вторник, 19 март 2013 г.

Кавърма от свинско месо с праз


Едно традиционно за българската кухня зимно ястие.освен с праз може да бъде приготвено и със стар лук.В различните райони се прави по различен начин и с различни добавки, но месо, лук  и вино са основните съставки.
Всички продукти се обработват топлинно предварително, след това се смесват и се пекат в затворен съд.Стъклен или глинен.
Сервира се със запечено отгоре яйце или в омлет, или в палачинка.Може и така, само месото и зеленчуците, евентуално с добавка на задушен ориз.

Продукти 
за 4 порции


  • 600 г свинско месо от бут или плешка
  • 2-3 с.л. олио
  • 4 стръка праз
  • 100 мл червено вино
  • 1 ч.л. сол
  • 4-5 печени червени чушки
  • гъби(при мен няма)
  • черен пипер
  • чубрица
  • яйца



  Приготвяне


  • месото се нарязва на кубчета и се задушава в нагрятата мазнина за няколко минути като се разбърква
  • изважда се с решетъчна лъжица в съда, в който след това ще се пече
  • в остатъка от мазнината се слага праза, предварително нарязан на кръгчета
  • разбърква се и се добавя виното
  • задушава се до омекване
  • ако се ползват гъби  се добавят на този етап
  • прибавят се нарязаните печени чушки и се объркват за 1 минута
  • праза се изсипва при месото, всичко се разбърква и се овкусява със сол, черен пипер и чубрица
  • затворения с капак съд се поставя в не много гореща фурна(за да не се спука) и се пече на 200 С за около 30-40 минути
Може да се разпредели в гювечета и да се запече в тях.
Накрая по желание се чуква по едно яйце и се запича само за 3-4 минути



10 коментара:

  1. Охх Сонче колко апетитно си я приготвила тази кавърма направо се олях ....
    Спокойна нощ и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами као не постите, Здравче правиш!на нас ние любима!Поздрави!

      Изтриване
  2. Печена в керамичен съд ми е много вкусна!
    Апетитно предложение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, ина, всияко печено в глинен ъсд става вкусно!Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Много любимо ми е това, Сонче! Сега цял ден кавърма ще ми е в главата :)) Права си, че макар и традиционно, това ястие си има различия по различните краища на страната. Ние с теб нали сме наблизо, та горе долу ни пасват рецептите :). Аз го готвя по-често със сушени чушки, но и с печени е страхотно.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И със сушени е хубаво, снежи!Ама аз нямам, а печените са ми по-лесни, първо занразени, после в буркани,Поздрав и хубав авечер!

      Изтриване
  4. Ох…и на мен като на Елти…цял ден кавърмата ти ще ми е пред очите Сонче:)))
    Какви изкусителни снимки само ни показваш:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, време е , ако не си правила, че то си е малко зимно ястие!поздрав и благодаря!

      Изтриване
  5. Много обичам праз в манджички, а твоята е много вкусна! Както винаги при теб е много уютно и вкусно! Честита Първа Пролет, Сонче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря, Катя!Похвалите ти ме радват и ласкаят!Честита пролет и на теб!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.