неделя, 18 март 2012 г.

Лимоновo изкушение - пай, стъпка по стъпка с приготвяне на основата

След   Лимонов чийз кейк, печен, стъпка по стъпка    да  опитаме и лимонов пай!
Предлагам ви отново сладкиш с прекрасен лимонов аромат. Съчетанието на хрупкава маслена кора, плътен лимонов крем и лимонова целувка е перфектно.Препоръчвам ви това наслаждение!




За пайовете съм писала в Кулинарния речник  в този блог.

Приготвяла съм пай най-често с готово маслено тесто, а сега този  е с предварително изпечена основа.
От това, което бях чела и гледала по кулинарните предавания, за пайовете ми се струваше, че приготвянето на блата е много трудно - указанията са от рода на ''внимавайте за количеството вода, месете със студени ръце, сложете съда преди това в хладилника и т.н.''Докато не открих този сайт с указания за приготвяне на тестото за основата на пай в блендер.
За пълнежа съм използвала идеята от  Grandma's Lemon Meringue Pie.

Ето и самата рецепта:



Продукти
за форма 25 см
порции 8-10

за блата
  • 120 г масло
  • 180 г брашно
  • (от това, което изчетох съотношението е винаги 2 части масло къмто 3 части брашно)
  • 2 с.л. захар (само ако е за сладък пай)
  • 40 мл вода - 2-3 с.л.

за лимоновия крем
  • 50 мл лимонов сок(прясно изцеден от един лимон)
  • кората на един лимон
  • 350 мл вода
  • 120 г захар
  • 30 г масло
  • 25 г (2 с.л.) цар.нишесте
  • 15 г (1 с.л.) брашно
  • 4 жълтъка
  • 2 с.л. течна сметана*
  за лимоновата целувка
  • 4 белтъка
  • 75 г захар
  • лимонова есенция

 * това го няма в традиционната американска рецепта, но пък френският лимонов пай е с повече сметана.Аз я добавих за омекотяване на вкуса защото само с вода кремът е малко остро лимонов:).Опитайте без сметана и ако не ви хареса, тогава я добавете.Разбира се кремът може да се свари и с мляко, но вкусът се променя.

   Калории - общо  2895 Ккал

       на 1 порция 290 Ккал


Приготвяне

 
блат
  • маслото , извадено от хладилника се нарязва на малки парченца - сн.1
  • брашното се слага в блендер заедно със захарта( ако използваме).Блендерът се пулсира за 1-2 секунди
  • добавя се маслото в блендера - сн.2 и се пулсира около 15 пъти по 1 секунда
  • прибавя се водата лъжица по лъжица, като след всяка се пулсира - сн.3
  • полученото тесто се изважда от блендера и се оформя на топка  , която се завива във фолио и се поставя в хладилника за 30 минути
  • охладеното тесто се разточва с точилка върху набрашнена повърност на кора с 2-3 см по-голяма от тавичката, в която ще се пече - сн.1
  • разточената кора се прехвърля с помощта на  точилката в тавичката за печене(опция - точи се върху фолио и с него се прехвърля) - сн.2
  • тестото се притиска с пръсти по дъното и стените на съда и се оформя сн.3
  • надупчва се с вилица , за да се намали надуването - сн.4
  • пече се в предварително загрята на 200 С фурна с вентилатор за 20 минути, до златисто
  • изважда се и се оставя да се охлади

 лимонов крем

  • смесват се лимоновият сок, лимоновата кора, захарта, маслото и вода и се оставят в тенджера да заврят
  • жълтъците се разбиват с брашното и нишестето и се прибавят в заврялата течност при непрекъснато бъркане- сн.1
  • оставя се да ври на слаб огъм за няколко минути при непрекъснато разбъркване , до сгъстяване - сн.2
  • белтъците се разбиват до твърд сняг с няколко капки лимонов сок
  • добавя се захарта и се разбива до пълното й усвояване - сн.3
  • прибавят се няколко капки лимонова есенция
  • лимоновият крем се изсипва върху блата , а върху него се разстилат разбитите със захарта белтъци.Може да се оформят някакви фигурки със шприц. - сн.4
  •  пече се отново на 180 С за 15-20 минути, до втвърдяване на белтъчната смес



8 коментара:

  1. Сонче,браво!Хем чудесен десерт ,хем подробно описан!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен пай, Сонче!
    не зная защо не ми излизат новите ти публикации в блога, имам следене на друг блог със същото име като твоето, може би заради това:(
    Да не си забранила следенето от настройки?
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Абе ,Сонче като покажеш едни снимки направо не се издържа пред тях :)... аз съм голям почитетел на лимонови сладкиши и разни други сладки с лимон ....а този пай направо ме разби :) ...вълшебен е ! Браво !
    Честита първа пролет !

    ОтговорИзтриване
  4. Свежо, красиво и ароматно предложение, Соня -
    много лимоново изкушаващо и с прекрасна рецепта в стъпки!
    Благодаря и честита пролет,
    с много усмивки, слънчево настроение и пролетно вдъхновение, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Честита пролет,Соня!
    Много здраве и хубаво,ведро настроение да ти донесе!
    Паят е разкошен и много ми харесва!
    А масленото тесто беше причината да си купя по-голям блендер-комбайн с разни приставки.Там това тесто става за секунди и без цапотене.
    Хубава и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря на всички за хубавите думи и пожеланията!Вашето мнение е изключително ценно за мен!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.