събота, 2 февруари 2013 г.

Свинска плешка на фурна, пюре от карфиол и една пъстра зимна салата



Едно лесно ястие,  което можете да приготвите за неделния обяд или да изненадате своите гости.

Продукти 
за 8 порции


  • 1,6 кг свинска плешка без кост 
  • 2-3 с.л. горчица
  • черен пипер
  • 1-2 с.л. соев сос

плънка

  • 50 г кашкавал или топено сирене
  • риган, кимион, мащерка
  • чесън на прах или 2-3 скилидки чесън
  • 250-300 мл бира
  • джинджифил, пресен или прах

глазура

  • 1 с.л. мед
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 с.л. кетчуп
  • 1/2 ч.л. оцет

 Приготвяне


  • месото се разстила и изтънява с нож
  • намазва се много добре с горчица, поръсва се с черен пипер и соев сос
  • в средата се поставя кашкавалът(сиренето) и останалите подправки
  • поставя се върху лист алуминиево фолио и се загъва на стегнато руло.Оставя се да престои на студено за няколко часа
  • поставя  в съд за печене и отстрани се налива бирата, слага се джинджифила


  • пече се на 180 С за 1,5-2 часа
  • развива се от фолиото и се намазва с глазурата - смесват се всички съставки и се разбъркват добре.нанася се с четка
  • връща се във фурната и се запича за 15 минути на 200 С
  • изважда се, изчаква се да застине и се нарязва на филии


Пюре от карфиол


  • 1 главичка карфиол, накъсан на розички се вари в подсолена вода заедно с 2 скилидки чесън за около 10 минути.Зелето трябва да омекне.
  • Прецежда се и се пасира с уреда за картофено пюре
  • Добавя се черен пипер, малко масло(може и без него) и ако е необходимо сол.



Пъстра зимна салата


  • 1 печена глава червено цвекло - пече се във фолио с малко зехтин за около 1 час на 200 С
  • Нарязва се на ивички.
  • няколко листа марула, нарязана на едро
  • 1 авокадо,нарязано на тънки резени
  • няколко чери доматчета, разрязани наполовина
  • 2 моркова нарязани на тънки ивички
  • заливка от смес на 1 ч.л. горчица, ч с,л. мед, 2 с.л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок





9 коментара:

  1. Сонче, богато меню си подготвила! И пълнената плешка, и пюрето и салатата - всичко на ниво!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни предложения и апетитни снимки!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Соня, много изкушаващо и красиво поднесено! Поздрави, Мишел!

    ОтговорИзтриване
  4. Соня, прекрасно меню!
    Месото е чудесно!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно меню,Сонче!
    Апетитно е станало месото,а салатката и пюрето много ми допаднаха!
    Само да те поздравя и за тортата от предния пост,разкошна е!
    Хубав неделен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни предложения Сонче!
    То да не ти се развалят порциите направо.
    Такива хубави снимки си направила, невероятни!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Сонче, много празнично е при теб. И торта в предишна публикация - да не съм изтървала някой повод? Рецептата за рулото ме грабна - звучи убийствено вкусно! Снимките са ти прекрасни и тази салатка е много колоритна! Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Сърдечно благодаря, Ина, Дани, Мишел, Дани< МИра, Здравче, Снежи!
    Не, не е празник, просто поредните "седмични" гости :)!Поздрав на всички и хубава нова седмица, изпълнена с усмивки!

    ОтговорИзтриване

  9. Прекрасно приготвено и поднесено. Стил и омайващ вкус! Прекрасно е, Соня!

    Прегръдки и една чудесна нова седмица!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.