петък, 20 април 2012 г.

Агнешко печено на порции и малко история защо се яде на Великден

Тази публикация беше замислена само за агнешкото печено, но стана повече като исторически пътепис!
Великден !! Денят в който всички христяни празнуват Възкресението на Исус Христос, сина Божи! Празник на надеждата за спасение, което носи Исус за всички.Един от най-хубавите семейни празници!Основните символи на този празник са яйца, козунаци...и агнешко.

Великден 2012 г - яйца


Няма да се спирам на всички притчи относно произхода на обичая да се боядисват яйца.Те са толкова много....Аз съм убедена, че това е един от многото запазили се предхристиянски обичаи, които черквата е имала благоразумието да приеме. Винаги боядисвам яйца с голямо удоволствие и това за мен е най-важната част от празничната атмосфера!


 Тзи година за първи път правих и козунаци и съм много горда със своите постижения! Месих няколко пъти и все по-хубави ставаха!



 Що се отнася до агнешкото , наличието му на Великденската трапеза е свързано с еврейската Пасха и писанията от Стария завет.



Празникът Пасха бил установен в Стария Завет в памет на избавлението на еврейския народ от египетско робство.
С думата "песах" било означено "отминаването" на ангела покрай еврейските домове, чиито врати били белязани с жертвената кръв на агне.
( Още малко пояснения - Според Библията, Бог заповядал на египетския фараон с устата на своя пророк Моисей да освободи евреите от робство и да им разреши да отидат в Обетованата земя. Но фараонът отказал да направи това и тогава на египтяните били изпратени 10 страшни наказания. Последното наказание било най-страшно: През нощта на земята се спуснал Ангелът на смъртта и минал през Египет, убивайки първородния син на всяко семейство, включително и наследника на фараона. Господ повелил на всеки евреин да заколи агне и да отбележи с кръвта му своя дом и цяла нощ да пирува. Ангелът заобикалял домовете на евреите, които били отбелязани с кръвта на жертвените агнета. След това безпощадно наказание , на фараона не му оставало нищо друго, освен да пусне евреите от Египет и те, под предводителството на Моисей, се отправили към Обетованата земя. )
И до сега евреите празнуват Пасха,  напускането на Египет. По време на Пасха (Pesah) символично се преповтарят моменти от последната вечер преди бягството. Семейството се събира  около трапезата и на всяка празнична трапеза присъстват точно определени блюда - едно от тях е печено късче агнешко месо с кост, символизиращо пасхалното жертвоприношение.


Според Новия завет Христос влиза в Ерусалим по време на празника Пасха, следва Страстната седмица,   наречена Седмица на страдания, която е и последната седмица от живота на Исус Христос. Тя завършва с Великден. Затова и  до сега Православният Великден задължително следва еврейската Пасха.
И така през Стария завет се е запазил обичаят на Велекденската трапеза да се яде агнешко месо.

Обикновено на Великден у нас се събира цялото налично семйство.Това са си доста хора и аз трационно приготвям агнешко.От дългите години опит съм установила , че най- вкусно и лесно за приготвяне и сервиране за много хора, е агнешкото месо предварително да е нарязано на порции.Тази година приложих техниката от Ароматни глазирани свински ребра на фурна.
И съм много доволна - месото беше сочно и ароматно, с хубаво запечена коричка, дори на следващия ден беше много вкусно.

Продукти 

според броя на хората се предвижда по 300-350 г месо с кост на човек
в зависимост от предпочитанията се купува бут или плешка
аз обикновено купувам само бут, но тази година беше половин агне и имаше и бут и плешка
в бута има повече месо, но ребрата си имат почитатели:) там месото е по-крехко
подправки:
сол, черен пипер
джиджифил, скилидки чесън
бира
розмарин, майорана, мащерка, щипка канела
 за глазиране - кетчуп, мед, горчица

  Приготвяне
  •  месото се почиства от ципи, сухожилия и излишни мазнини и се нарязва на порции.От едно бутче се получават 4-5 порции
  •  осолява се и се наръсва с черен пипер
  •  ''запечатва се'' като леко се запържва в дълбок съд с 1 с.л. масло и 1с.л. зехтин
  • нарежда се  в подходящ за печене във фурна дълбок съд с капак - гърне, стъклена тенджера
  • в съда , в който е пържено месото се запържват джинджифиловия корен, нарязан на кръгчета и цели скилидки чесън
  • когато чесънът стане златист се налива бирата (80 мл на килограм месо с кост) и се прибавят всички останали подправки, без мед, кетчуп и горчица.отдръпва се от огъня
  • месото се залива с получената смес и ако е неободимо се добавя малко вода, така че водата да облива около 2/3 от месото
  • съдът се затваря плътно и се поставя във фурната
  • пече се около 2,5 часа на 180 С без вентилатор
  • проверява се, изключва се и се оставя в съда до сервирането
  • преди сервиране месото се изважда и се подрежда в тава, всяко парче се намазва добре със смес от горчица(1ч.л.) мед ( 1с.л.), кетчуп ( 1с.л.) и малко от соса от печенето
  • запича се за 5 минути , само да се глазира
  • сервира се с гарнитура ориз, картофи, зеленчуци
Накрая малко снимки от Ерусалим , от Църквата на Божи гроб.Правени са от мен и мои приятели по време на нашето Поклоническо пътуване по Светите места на живота и страданието на Исус Христос през 2007 г. Информацията, която споделям е от разкошния отец , който беше наш водач и от перфектния ни екскурзовод от израелска страна.

