събота, 10 март 2012 г.

Лимонов чийзкейк, печен, стъпка по стъпка

Предлагам ви рецепта за много нежен сладкиш.С наситен лимонов аромат и вкус.Удоволствие за всички сетива! Изключително деликатен и лек....


Основната идея е от тук .

Продукти
за форма 16-18 см
12 порции

за основата

  • 200 г бисквити ( чаени)
  • 50 г бадеми
  • 40 г масло
  • щипка лимонова кора


за крема

  • 175 г  маслено крем сирене (1 оп.Филаделфия)
  • 125  г извара ( 1 оп. сирене ''Крема'' бг)
  • 2 яйца
  • 100 г пудра захар ( 1/2 ч.ч.)
  • 200 г квасена сметана
  • 10 г царевично нишесте         ( 2с.л.)
  • 1 ванилия
  • 40 мл прясно изцеден лимонов сок
  • лимонова есенция 1/2 капсула

за покритието

  • 200 г квасена сметана
  • 20 г пудра захар ( 2 с.л.)
  • лимонова есенция 1/2 капсула
  •  за украса - захаросан лимон*
Калории - общо 3634 Ккал;   на 1 порция  312  Ккал
 

Приготвяне


за основата

  • бадемите се смилат в блендер
  • бисквитите се натрошават и се добавят в блендера и се всичко се мели ( може да се начукат под фолио или в хаванче) - сн.1
  • маслото се нарязва на парченца и също се добавя при бисквитите, блендера се пуска на пулсации за по 1- 2 секунди ( алтернативно се омесва с ръце) - сн.2
  • получената смес се изважда и се поставя във форма с откопчаващ се пръстен ( сн.3) като се притиска по дъното и около стените с помощта на стъклена чаша - сн.4, 5
  • пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 10-15 минути - наблюдава се -сн.6
  • изважда се и се оставя да застине, а фурната се намалява на 160 С

приготвяне на крема
  • крем сирената се разбиват заедно с пудрата захар , с миксер
  • прибавят се яйцата и се разбива
  • добавя се нишестето
  • добавя се квасената сметана, ванилията, есенцията и лимоновия сок, разбърква се
  • Изсипва е върху изпечената основа - сн. 7
  • пече се в загрятата на 160 С фурна за около час до златисто - сн. 8
  • оставя се да изстине за около 5 минути и през това време се приготвя заливката
заливка
  • квасената сметана се разбърква със захарта
  • изсипва се върху изпечения крем - сн. 9
  • пече се още 10 минути на 160 С
  • оставя се в хладилник за 24 часа
украса
  • няколко тънко нарязани лимонови резенчета се овалват в кристална захар и се подреждат върху сладкиша
  • остатъкът от лимоновата захар се наръсва отгоре.


13 коментара:

  1. Мхм... това е просто божествено :)
    Хубава неделя от мен, Соня :)

    ОтговорИзтриване
  2. Харесва ми...
    Сонче,знаещ какво да направиш.
    Приятен неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, вкусен и ароматен сладкиш, перфектно обяснено е всичко, поздравления!

    Прегръдки, Маги :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за този наистина нежен чийзкейк,Сонче !!! Ще си го запиша :) Хубава неделя ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ей , ама чуден е станал сладкиша, Сонче! Направо мечта ! Много ми хареса рецептата и само как нежно изглежда ! Комплименти !
    Хубав неделен следобед :)!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотен сладкиш, лек, вкусен и ароматен! Много свежа рецепта! Изкусителен е този сладкиш! Браво, Сонче! Приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря на всички за отзивите!Хубава нова седмица Канди, Ваня, Тончита, Маги, Живе,Зори!

    ОтговорИзтриване
  8. Соня,накара ме да преглъщам много!
    Нали вече знаеш,че печеният чийз е един от моите фаворити сред десертите,а с този нежен лимонов дъх ще е истинско блаженство!Прекрасен е,а печената заливка от подсладена квасена сметана определено ме сюрпризира и непременно ще експериментирам,благодаря!
    Хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, ще чакам отзиви!Благодаря за вниманието!

    ОтговорИзтриване
  10. чийзкейкът ти е божествен - толкова висок и наперен си го докарала :-). рецептата ми звучи като комбинация от двата основни американски вида, с добавена заквасена сметана и в долния слой крем. идеята със захаросаните лимончета ми хареса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ми, то , най-добре да я наречем, рецептата, малко побългарен чийзкейк! Ноо, това е положението, ако си забелязала в моя източник е към 900 г крем сирене, това си е цяло богатство да го купиш тук в България:)175 г за 3 и нещо , близо 4 лева!И затова слагаме извара и сметана - хем по-леко, хем по-евтино:!Благодаря за отзива!Поздрави и нови кулинарни вдъхновения за нови вкусни приключения!

      Изтриване
  11. Много хубави рецепти давате и добре обяснени за новаци. Добре ще бъде да давате данни и за размера на съдовете за приготвяне/ печене, за да се получи желания резултат! / От младши кулинар.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, бележката е много правилна, размерът винаги има значение! В началото на ВСЯКА рецепта, точно под думата Продукти е посочен размера на съда и броя на порциите! Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.