четвъртък, 21 март 2013 г.

Спаначено руло с крем сирене и извара






Отдавна гледам по разни страници това шарено руло.Днес разчиствах фризера и един изостанал замразен спанак заедно с белтъците от един крем предопредели какво ще вечеряме.Не цитирам източник защото рецепта е компилация според наличните ми продукти.


Продукти
за тава с размера на фурната

  • 300 г изцеден спанак*
  • 2 с.л. брашно
  • сол
  • черен пипер
  • 100 мл течна сметана
  • чесън на прах
  • щипка джоджен
  • 4 белтъка

може да се заменят с 3 цели яйца
плънка

  • 150 г извара
  • 180 г сирене крема
  • 2 с.л. зехтин
  • 3 скилидки чесън
  • 2 печени червени чушки

*тъй като беше замразен го измерих след размразяване и много добро изцеждане

 Приготвяне


  • спанакът се смесва с брашното, солта, черен пипер, сол, чесън на прах и джоджен и сметаната и се пасира с пасатор или в блендер
  • белтъците се разбиват на сняг с няколко капки лимонов сок
  • внимателно се смесват белтъците и спанака сн.2
  • тавичката се маже с олио и се застила с хартия за печене, която също се маже с олио
  • спаначената смес се изсипва, разстила се върху хартията, получава се тънък пласт , около 5 мм сн.3
  • пече се 20 минути на 180 С без вентилатор
  • тавата се изважда и изпечени блат се навива на руло заедно с хартията за печене сн.4
  • оставя се да застине

плънка

  • смесват се всички продукти(без чушките) във висок съд и се пасират до гладкост с пасатора.Алтернативно поставят се в блендер и се смесват
  • рулото се развива, отделя се от хартията и се поставя върху лист алуминиево фолио
  • млечната смес се разстила равномерно върху цялото руло
  • чушките се режат на дребно, отцеждат се от водата и се разпределят върху крема
  • рулото се завива и се покрива с фолиото

оставя се в хладилник за 30 минути


добавям вариант със сьомга, естествено много вкусен



26 коментара:

  1. Изглежда много вкусно, Соня. Много пролетно и цветно предложение.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз го гледам на много места и все ми се иска да го направя ! Чудесно изглежда ,Сонче ! Пъстро и много пролетно ! Да ви е сладко !
    Честита и слънчева пролет ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ванче, запрятай ръкави!Роби ще го хареса, а пък за гости е много ефектно!Поздрав и топла прегръдка!

      Изтриване
  3. Много вкусно предложение! Сигурна съм, че не само на вид е такова. Честита пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаряя, Дани!Наистина е вкусно, а пък е много пролетно!Поздрав!

      Изтриване
  4. Сонче, чудесно е рулото, а още повече съм впечатлена от красивият зелен цвят на спанака! Много пролетно, свежо и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче, много пролетно, вкусно и красиво!
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ина, вкусно, плънката търпи всякакви модофикации, според вкуса!Поздрав и хубава неделна вечер!

      Изтриване
  6. Много радва окото това руло, Сонче! Особено сега пролетно време, когато бленувам за зелено. Много вкусна рецепта и страхотно представяне! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Сонче, аз миналата пролет се пробвах да го направя, но беше пълен провал. Твоето е станало супер, с този наситен зелен цвят и бял пълнеж. Много пролетно. Поздравления.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай пак , Таня!На мен ми се видя много лесно и бързо!Поздрави и хубава хеделна вечер!

      Изтриване
  8. Изглежда страхотно! Честита първа пролет!

    ОтговорИзтриване
  9. Много добре ти се е получило,Соня,страшно ми харесва,и цветовете греят!Със сигурност е много вкусно!Честита пролет и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси, твоите похвали ме сгряват!Поздрав и спокойна неделна вечер!

      Изтриване
  10. Не знам защо,но се огледах за зайчета???!!!!Прекрасно е и много добре ще се впише например на Великденската трапеза....е и на Гергьовската:)))))Браво,Сонче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Милена, много си мила!Наистина е достойно ястие за пролетните празници!Поздрав!

      Изтриване
  11. Много пролетно, свежо и красиво предложение, Соня,
    изглежда прекрасно и за вкуса не се съмнявам!
    Поздрави, слънчева и усмихната пролет, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте, искам да споделя моя опит с тази страхотна рецепта Имах доста съмнения, че рулото ще се получи както е на снимките по - горе - естествено, че не се получи :). Цветът стана доста по - тъмно зелен, както се получава обикновено спанакът, когато е сготвен. Тъй като не успях да купя крема сирене го замених с топено сирене, а изварата замених със сирене "Дунавия", без печени чушки, защото нямах време да чакам да се отцежда водата. Добавих ситно нарязани копър и магданоз, чесън, смачкан през преса. Не съм ги пасирала, тъй като сместа става доста гъста и пасаторът няма да издържи. Просто ги намачках с вилица. Тавичката ми дойде малка и просто плънката се оказа увита в руло от спанак, тъй като с малка тава става по-дебел пласт и не може да се навие, както е на снимките. Не съм слагала чесън на прах, добавих червен пипер. Яйцата бяха три цели и добавих малко брашно към тях, за да може да се сгъсти по-добре спаначената смес. Невероятно, но се получи много добре. Така открих, че така приготвена плънката става уникално мезе за всяко питие. Предполагам, че ако се добавят и краставички ще стане още по-добре. И колеги и роднини много харесаха плънката. Дано Соня не се обиди, че съм променила рецептата й. Много благодаря за споделената интересна идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме зарадвахте с този коментар,анонимен! Рецептите са по-скоро идеи, а всеки ги подобрява според своя вкус! Доволна съм, че съм била полезна а вие сте намерили съчетание, което да ви харесва! Поздрави и благодаря за споделеното!

      Изтриване
  13. Мирена Мирчева8 май 2015 г. в 9:49

    Здравейте искам да ви Благодаря за прекрасните рецепти които пoбликyвате тук.Вече правя няколко от тях и винаги всичко е много вкусно сполучливо и прекрасно обяснено.Благодаря че ви има,желая ви успехи във всяко едно отношение,бъдете щастливи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ви благодаря! Зрадвахре ме безкрайно с вашите думи! Желая и навас много здраве и успехи! И нека да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.