събота, 5 януари 2013 г.

Шоколадово портокалова торта



Използвах блатовете за Торта Орео. Тортите с тези блатове са много вкусни, с аромат на какао и кафе и много сочни! В този случай в комбинация с портокала се получи празнична торта с портокалов аромат.
Продукти
форма 22 см, 16 порции

за блатовете

  • 2 ч.ч. захар
  • 2 ч.ч. брашно
  • 50 г какао
  • 1 п.бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 ч.ч. прясно мляко с 2-3 капки оцет
  • 2 яйца
  • 100 мл олио
  • ванилия
  • 200 мл горещо кафе
  • сок и кора на 1/2 портокал

 за сиропиране на блатовете

  • 1к.ч. вода
  • 1 к.ч. захар
  • 100 мл портокалов сок
  • 1 с.л. коняк

крем

  • 125 г маскарпоне (крем сирене)
  • 300 мл течна сметана
  • 4 с.л. захар пудра
  • ванилия
  • плодове на 2 портокала, нарязани на дребно
за украса

  • захарни портокалови резени(кандирани) 
Приготвяне

блатове

  •  смесват се в дълбока купа 2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно, 50 г какао, 1 п.бакпулвер и 1/2 ч.л. сол
  • отделно се разбиват яйцата, прибавя се олиото, ванилията, прясното мляко, предварително смесено с оцета и престояло 10 тина минути и портокалови сок и кора
  • получената течна смес се добавя към сухите съставки  


  • приготвя се силно кафе и ( 1 с.л. разтворимо кафе във 200 мл вода) и горещо се добавя към тестото
  • разбърква се добре и се разделя на три части
  • изпичат се три блата в застлани с харти тавички
  • пече се на 170 С за 15-20 минути, проверка с клечка
  • блатовете се изваждат и се оставят да изстинат

крем
  • маскарпонето се смесва с 1 с.л. пудра захар
  • сметаната се разбива с миксер с останалата пудра захар и се смесва с крем сиренето
  • от захарта, портокаловия сок и кората се сварява сироп( около 4 минути), прибавя се и коняка




сглобяване
  • в плитка чиния се поставя един блат(ако е издут се изрязва) и се сиропира с половината сироп
  • отгоре се нареждат парченца портокал и се залива с част от крема
  • следва втория блат, сиропиране, портокал, крем
  •  третия блат се намазва със подходящо сладко(кайсии, портокал) и се залива с крема
  • оставя се в хладилник да стегне
  • отгоре се украсява с портокалови резенчета
  • (портокалът се измива много добре и се реже
  •  в плитък съд се слага вода и захар, по 1/2 ч.ч. и след като заври се прибавят портокаловите резени 
  • вари се 10 тина минути и се изваждат на хартия за печене)

14 коментара:

  1. Благодаря ти , Траянче!Наистина беше много вкусна!А за оформянето, толкова си мога:(

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна торта, Соня!Щастлива и успешна 2013 Година ти желая!:)

    ОтговорИзтриване
  3. Взимам си парченце :)

    А защо слагаш оцет в млякото? Каква е тънкоста?

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна торта, Соня! Много вкусна и привлекателна.
    Защо пресичаш прясното мляко, за да е като извара или и с друга цел?

    Прегръдки, Соня и една прекрасна неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви, Лучия, Вени! За оцета - така пишеше в рецептата, по която за първи път правих това тесто - Buttermilk , и че се замества с прясно мляко и оцет или лимон.Все едно с айран.Предполагам, че за да е по-леко от киселото млеко и да е кисело за да подпомогне набухването.След това съм чела и в много други американски рецепти да се добавя киселина, въпреки че се работи с бакпулвер, а не само със сода.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Buttermilk
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Сонче, поредното сладко изкушение, на което трудно бих устояла. Перфектно съчетание на вкусове, чудесна визия! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Изглежда изумително вкусна!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Соня, много красиво изглежда! Това съчетание на бяло с оранж и портокалово много ми допада :) За вкуса не коментирам - при това съчетание на продукти не може да не е вкусна!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Сонче, като се замисля за комбинацията на кафе и портокали, просто се размазвам от удоволствие. И едно кафе сутрин с тази красавица,...., какво повече да иска човек?;) Прекрасна е!

    ОтговорИзтриване
  10. Соня, За много години! Много красива и вкусна торта, поздравления!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Искам да попитам сиропа за сиропиране как се приготвя? захарта , водата, сока от портокал се варят 4 мин и след това се оттеглят от огъня и се прибавя коняка? или само водата и захарта се варят и после се прибавя порток сок и коняка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. здравейте, водата, захарта и портокаловата кора, цяла се варят, нкрая се добавя коняка, а кората се отстранява. Поздрави и дано да ви хареса!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.