петък, 22 юни 2012 г.

Мусака с картофено пюре(овчарски пай)


 

Продукти 
 за 3-4 порции

  • 300 г телешка кайма
  • 2-3 с.л. олио
  • 1 глава стар лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 морков
  • 2-3 с.л. вино
  • мащерка, розмарин, черен пипер
  • 1/2 консерва(340) рязани домати
  • 60 г топено сирене
  • 500 г картофи
  • 1 яйце
  • 50 г масло
  • сол, индийско орехче
  • 50 г кашкавал

  Приготвяне

  • мазнината се загрява и в нея се задушават нарязаните на дребно лук, чесън и морков
  • добавя се каймата и се бърка докато стане на трохи
  • прибавя се винотои се готви 1-2 минути
  • следват доматите и подправките, разбърква се и се готви 5-6 минути, ако е много рядко може да се сложи малко брашно
  • картофите се сваряват в подсолена вода и се пасират
  • към тях се добавя маслото, разбитото яйце, може малко сметана и индийското орехче ( настъргано), количеството е на вкус, но аз не го жаля, харесва ми по-пикантно
  • на дъното на съда се подрежда сместа с каймата
  • върху нея парчета топено ситене
  • отгоре се завива с картофеното пюре
  • пече се на 200 С до златисто и се наръсва с настъргания кашкавал
  • запича се отново до разтопяване на кашкавала

1 коментар:

  1. Каня й се на тази мусака, ама пусто време:( Чудесна е станала, някъде май я наричат овчарски пай.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.