Ерусалим, Израел 2007г
Този храм е издигнат над всички занаменателни места от последния ден от живота на Исус Христос .



Под един покрив са  Голгота, мястото където е разпънат на кръст Божият син,  веднага до него плочата , на която е намазан с благовонни масла, след свалянето от кръста,  следва малкият храм, който е издигнат над гробницата в която е бил положен Исус Христос.


Църквата на Божи гроб ,  фреската над Голгота ( Ерусалим, Израел 2007)


Църквата на Божи гроб ,  фреската Сваляне на Исус от кръста  ( Ерусалим, Израел 2007)

Църквата на Божи гроб ,  фреската Помазване на Исус   ( Ерусалим, Израел 2007)


Това е плочата, на която тялото на Исус Христос е намазано с благовонни масла.Тя редовно се маже от свещениците, обслужващи храма с благовонно масло, което поклониците използват за освещаване.Ерусалим, Израел 2007
 Снимката е нощна, повреме на второто ни посещение на храма, когато присъствахме на среднощната Възкресенска служба, водена от Патриарха на Палестина.
Беше изключително преживяване, много емоционално и  вълнуващо, още повече, че придружаващият ни отец получи извънредно разрешение да участва в тази служба и пя на български!!

Снимката е от списание - Малкият храм , построен точно над Божия Гроб

Този малък храм , над Божия гроб се състои от 2 помещения - така нареченото Предверие на Ангела и помещението, където се намира самата плоча, върху която е било поставено тялото на Исус Христос.

Църквата на Божи гроб, Ерусалим, Израел 2007
В Предверието на ангела има една скала ( в момента покрита със стъклен капак), на която според евангелистите е седял Ангелът и   говорил с жените, дошли на следващия ден след погребването на Исус Христос
''И като мина събота, на разсъмване, в първия ден на седмицата, дойде Мария Магдалина и другата Мария да видят гроба.
2. И ето, стана голям трус: защото Ангел Господен слезе от небето, пристъпи, отвали камъка от вратата гробни и седеше върху него;
3. видът му беше като светкавица, а дрехата му - бяла като сняг;
4. и пазачите, уплашени от него, се разтрепериха и станаха като мъртви.
5. Ангелът се обърна към жените и им рече: не бойте се; зная, че търсите разпнатия Иисуса;

6. няма Го тук: Той възкръсна, както беше казал; дойдете, вижте мястото, дето е лежал Господ,''(Мат 28:1-6)

Църквата на Божи гроб, Ерусалим, Израел 2007
Това е вътрешността на второто помещение на Малкия храм.То е камерата, където е било положено тялото на Христос.Големината е около 2х2 м.На снимката е плочата върху , която е било тялото на Божия син.
Малко отклонение - погребенията по това време са били в гробници , а не чрез заравяне в земята.Който не може да си позволи гробница е поставян в каменен саркофаг.След като тялото изтлее, костите се събират в по-малко сандъче, което се поставя в гроба.А саркофагът е ''оборотен".

Църквата на Божи гроб, Ерусалим, Израел 2007
Това е снимка от служението, за което разказах по-горе.В средата е Патриархът на Плаестина, в момента  в който излиза от  Светия храм на гроба.Виждам  се и аз, с тъмното шлиферче.

А това са Хаджи Соня и хаджи Ромео пред Божи гроб!

Църквата на Божи гроб, Ерусалим, Израел 2007


Да разкажа и за Благодатния огън.
И до днес Христовото Възкресение се съпътства от едно велико чудо, което се наблюдава всяка година при Божия гроб, в деня преди църковния празник Великден.В камерата, където е бил погребан Христос се запалва по свръхестествен начин т.нар. Благодатен огън.

