вторник, 19 юни 2012 г.

Торта с ягоди и бишкоти (шарлота)







 Идеята за сладкиша е от блога на Ваня.

 Продукти
за форма от 24 см
12 порции
  • около 350 г бишкоти ит.тип
за сироп
  • 150 г ягоди
  • 150 г захар
  • 250 мл вода
  • вместо това може да се използва 1 буркан готово ягодово сладко
  • 2 с.л. ром(ромова есенция)
 за крем
  • 4 жълтъка
  • 70 г захар( на вкус)
  • 100 г извара
  • 50 г  меко масло
  • 175 г крем сирене Филаделфия
  • 150 мл течна сметана
за украса
  • 200 г ягоди
  • 1-2 с.л. захар

   Приготвяне
  • от намачканите ягоди ,   захарта и водата се сварява гъст сироп, който се оставя да изстине, добавя се ромът
  • ако се използва сладко, то се пасира в блендер(пасатор)
  • ягодите за украсата се измиват и поръсват с 1-2 с.л.захар
  • жълтъците се разбиват в метален съд, поставен върху съд с гореща вода.Съдът с жълтъците не трябва да допира водата, за да не се сварят.Прибавя се захарта и се разбива до получаване на еднороден крем.Всичко продължава няколко минути.
  • изварата се разбива с мекото масло , прибавя се крем сиренето ( може да се използва само крем сирене, без извара и масло)
  • в отделен съд се разбива сметаната до гъст крем(меки връхчета)
  • към сиренето се прибавят жълтъците, разбърква се и накрая внимателно се добавя разбитата сметана
  • бишкотите се подрязват до желаната дължина според височината на съда, в който ще се реди тортата.Желателно е да бъде форма с откопчаващ се пръстен

  • потапят се в сиропа и се нареждат отстрани
  • на дъното се слага малко от крема
  • отгоре се подреждат бишкоти, потопени в сиропа
  • върху тях се изсипва от крема и парченца от ягоди
  • отново следват бишкоти и крем, парченца ягоди, бишкоти, крем 
  • оставя се в хладилника да се стегне
  • след няколко часа се украсява с ягоди, предварително поръсени с 1-2 с.л. захар.така ягодите запазват вида и свежестта си.
 



11 коментара:

  1. Ех, че свежо! Много вкусно, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  2. Няма как да е лошо, просто няма;) А и снимките го потвърждават;)
    Чудесна шарлота, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  3. Много красива шарлота :-). Панделката придава празнично очарование...

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, крема е страхотен! Много вкусна и красива шарлота, много! Е,сега да имаше едно голямо парче!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Адмирации за тортата ,прекрасна е !
    Много изкуситерна,вкусна и цветна!
    Поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна торта! А този червен цвят на ягодите прави снимките още по-красиви. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много богат крем има тортата ти,Соня,а и с тези сочни ягоди е истинска прелест и наслада!Чудесно си я накиприла с тази червена анделка,много й подхожда!
    Усмихнат утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Сонче, да се присъединя и аз към поздравленията за тортата! Истинско лятно изкушение!
    П.П. Нещо ми се изгуби предишния коментар, но ако изневиделица се появи и станат два - да знаеш, че това е, защото не можех да не похваля тази тортичка :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря на всички, които са ме посетили и коментирали!Вашите оценки ме вдъхновяват и правят деня ми прекрасен!

    ОтговорИзтриване
  10. Може ли вместо сирене Филаделфия да сложа Маскарпоне?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. разбира се, Атанаска!Цялото количество масло , извара и филаделфия се заменя от маскарпоне.Аз съм дала другите продукти като по-достъпни!Благодаря ви за интереса и ви желая хубав празник!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.