събота, 9 юни 2012 г.

Пържени кюфтета и доматен сос

 Не познавам човек(българин), който да не обича кюфтета!
За кюфтетата в българската кухня може да се напише трактат:) Кой какво слага вътре, какви подправки се използват, от какво месо се правят.Сигурно има десетки варианти на рецептата за най-хубавите кюфтета....



Пържени кюфтета правя много рядко, почти само тогава, когато внукът ми е при нас.
Той живее в САЩ и прекарва всяко лято при мен в България. Сега го очаквам след няколко дни и реших, че трябва да ''потренирам'':).
 А доматеният сос е любим и става за всичко - за чушки, за сърми, за тиквички, със сини домати, с картофи....

Продукти 
за 3-4 порции
10 кюфтета
  • 500 г кайма, смес телешко и свинско месо*
  • 1 малка глава стар лук
  • 1 филия хляб или 2 с.л. галета
  • 50 мл прясно мляко
  • 1 яйце
  • черен пипер
  • кимион, кориандър
  • джоджен, чубрица
  • брашно за овалване
  • 3 с.л. олио за пържене
*(аз предпочитам да купувам месо и да ми го мелят в магазина)

 за доматения сос

  •  1 голяма глава стар лук
  •  4-5 скилидки чесън
  •  50-60 мл вино
  •  1 консерва домати , голяма(800г)
  •  черен пипер
  •  1 к.л. захар или на вкус
  •  сол



Приготвяне
  • хлябът се рони на трохи, лукът се реже на много дребно
  • каймата се омесва с изброените продукти и подправките  и се оставя да престои 30 минути или повече, може и 1 нощ
  • оформят се топчета, които се приплескват и овалват в брашно
  • пържат се в сгорещеното олио на не много силен огън като се обръщат
за доматения сос
  • кромидът се нарязва на много дребно и се задушава, заедно с 2 скилидки чесън, във виното, на слаб огън (може да използвате мазнина вместо вино, но така е по-диетично , а и виното подобрява вкуса)
  • когато лукът омекне се добавят нарязаните домати 
  • вари се до сгъстяване, времето зависи от това колко сок има в консервата
  • опитва се и се добавят сол, захар, черен пипер
  • разбърква се още няколко пъти и се наръсва с нарязания на ситно чесън



6 коментара:

  1. СОНЧЕ ,НЯМАШ СПИРАНЕ...
    вкусотия след вкусотия редиш и то все такива достъпни за всеки.
    Мусаката ти е прекрасна ,кюфтенцата с това сосче вълшебни.
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  2. Много обичам пържени кюфтенца:) Чуднички са станали и сосчето е много апетитно!

    ОтговорИзтриване
  3. Много обичам пържени кюфтета. Аз никога не правя :) но тези на баба са винаги най-вкусни :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви момичета!Кюфтета са класика, която не мога да подмина като уважаващ себе си кулинарен блогърю:)!

    ОтговорИзтриване
  5. Kюфтетата са чудесни, правих ги вече 2 пъти. Благодаря за рецептата! :)
    Марина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за доверието и за споделеното, Марина!Такива коментари ме радват и насърчават!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.