много дребно
  • мазнината се загрява и в нея се запържва за кратко месото, само докато побелее
  • изважда се с решетъчна лъжица
  • в същата мазнина се слага нарязания лук и нарязания на дребно морков
  • разбърква се няколко пъти и се налива 100 мл топла вода
  • задушава се 15 минути на слаб огън като се разбърква от време на време
  • прибавят се нарязаните гъби и задушаването продължава до пълното омекване на зеленчуците


  • добавят се нарязаните печени чушки, месото и всички подправки
  • налива се виното и се задушава за 10 минути
сервира се направо или
  • запича се в гювече 
  • в омлет 
  • в палачинка, голяма тук
Аз предпочитам варианта в омлет.Мекото яйце чудесно допълва вкуса на кавърмата.
За 1 порция са необходими:
  • 2 яйца
  • 2 с.л. прясно мляко
  • щипка брашно
  • щипка сол
  • 1 с.л. масло




20 коментара:

  1. Чудесно изглежда, Сонче! И аз така го готвя, ама толкова го готвя, че както ти писах чакам Ники да си дойде и да ни подкрепи, за завиването в омлет. Че бащата и лука ще отсее дори :))
    Много хубав спомен, свързан с тази кавърма имаш. Няма как да не го готвиш с любов :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не бях правила отдавна, ама пролетта нещо ни разнежи май, та го ударихме на сладки спомени!ХУбава вечер, Пепи!

      Изтриване
  2. Соня, много хубав спомен :)
    Помня го "Златното пиле"!
    Интересна идея за омлета!
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приятно ми е , Дани! Общите и споделени спомени са хубаво нещо!А ресторантите бяха толкова малко, че ги знаем всички1Поздрав и хубава вечер!

      Изтриване
  3. Усмихна ме спомена ти ,Сонче ! Аз пък за пръв път опитах такава кавърма в стола на фабриката където работех ,ама мноооого отдавна :) и си спомням ,че бях възхитена , освен всичко ми се виждаше и много трудна гозба :) ! Рецептата ти е много хубава !
    Хубав утрешен ден ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда и аз едно време си мислех, че е трудно, но сега...Не знам как ще му хареса на Роби, но аз правих на американскияя ми зет и много му хареса, опитай!Поздрав и хубав празник на вас!

      Изтриване
  4. Това ястие всяка една от нас го е яла някъде.Аз когато работех в БОДК ,за един обяд в стола-ресторант си го хапнах.Така ми се услади,че веднага го направих в къщи и се хареса на всички.Сонче,благодаря ти ,че ми го припомни-ще го сготвя отново!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че рецептата се оказа добър спомен за доста от вас :)!Хубав уикенд, Живе!

      Изтриване
  5. СТрахотно ястие,Соня,много ми допада!Така с омлета е много сочно и богато!Браво и на г-н Шатев,че също ти го е приготвял!Хубав петък и на двамата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти , Роси!Ястието си заслужава да бъде опитано!Поздрав и хубави почивни днии!

      Изтриване
  6. Не съм правила, но много ми хареса! Мерси, Сонче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е такае, кой не е посещавал старите сож ресторанти не познава менюто на Балкантурист :)!Опитай , Траянче!Поздрави!

      Изтриване
  7. Сонче, това се казват прекрасни спомени :) И мен ме спечелиха с едни кулинарни изкушения :) Толкова обичам кавърма, че я правя много често, въпреки че в омлет не съм правила от доста време. Благодаря за рецептата :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Не съм правила кавърма в омлет. Изглежда толкова апетитно, че ще пробвам!
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги има нещо ново да опита човек, Ина :)!Ще се развам да споделиш!Хубави почивни дни!

      Изтриване
  9. И аз имам много мили спомени от моята майчица с точно така приготвена кавърма в омлет. За съжаление вече са само спомени, сега трябва аз да ги правя на моите деца. Много е приятно, че ги споделяте с нас и рецептата и спомените.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Галя! Добре дошла, ще се радвам да споделяш по-често! Поздрави!

      Изтриване
  10. Само да попитам кога се слага чесъна,с лука ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравете Пламена, драго ми е , че сте в Моето сладко хоби! Да чесъна с кромида, аз и двете ги казвам лук :) ! Може преди сервиране да добавите малко(пресен или 1 скилидка стар) за по-силен аромат! Поздрави и да ви е сладко1

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.