Най-ранните сведения за Благодатния огън са от втория век след Христа. Оттогава досега всякога, в навечерието на Велика събота, загасят всички кандила и свещи в храма. Светските власти правят строг оглед дали няма оставено нещо запалено. После запечатват входа на параклиса, в който е Божият гроб. Православният патриарх на Йерусалимската Църква* сваля богослужебните си одежди. В бял стихар, пристегнат с кожен колан, той застава пред входа на параклиса. Войници проверяват дали в дрехите на архиерея не е укрито огниво. После премахват печата от входа и патриархът влиза в пещерата с Господния гроб. Там цари мрак. Започва напрегнато чакане - 15, 20 или повече минути, понякога и часове. Притихнал, народът очаква отвън и се моли. Изведнъж във въздуха се появяват светлини, подобни на мълнии. Хората започват да ликуват. От северния отвор на параклиса се показва снопче запалени свещи. Счита се , че Благодатният огън в първите минути от появяването му не изгаря и не пари.** ( източник Пламен Пенчев)
На долната снимка аз си вземам от Благодатния огън.

Църквата на Божи гроб, Ерусалим, Израел 2007

През 17-ти век, при управлението на султан Мурад Справедливи, арменците подкупили турците, които владеели тогава град Йерусалим, и ги склонили да не допуснат при Гроба православния патриарх. Там влязъл арменски владика, а православните останали пред храма. Всички дьлго очаквали чудото, но Божественият огън не слизал.
Внезапно се чул силен гръм и мраморната колона в двора на храма, до която стояли православните, се пропукала. През цепнатината излязьл огън. Така Благодатният огън отново бил даден найнапред на православните християни.
Това е въпросната колона:

Ерусалим, Израел, 2007

*Имахме честта да бъдем поканени и да присъстваме на аудиенция от Ерусалимския Патриарх,  Теофилос, но това е за друга публикация!

Много дълго стана, благодаря на всички, които имаха търпение да изчетат до края.Това посещение на Светите места беше най-емоционалното ми пътешествие и аз все още разказвам с удоволствие и огромно вълнение за него! Спомените ми  са неизличими!

16 коментара:

  1. А аз прочетох всичко със зяпнала уста и ми се искаше да не свършва разказа ти ,Сонче !
    Благородно ти завиждам за това посещение ! Благодаря ,че ме направи съпричастна на тази вълнуваща разходка !
    Яйцата ,козунаците ,агнешкото всичко е разкошно приготвено !
    Христос Воскресе ! Желая ви здраве , мир ,любов и добрина ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ванче!Пожелавам всекиму да му се случи такова пътуване, наистина е изключително вълнуващо и зареждащо с енергия и позитивност!Поздрави!

      Изтриване
  2. Сонче,беше много интересно от първа ръка да прочета за Ерусалим и за Божия син.Имам приятелка в Израел която е ходила там и ми е разказвала също.
    Имам тамян,масло,светена вода и пръст от Божия гроб,подарък от нея ми е.
    Благодаря ти за увлекателния разказ!
    Яйцата ти са били много красиви и всичко за празника е било направено с много любов!Живи и здрави да сте и ти и твоето семейство и всички които обичаш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мен Великден е най-големия семеен празник, на който се събираме всички, казах налични, защото децата ми не са в България, но те пък се събират при най-голямата ми дъщеря.Споделянето на впечатленията от това пътешествие е част от празника за мен.Радвам се, че ти е харесало и на теб, Дани!Благодаря за хубавите пожелания!

      Изтриване
  3. Благодаря ти ,Соня за прекрасните снимки и интересния разказ.Беше удоволствие за мен да видя и прочета всичко.Поздравления за чудесната рецепта и чудесно боядисаните яйца ,както винаги превъзходно си справила.Удоволствието беше мое.:))))

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересно, Соня! Благодаря ти, че сподели!
    Поздравления и за хубавите козунаци, яйца и печено!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доволна съм , ако ви е било интересно!Благодаря за отделеното време и хубавите думи!Поздрави!

      Изтриване
  5. Сня,напротив,мнго интересно ми беше и прочетох разказа ти с удоволствие!
    А агнешкото,яйцата и козунаците са фантазия!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни снимки и страхотни яйца! Не знаех и историята, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  7. Настръхнах, Сонче! Невероятно място сте посетили! Не знаех за огъня! Възхитена съм и удивена от всичко, което си споделила, за което ти благодаря! Комплименти за агнешкото и яйцата, невероятни са!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви Роси, Траянче, Кенди!Радвам се, че ви е било приятно и съм полезна с нещо!Това ме зарежда с енергия и прави хубав деня ми!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. И аз прочетох всичко.Беше ми много интересно и вълнуващо.Благодаря за споделения разказ :).

    ОтговорИзтриване
  10. baba mnogo hubavi iaica. haresaha mi snimkite :).

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря за приятната разходка из историята и Йерусалим, толкова увлекателен разказ, браво Соня, пак да идете ви пожелавам, този път ей така просто за здраве и да направите и някой друг хаджия там с вас:)

    ОтговорИзтриване
  12. Izklu4itelno intetesno I uvlekateno napisano Blagodaria.4estit praznik

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.