сряда, 4 юли 2012 г.

Шоколадова торта "Орео"

Моят внук от САЩ прекарва всяко лято при нас, в България.Вече за  пета година.Чувства се голям и тази година каза, че много съжалява, че не може  никога да  присъства на най-големия американски празник - Денят на независимостта.И че трябва да направим нещо за да отбележим празника.
Първата му идея беше за торта с цветовете на американското знаме, но аз все още не съм се снабдила с бои, фондани и други такива.Затова му предложих да направим една торта като любимите му бисквити Орео.Той се включи да помага с ентусиазъм.Ето и резултата - много вкусна шоколадова торта с крем сирене и сметана.


Продукти
  за 16 порции

(ч.ч. от 200 мл)

3 блата 22 см
  • 2 ч.ч. захар
  • 1 и 3/4 ч.ч. брашно (210 г)
  • 3/4 ч.ч.какао (50 г)
  • 1 п. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 големи яйца
  • 1 ч.ч. прясно мляко(200 мл) с 2-3 капки оцет
  • 1/2 ч.ч. олио (100 мл)
  • 1 течна ванилия
  • 1 ч.ч. горещо кафе (200 мл)
 
за крема
  • 350 г крем сирене Филаделфия(маскарпоне)
(може да се замени с комбинация от бг сирене крема и масло)
  • 2 с.л. пудра захар
  • 200 мл течна сметана
  • 100 г бял шоколад
  • ванилия 
сироп
  • 1 к.ч. захар
  • 1 к.ч. вода
  • 1 с.л. коняк
  • ванилия

     допълнително за украса
    • 50 г черен шоколад
    • 12 бр. бисквити орео
      Калории - общо 6851 Ккал
      за 1 порция  - 428 Ккал






       Приготвяне

      • фурната се включва на 175 С с вентилатор
      • в купата на миксера се смесват всички сухи съставки за блатовете - захар, брашно(пресято), какао, бакпулвер, сол
      • в отделна купа се смесват леко разбитите яйца, млякото, олиото и ванилията
      • течната смес се изсипва при сухата и се разбърква с миксера на ниска степен до хомогенност
      • приготвя се горещо кафе като се разбърква 1 с.л. инстантно кафе в 200 мл вода
      • кафето се изсипва при какаовата смес и се бърка на ниска степен за още 2 минути.Получава се рядко тесто.

      • тестото се разпределя в три намаслени и поръсени с брашно тавички(може да се застелят с хартия за печене)
      • пекат се едновременно като , ако е необходимо се разместват за да се изпекат равномерно
      • (на мен ми се събират 2 на едно ниво на фурната) Проверяват се с клечка в средата( 20-25 мин.)
      • изваждат се и се оставят да изстинат


      крем

      • крем сиренето се разбива със захарта
      • шоколадът се разтопява на микровълновата фурна и леко се охлажда
      • към него се добавя сметаната, разбърква се до хомогенност
      • шоколадовата смес се изсипва при крем сиренето
      • приготвя се сироп от вода и захар- ври 2-3 минути
      • сглобяване на тортата
      • поставя се един блат в чиния за торта, сиропира се леко и се покрива с 1/3 от крема
      • отгоре пак блат, сироп, крем и така до края
      • украсява се с настърган черен шоколад и бисквити орео
      може да се направи шоколадова глазура, но на мен ми бяха достатъчни какаовите блатове и белия шоколад в крема:)




      15 коментара:

      1. Чудесна тортичка,вкусна и сочна.Имаш и кой да ти помага у дома само консуматори са се наредили :) :) :)Благодаря,Соня за чудесната рецепта!

        ОтговорИзтриване
      2. Соня, прекрасно е когато децата се включват в приготвянето на сладкишите. След това им се струват още по-сладки и по-вкусни.
        Сътворете още много торти заедно с твоя внук това лято. Наслади се на времето истински.
        Успех!

        ОтговорИзтриване
      3. Сонче,браво на детето-за него тортата сигурно е била най-вкусната...а и така изглежда.
        Хубав ден!

        ОтговорИзтриване
      4. Страхотен помощник е Ники ,Сонче ! Да ви е жив и здрав и му пожелавам да празнува 4 юли отвъд океана ,но с баба и дядо :) !
        Тортата изглежда чудесна и вярвам сте се забавлявали много при приготвянето и .... с деца и сладкиши винаги е така :)) !
        Хубава вечер на теб и помощника ти ! Прегръдка !

        ОтговорИзтриване
      5. О, никога не бих помислила, че си баба, което е добре и говори, че духът ти е доста свежарски :)
        Наистина е добре малчуганите да помагат, макар че понякога повече пречат (съдя по моето и истинската лудница, която настава в кухнята :))
        Много апетитна торта, убедена съм, че е доста вкусна!

        ОтговорИзтриване
      6. Сонче, много сръчен помощник имаш :) Няма как при такава помощ да не е станала много вкусна тортата, а намесен ли е шоколад в историята - резултатът е превъзходен :) Поздрави!

        ОтговорИзтриване
      7. Сонче невероятен помощник си имаш мила толкова е сладък.Да ви е жив и здрав.
        Тортата е невероятна и много идейна ,супер е!
        Прегръдки и прохладна вечер!

        ОтговорИзтриване
      8. Тортата е прекрасна и сигурна съм много вкусна!

        ОтговорИзтриване
      9. Тортата изглежда страхотно,имам въпрос:продуктите за блата са за един брой нали ?

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Благодаря на всички за милите думи!
          Аз съм вече на Бетоловото и интернета не ми е добър, така че отговарям само на Петя - тестото е за 3 блата по 22 см или 2 по-големи!лека веечер и ви желая да ви стигне моята планинска свежест!

          Изтриване
      10. Много шоколадово е било при теб Сонче!И помагач си имала, поздравления, хубаво е да има кой да ти помага, хем купата с кремчето ще оближе, хем и шоколада ще ти настърже, хем весело е било!
        Тортата ти е чудесна!
        Поздрави и прохладни нощи!

        ОтговорИзтриване
      11. Страхотно изкушение, Сонче! Имаш си много сладък помощник! Да е жив и здрав и цяло лято да ти помага! Хубав ден и сърдечни поздрави от мен! :)

        ОтговорИзтриване
      12. Сонче, неуморима си това лято!Следя всичко с интерес .Скоро си правих клафути по рецепта от тук.
        Щастливо лято с внучето!Насладете се на вкусни десерти и всеки миг заедно!

        ОтговорИзтриване
      13. Сонче, чудна торта, браво на детето! И ние сме на вълна с торта "Орео"
        Честит Еньовден!

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Видях във фейса, Мариана! И си спомних, че съм правила, затова я пуснах, да се освежи идеята!Чакам твоята с нетърпение, твоите рецепти винаги са невероятно вкусни , много ми допадат!Поздрави и хубав празник!

          Изтриване

      Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
      * Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.