събота, 7 април 2012 г.

Ягодова тарта и рецепта за 2 вида крем

Много обичам сладкишите с хрупкава подложка.Предлагам ви една тарта, чиято основа е тесто с бадеми , изключително вкусно, хрупкаво и ароматно.Технологията на приготвяне е с блендер или на ръка.Пробвахме тартата с 2 вида крем ,  чиито рецепти ще ви представя.На мен ми хареса повече с крем сирене.



Продукти

за тестото
за форма 22-24 см

  • 60 г бланширани обелени бадеми
или готово бадемово брашно
  • 140 г пшенично брашно
  • 50 г захар
  • 110 г студено масло
  • 1/4 ч.л. сол
  • 2 с.л. вода 
яйчен крем крем тип пастичера*
  • 2 яйца
  • 80 г захар
  • 3 с.л. царевично нишесте
  • 1 с.л. брашно
  • 2 пак. ванилова захар
  • 1 с.л. коняк
  • 400 мл прясно мляко
  • 3 с.л. масло
или крем със сирене крема
  • 175 г крем сирене (филаделфия)
  • 70 г захар
  • 200 г квасена сметана
за отгоре
  • 300 г ягоди
  • 1 ч.л. желатин
  • 3  с.л. сироп от ягодово сладко
  • 3 с.л. вода
* тук  Ваня да каже за името, че може да не точно така на български, с това ''ч''
на френски е  ''Крем Патисие''
В повечето рецепти   кремът е само с жълтъци, но се среща и с цели яйца.

Приготвяне

тесто за основата
тук има повече снимки от приготвянето на основата за лимонов пай, която е почти същата
  • бадемите се смилат в блендера
  • добавя се пресятото брашно и се разбърква
  • сипва се захарта и се пулсира няколко пъти блендерът
  • маслото се нарязва на много малки парченца и се добавя при брашното
  • блендерът се пулсира няколко пъти за по 1-2 секунди
  • по малко , постепенно се добавя водата, като след всяко добавяне се пулсира по няколко пъти
  • полученото тесто се изважда и се оформя на топка
  • увива се във фолио и се оставя в хладилник за 30  минути или повече
  • охладеното тесто се разточва внимателно  на по-голям кръг отколкото е тавичката за печене
  • използва се фолио и хартия за печене за по-лесно прехвърляне в тавата (разточва се между два пласта фолио, маха се горното и на негово място се поставя хартия за печене , отрязана според големината на тавичката, хваща се долното фолио , заедно с тестото и хартията и се обръща върху формата за печене
  •  притиска се и се оформя с борд по стените на формата за печене
  • пече се на 200 С до златисто
Колкото по-тънко е разточено тестото, толкова по-хрупкава е ''бисквитката''.

В конкретния случай вместо една тарта с d 22 см , аз направих 1 с d 12см и 2 броя ''тартлетки''  във формички за крем карамел

крем със сирене
  • сиренето, захарта и сметаната се разбиват с миксер
  • кремът се изсипва в тартата и отгоре се нареждат ягодите, на резенчета или  на половинки
топинг  ( ягодово покритие)
  • ягодовият сироп се загрява заедно с водата и желатина
  • с тази смес се намазват ягодите за да се запази свежестта им
  • консумира се до няколко часа.
Всичко може да бъде приготвено предварително и десертът  да се сглоби преди поднасяне.

 яйчен крем пастичера
  • яйцата се разбиват със захарта до побеляване
  • прибавят се ванилията и нишестето и брашното(може и само брашно), накрая и коняка
  • млякото се загрява до кипене
  • 1/3 от кипналото мляко се изсипва при яйчената смес и се разбърква добре
  • смесва се с останалото мляко и се вари 5 минути на слаб огън до сгъстяване при непрекъснато разбъркване
  • след като кремът   изстине за около 5 минути ,  в него се прибавя маслото, нарязано на парченца и се разбърква до пълното му разстопяване
  • кремът се използва след охлаждане в хладилника
  • разстила се върху изпечената бисквитена  подложка, а отгоре се нареждат ягоди - нарязани на парчета или на половинки според големината
  • намазват се с желатиновата смес от по-горе (топинг)



5 коментара:

  1. Изглежда супер, Сонче!А с тези ягоди е неустоима!Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче, и двата варианта бих пробвала:)! Изглеждат толкова вкусно!

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче красота ,а за вкуса не ми се мисли!Тези ягодки така накипрени само чакат някой да ги хапне!
    Честит празник и много цветно настроение!

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина много вкусно и лесно за приготвяне. Бадемите в блата сигурно придават приятен аромат.
    Докопала си се и ти до свежи и сочни ягодки :-)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.