четвъртък, 5 юли 2012 г.

4-ти юли с бургери

Това е продължение на празнуването на Деня на независимостта
 Един двоен:)


 Много се пише и говори срещу американските бургери.Аз също бях с предубеждение, явно насадено ми от статии и предавания за здравословно хранене, където бургерите са пример за обратното.
Истината е, че бургерите могат да бъдат освен вкусни и не много опасни за здравето!
Първо , ако вместо с картофки са придружени със салата, второ , ако са от нетлъсто месо, телешко, пилешко, пуешко, трето хлебчетата могат да бъдат пълнозърнести, ръжени ......
Предложеното е с телешка кайма, но може да се направи и с всяко друго месо.



Продукти
 за 1 порция

  • 100 г телешка кайма
  • 1/2 ч.л. соев сос
  • черен пипер 
  • зехтин за намазване
  • 30 г сирене чедър
  • кромид, чушка, домат...
  •  готова питка със сусам



Приготвяне

  • каймата  се смесва със соевия сос и черния пипер
  • оформят се топчета, които се разплескват до тънки кръгове
  • намазват се със зехтин и се пекат на скарата за около 4-5 мин  от всяка страна
  • накрая върху месото се поставя парче сирене(кашкавал)  докато започне да се топи
  • питките се разрязват и се запичат за кратко
  • реди се питка, месо, сирене, зеленчуци и се покрива с питка

А ето и виновника за това разточителство, моят американски внук, който искаше да отбележи празника защото винаги по това време е в България и го пропуска:

Добавям и снимки от моя двор на Бетоловото, където успешно се спасихме от градските жеги!







 Ягодите са саморасли, цяла поляна!!!






6 коментара:

  1. Соня, все пак ключът към здравословното хранене е и в умереността, а ти си положила грижа за всеки детайл...Изглежда доста вкусничко, да е здрав виновникът за менюто и да те радва! А цветята са невероятна прелест, моля за семена!

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче, честит 4 юли на детето! Много подходящо сте го отпразнували! Аз бургери обичам и тъй като не прекалявам с тях не се притеснявам от статиите. В крайна сметка има много нездравословни храни, важно е умерено да се хапват. Но този двоен е уникат, ти си готова за твоя собствена верига за бургери:):):)А цветенцата са красота! Чудна градина имате!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни бургери, преглъщам! А снимките са разкошни!

    ОтговорИзтриване
  4. Колко са ароматни тия диви ягодки на тъничките стебълца :-)нищо общо с магазинерските!
    Аз бях много изненадана да разбера колко популярни са тези етажираните бургери /с клечка по средата/. Виждала съм ги дори и в ресторантски менюта като основно ястие и наистина има изобилие от комбинации на продукти, и хлябът им е съвсем различен. Никога не съм опитвала защото височината им е с почти заплашителни размери, но моят италиански американец постоянно си ги поръчва :-).
    Като гледам тази пълна чиния, добре си се представила за гостуването на внука :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Соня, поздрави от Юлия!
    Наистина се писа много по въпроса за бургерите,но това, което даваш като идея и рецепта,изглежда чудесно! И аз ще направя,не само за внука ми, но и за нас големите!

    ОтговорИзтриване
  6. Пропуснала съм я тази чудесна и красива публикация :) ! Дворът ти е вълшебен ,Сонче и давам всичко за букетче горски ягоди ! Прелест са ! Бих хапнали и аз един бургер ,изглежда много вкусен ,а и приготвена в къщи храна е винаги за предпочитане :) !
    Чао и хубава нова седмица ! Поздрави на Ники !

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.