петък, 22 юни 2012 г.

Тарта с тиквички и моркови


 Много красиво, много вкусно, много ефектно....



 рецептата е на Ивана и не съм променила нищо.Само дето забравих да намажа със зехтин...но си беше много хубаво.И тиквичките не са от тези с тъмнозелената кора:)  А, и беше изключително вкусно, одобрено с двойно Браво от главния дегустатор:)



Продукти 
 за 24 см тавичка

  • 350 гр. тиквички  
  • 350 гр. моркови 
  • 500 г бутер тесто ( Белла)  
  • 25 гр. краве масло 
  • 25 гр. брашно , 
  • 300 мл. прясно мляко , 
  • 40 гр. пармезан(кашкавал)
  •  2 яйца , 
  • сол , чер пипер , индийско орехче .
 
   Приготвяне


най-напред бешамела -
  •  маслото се разтопява и в него се запържва брашното
  • добавя се прясното мляко и се бърка до сгъстяване
  • охлажда се леко и се прибавят разбитите яйца и подправките и настъргания кашкавал( аз нямах време да чакам и изсипах внимателно по малко от топлата смес в яйцата)
  • тиквичките и морковите се режат на тънки лентички (тиквичките се наложи да разрежа на 2 за да се получи еднаква височина на лентичките с морковените при реденето)
  • посоляват се и се оставят да се отцедят за 10 тина минути
  • тестото се разстила в тавичката и се прави борд, а  излишното се изрязва
  • върху него се изсипва бешамела
  • отгоре се редят зеленчуците като се започва от края към центъра
  • пече се на 180 С без вентилатор около 50 минути( на 40 тата го проверете)
  • аз го сервирах студено и беше разкошно!



Добавям снимка на вариант със сини домати.Тях ги бланширах предварително в подсолена вода.



24 коментара:

  1. Сонче,чудна е станала тартата!
    Толкова е цветна и красива,че грабва погледа веднага!
    Изкушавате ме с Ивана и скоро ще я приготвя.:)
    Приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна е станала ,Сонче ! Радвам се ,че ви е харесала ! Чао и хубав уикенд с внучето :) ! И моите са при мен ,но си тръгват в понеделник :( !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря<Ваня!Аз ще ми се радвам още 2 месеца на моя внук, чакат ни още приключения:)

      Изтриване
  3. Още едно кулинарно вълшебство!Браво Соня!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна тарта! Много хубави снимки! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  5. И аз мисля, че е прекрасна. Още при Ивана си я набелязах, но нещо в тази жега желанието ми за готвене умря, заедно с хладното време;) Има време все пак, все ще я направя;)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е за жегата, но пък е леко безмесно ястие и си заслужава усилието!

      Изтриване
  6. Соня,прекрасна спирала.....Хипнотизирана и безмълвна си тръгвам........и гладна:))

    ОтговорИзтриване
  7. Много красиво наистина и знам, че е много вкусно, понеже съм правила подобно печиво с бутер тесто, само че вместо тиквички - с броколи.
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Много ефектно изглежда, а предполагам и вкусно сезонно ядене. Изкушавам се да го изпробвам.

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте, искам да ви кажа как правих аз тази страхотно красива тарта. Тестото беше мое месено, тиквичките и морковите ги гриловах на тефлонов тиган, след като ги намазах с олио и малко сол. Накрая като наредих върху тестото сос-бешамела, тиквичките и морковите разпределих едно пакетче кайма, няколко скилитки чесън и сирене. След като се изпече стана просто невероятно.

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесно, Галя!Потрудила си се повече с предварителната обработка на зеленчуците, но пък резултатът си е заслужавал усилието, сигурна съм!А добавката на кайма и чесън е много добро хрумване!Благодаря ти, че сподели!Поздрав и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Супер, това си е киш, вместо маслено тесто - готови кори 'бела', заливката е модификация на 'бешамел'. Инак добре изглежда. Соня, пробвай 'тортата' изпълнена като класически киш някой път.

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за посещението и споделеното, анонимен!Надявам се, че коментарът ти ще бъде полезен и за читателите!Поздрав!

      Изтриване
  12. Здравейте Соня :) Искам да ви споделя, че съм изключително ентусиазирана да готвя при вида на вашите ястия. На 19 години съм и много добре ми се получи тази тарта(като се има впредвид, че тепърва се уча). Ще следя вашия блог и изпробвам рецептите ви :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарв ви Лунна светлина! Много се радвам, че ви допада блога, стремя се да публикувам по-лесни за изпълнение рецепти. Ще очаквам да споделите впечатления и за други рецепти! Поздрави!

      Изтриване
  13. Здравейте!
    Направих го по същата рецепта, но честно казано стана доста безвкусно въпреки солта! :(
    Иначе на външен вид стана много красиво, точно като на снимките. Може би не е по мой вкус, не знам!
    И все пак се радвам, че опитах и тази рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, благодатя, че споделяте впечатления от рецептата ! Да не би да сте пропуснали кашкавала или индийското орехче? Поздрави!

      Изтриване
  14. Изглежда красиво и апетитно, непременно ще опитам тази рецепта! Благодаря за размера на тавичката, хората обикновено не се сещат да споменат такива важни детайли ;-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Елена, добре дошла в Моето сладко хоби! Благодаря за доверието, старая се да съм полезна и винаги под "Продукти" посочвам за какъв съд се отнася това количество и горе-долу колко порции са.Ще се радвам да споделите дали ви е харесала тартата! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.