събота, 1 септември 2012 г.

Малиново парфе с кокос

Изключително лек  и много свеж десерт.Съчетанието на вкусовете и аромата на малини и кокос се оказа добро попадение!


 В края на лятото намерих малини в магазина , затова продължавам малиновата серия.:)



Парфето е приготвено в латексова форма с обем 500 мл.Продуктите са за такава форма.


Продукти 
 за7 порции

  • 10 броя бишкоти ит.тип
  • 350 г нискомаслена квасена сметана
  • 200 г гъсто кисело мляко(4,5%)
  • 5-6 с.л. пудра захар или на вкус
  • ванилия
  • 30 г кокосови стърготини
ако има кокосово мляко е по-добре
  • 15 г желатин + 5 г
  • 250 г малини
 

 Приготвяне


  •  половината малини се намачкват на пюре ( с блендер, пасатор)
  • добавя се 100 мл вода за да се разреди полученото пюре и се прекарва през цедка (сито), да се отстранят семките(без водата пюрето е много гъсто и много трудно се прецежда)
  • полученото гладко малиново пюре се овкусява с 1 с.л. захар
  • 15 г желатин се заливат със 100 г студена вода, оставя се да набъбне за 5 мин. и се загрява за 20 сек. на МВ или на водна баня
  • сметаната се разбива със захарта, добавя се киселото  мляко, ванилията
  • към млечната смес се добавя позастиналия желатин като се разбърква много добре
  • прибавят се кокосовите стърготини
  • формата се изплаква със студена вода или се покрива с домакинско фолио
  • изсипва се половината от млечната смес
  • върху нея се подреждат 3 от бишкотите по дължината на формата( едната бишкота се срязва на две, така беше при мен)
  • между и върху бишкотите се слагат цели малини и се наръсва малко от малиновото пюре
  • изсипва се останалата част от млечно-кокосовата смес
  • отгоре се подреждат 7 бишкоти, предварително леко напръскани с малиновото пюре,  като леко се притискат
  • покрива се с фолио и се оставя в хладилника за поне  4 часа за да стегне
  • малиновото пюре се прибира в затворен съд в хладилника
  • след като млечната смес се стегне, се изважда от формата или чрез фолиото, ако сме използвали, или като се потопи за 20-30 сек в гореща вода и се обърне в чиния за сервиране - бишкотите остават отдолу
  • 5 г желатин се заливат с 2-3 с.л. вода, изчаква се да набъбне и се затопля съвсем леко до пълното разтваряне на желатина
  • разтворения желатин се прибавя към малиновото пюре
  • с получената смес се покрива парфето
  • изчаква се малко да започне да стяга и се поръсва с кокосови стърготини
  • украсява се с останалите цели малини, които се потапят за малко в желатиновата смес от малиновото пюре
  • прибира се в хладилник, до сервирането






9 коментара:

  1. Леле Сончееее, ама как можах да отворя поста ти в този час...
    Обожавам го това парфе!
    Получило ти се е невероятно!
    Отивам да ровя за нещо сладко:)))
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  2. ох и аз след Катето,може само да се жалвам и облизвам :))
    изглежда страхотно!
    спокойни сънища и прекрасна неделя

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче , направо грее от поста ти ! Толкова свежест и настроение има в десерта който предлагаш ! Не съм правила парфе ,все му се каня :) ! Твоето е май повод да опитам !
    Хубава неделя !

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно парфе - свежо, ароматно и много вкусно! Жалко само, че в къщи нямам от него:(. Приятна нова седмица, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  5. Соня, чудесно парфе си направила! И на мен тази година ми е предимно малинова...ДОбре, че има оща на пазара, храстите на село отдавна вече нямат...
    А съчетанието с кокос, е наистина великолепно!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятно добро съчетание на любими вкусове, аромати и цветове! Слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Соня,ти съвсем зачезна,но десертчето е супер,правила съм няколко подобни и са ни в графа любими!
    А малини свиквай да има по това време,и миналата година ги имаше до късно,тук в Бг ги отглеждат,късни сортове били.
    Сърдечни поздрави и хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Сонче, невероятен ароматен и много цветен сладкиш!
    Парфето ти е направо неустоимо!
    Прегръщам те мила!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотен десерт! Обожавам ги тези кремести десерти, а и с малини...разкош. Поздравления!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.