четвъртък, 7 юни 2012 г.

Моята мусака

Традиционно българско ястие, което всеки приготвя по свой начин.

без домати горе, долу с домати





Продукти
за 6-8 порции
  • 450 г телешка кайма
  • 1 глава стар лук
  • 2 с.л. олио
  • 1-2 моркова
  • 1  малка консерва домати на кубчета
  • (може и без домати, получава се с различен вкус)
  • 600 г картофи
  • сол, червен пипер, черен пипер
  • мащерка, чубрица , дафинов лист
за заливката
  • 3 яйца
  • 200 мл прясно мляко
  • 100 мл готварска сметана
  • (ако не се използва сметана трябва да се увеличи млякото и да се добави 1 с.л.,непълна брашно)
 Калории - общо 3337 Ккал                             за 1 порция 417 Ккал

Приготвяне

  •   кромидът и морковите се нарязват на дребно и се задушават в мазнината
  • добавя се каймата и се бърка докато се изпържи, става на трохи
  • прибавят се доматите, ако използваме.С домати мусаката става по-сочна.У нас няма единство по въпроса как е по- вкусно:)
  • разбърква се няколко пъти и се овкусява с черен пипер, чубрица и други подправки по желание
 
  • картофите се белят и нарязват на кубчета
  • в тавичката за печене се смесват картофите и каймата
  • залива се с вода докато почти се покрие, прибавя се сол, дафинов лист
  • пече се на 200-220 С до пълно омекване на картофите - проверява се с вилица
    заливка
  • яйцата се разбиват с вилица, прибавят се млякото,  сметаната и щипка сол
  • мусаката се залива с яйчно-млечната смес като се разпределя равномерно
  • запича се отново само на горен реотан до зачервяване

8 коментара:

  1. Много е сочна, Соня! И аз така я приготвям:)

    ОтговорИзтриване
  2. Много е вкусна, Сонче! Заливката ми е интересна, не съм правила по този начин, благодаря, че сподели! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна мусака ,Сонче ! Много вкусна класика ! Че и Роби от всичко приготвено българско най - харесва мусаката :) !
    Хубава перъчна вечер !

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, много обичам мусака, но изобщо не ми се отдава да я правя! Твоята с доматките изглежда много вкусна и ще опитам твоята рецепта и дано ми се получат нещата :) Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Заливката става и с кисело мляко, яйца и брашно!



    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, разбира се заливката става по много различни начини, аз ссъщо я обичам с кисело мляко!Писала съм и за брашното! Благодаря за уточнението! Поздрави!

      Изтриване
  6. Ние слагаме и малко тиквички.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, и тиквички и сини домати - въпрос на избор! Благодаря ви за споделеното!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.