понеделник, 28 май 2012 г.

Пилешко филе на фурна, с плънка от камамбер, хрупкава ароматна коричка и кайсиев сос

След  Пилешко филе с боровинков сос и бадеми, което направо ни очарова, и мен и главният дегустатор, продължавам серията с месо и плодов сладко-кисел сос.Сега вкусът е обогатен и от сиренето и чесъна, а сосът е с кайсиев аромат.


Комбинацията се оказа много добра. Всичко е въпрос на вкус, аз май харесах повече соса с червени боровинки! А пък съпругът ми малко не долюбва ''смръдливите'' френски сирена и предложи вътре да е само кашкавал:)! Така че, ( отнася се за тези , на които им се вижда сложно), давайте смело, може всякакви комбинации! Ястието се приготвя много бързо и лесно и търпи вариации.Ето и рецептата:

 Продукти
 за 2 порции

  • 2 бр пилешки филета  г
  • пресен или сух босилек
  • черен пипер, чесън на прах
  • сокът от половин лимон
  • 62 г камамбер( 1/2 опаковка)
  • 2-3 с.л.брашно
  • 1 яйце разбито с вилица
  • ароматни трохи
  • (1 филия хляб се запича, стрива се на трохи и се добавят черен пипер, червен пипер, босилек, чеснов прах и други подправки по избор - риган, майорана)
  • масло за намазване на тавичката
  • 3 с.л. бяло вино
( аз ползвам за готвене един пелин, изключително ароматен и винаги дава добър резултат)

за кайсиевия сос
  • 1 с.л.масло
  • 1/2 главичка кромид
  • 3-4 сухи кайсии
  • 1 с.л.вино
  • 1 ч.л.захар(може и без)
  • 1с.л. нишесте
  • 250 мл вода
  • сол
  • 1 стрък пресен чесън

Калории - общо за 1 порция




Приготвяне
  • филенцата се начукват леко до изтъняване(може под фолио, за да не се скъсат)
  • наръсват се с лимоновия сок , черен пипер, босилек и чеснов прах
  • оставят се за около 30 минути в хладилника
  • изваждат се и в средата се поставя нарязаното на лентички сирене
  • загъват се на рулце, като се притискат за добро оформяне
  • овалват се много добре в брашно
  • потапят се в яйцето и след това в ароматните трохи
  • рулцата се прехвърлят внимателно в предварително намазаната с масло тавичка
  • пече се на 180 С за 15 минути и в тавата се налива виното
  • пече се за още 15 минути или до златисто
кайсиев сос
  • кайсиите се нарязват н апарчета , заливат се с 250 мл гореща вода
  • нишестето се разтваря в 2-3 с.л.вода
  • в малка съдинка се загрява маслото и в него се задушава много дребно нарязания кромид, до омекване
  • добавят се кайсиите заедно с водата, в която са стояли
  • готви се за 1-2 минути и се прибавя се разтвореното нишесте, сол, захар и накрая виното
  • вари се за 2-3 минути при непрекъснато разбъркване
  • накрая се добавя нарязания на дребно пресен чесън
  • рулцата се разрязват и се заливат с кайсиевия сос




5 коментара:

  1. СОНЧЕ,СТРАХОТИЯ СИ ИЗМАЙСТОРИЛА НАПРАВО!
    Много ми хареса, а соса оххххх ..прелест!
    Прегръдки за хубав слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Приветствам избора на камамбер пред този на синьото сирене,също не съм му любител!Сосът е великолепен и изобщо цялото блюдо е много изискано и със страхотен вкус!
    Хубав и слънчев ден,Соня!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви , Здравче, Роси, повдигам глава и се усмихвам, че ми е приятно от вашите коментари!Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, като видях кайсии и много ти се зарадвах на публикацията. Току що получиха кайсии колежките в магазина :) видях, че твоите са сушени, но си мисля, че и с пресни ще стане. А пилешко филе със сирене кой не обича :)
    Много апетитно изглежда!
    Хубав и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че може и с пресни, само малко захар ще трябва.Аз имах едни изостанали сушени кайсии и ги използввах.Благодаря за посещението!Хубав ден !

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.