понеделник, 11 юни 2012 г.

Клафути с кайсии

Още малко на кайсиева вълна!



След клафути с круши все ми се искаше да опитам с друг плод.Чаках череши, за да приготвя този френски десерт в оригинал, но тази година още не съм харесала череши на пазара. Явно продължителните пролетни дъждове са унищожили почти всички череши.
Затова предлагам клафути с кайсии.


Рецептата е почти същата, като на кла фути с круши, но този път реших да пробвам в индивидуални купички.

Продукти 
за 6 порции
  • 6 бр. големи кайсии
  • 2 големи яйца
  • 100 г захар
  • 150 мл прясно мляко
  • 150 мл течна животинска сметана
  • 1 п. ванилия
  •  щипка сол
  • 30 г брашно
  • масло за намазване на купичките
  • 2-3 с.л.захар за поръсване на купичките
  • 1 к.ч.счукани орехи

 Калории - общо 1906 Ккал      за 1 порция 318 Ккал

Приготвяне
 

  • фурната се загрява на 210 С
  • купичките се намазват обилно с масло по дъното и стените и се поръсват със захар
  • кайсиите се нарязват на 6 части, костилките се отстраняват
  • във всяка купичка се подреждат резенчетата от кайсия и се поръсва с натрошени орехи
  • яйцата се разбиват със захарта
  • добавят се прясното мляко, сметаната, ванилията, солта
  • накрая се добавя брашното
  • полученото течно тесто се изсипва върху кайсиите
  •  добавих в част от тестото и кокосови стърготини, около 3-4 с.л.
  • пече се за 20 минути на 210С
  • изважда се и се сервира топло
  • след изстиването спада, но пък може да се обърне върху чинийка







9 коментара:

  1. Соня, десертът изглежда превъзходно! Бих го опитала с удоволствие. Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Тъкмо коментирах в блога ми ,че не мога да те стигна с твоята фиеста от кайсиеви вкусотии.
    Много апетитен десерт много!!!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Много свеж,лек,плодов и ароматен десерт,Соня!Харесва ми и с кайсии!
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми хареса десерта, записвам си да пробвам :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Колко бакпулвер се слага?

    ОтговорИзтриване
  6. всъщност няма бакпулвер, брашното е толкова малко , че клафутито прилича на омлет с плодове, но ако желаете може да добавите 1/2 ч.л. бакпулвер.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей, Соня!
    Поздрави от Юлия!
    Днес направих Десерта "Клафути с кайсии"-стана отличен!Аз го направих с праскови,тъй като нямах кайсии,но въпреки това се получи много добре!Благодаря за хубавата рецепта!
    И пак ще повторя,твоят блог много ми харесва!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря за доверието, Юлия!Радвам се, че ви е харесало, клафути е хубаво май с всякакви плодове. Поздрави и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Отново,здравей Соня!
    Поздрави от Юлия!
    Искам да ти се похваля, че днес направих Клафути за 3 път, откакто ти писах първия път.Синът ми дойде със семейството си и всички много го харесаха! Особено внука ми!
    Мъжът ми яде най-много!Ние живеем в Пловдив.Като пристигне на гости и семейството на дъщеря ми от София , и на тях ще направя!Радвам се ,че научих един чудесен сладкиш от теб! Аз обичам да правя само вкусни ястия и десерти, с качествени продукти и затова като прочета дадена рецепта,веднага,разбирам дали си заслужава, или не, а като е придружена със снимка още по-добре!Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.