Предлагам ви рецепта за много нежен сладкиш.С наситен лимонов аромат и вкус.Удоволствие за всички сетива! Изключително деликатен и лек....
Основната идея е от тук .
Продукти
за форма 16-18 см
12 порции
за основата
за крема
за покритието
Приготвяне
приготвяне на крема
Основната идея е от тук .
Продукти
за форма 16-18 см
12 порции
за основата
- 200 г бисквити ( чаени)
- 50 г бадеми
- 40 г масло
- щипка лимонова кора
за крема
- 175 г маслено крем сирене (1 оп.Филаделфия)
- 125 г извара ( 1 оп. сирене ''Крема'' бг)
- 2 яйца
- 100 г пудра захар ( 1/2 ч.ч.)
- 200 г квасена сметана
- 10 г царевично нишесте ( 2с.л.)
- 1 ванилия
- 40 мл прясно изцеден лимонов сок
- лимонова есенция 1/2 капсула
за покритието
- 200 г квасена сметана
- 20 г пудра захар ( 2 с.л.)
- лимонова есенция 1/2 капсула
- за украса - захаросан лимон*
Приготвяне
за основата
- бадемите се смилат в блендер
- бисквитите се натрошават и се добавят в блендера и се всичко се мели ( може да се начукат под фолио или в хаванче) - сн.1
- маслото се нарязва на парченца и също се добавя при бисквитите, блендера се пуска на пулсации за по 1- 2 секунди ( алтернативно се омесва с ръце) - сн.2
- получената смес се изважда и се поставя във форма с откопчаващ се пръстен ( сн.3) като се притиска по дъното и около стените с помощта на стъклена чаша - сн.4, 5
- пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 10-15 минути - наблюдава се -сн.6
- изважда се и се оставя да застине, а фурната се намалява на 160 С
приготвяне на крема
- крем сирената се разбиват заедно с пудрата захар , с миксер
- прибавят се яйцата и се разбива
- добавя се нишестето
- добавя се квасената сметана, ванилията, есенцията и лимоновия сок, разбърква се
- Изсипва е върху изпечената основа - сн. 7
- пече се в загрятата на 160 С фурна за около час до златисто - сн. 8
- оставя се да изстине за около 5 минути и през това време се приготвя заливката
заливка
- квасената сметана се разбърква със захарта
- изсипва се върху изпечения крем - сн. 9
- пече се още 10 минути на 160 С
- оставя се в хладилник за 24 часа
украса
- няколко тънко нарязани лимонови резенчета се овалват в кристална захар и се подреждат върху сладкиша
- остатъкът от лимоновата захар се наръсва отгоре.
Мхм... това е просто божествено :)
ОтговорИзтриванеХубава неделя от мен, Соня :)
Харесва ми...
ОтговорИзтриванеСонче,знаещ какво да направиш.
Приятен неделен ден!
Сонче, вкусен и ароматен сладкиш, перфектно обяснено е всичко, поздравления!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Маги :)
Благодаря за този наистина нежен чийзкейк,Сонче !!! Ще си го запиша :) Хубава неделя ти желая :)
ОтговорИзтриванеЕй , ама чуден е станал сладкиша, Сонче! Направо мечта ! Много ми хареса рецептата и само как нежно изглежда ! Комплименти !
ОтговорИзтриванеХубав неделен следобед :)!
Страхотен сладкиш, лек, вкусен и ароматен! Много свежа рецепта! Изкусителен е този сладкиш! Браво, Сонче! Приятна неделна вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички за отзивите!Хубава нова седмица Канди, Ваня, Тончита, Маги, Живе,Зори!
ОтговорИзтриванеСоня,накара ме да преглъщам много!
ОтговорИзтриванеНали вече знаеш,че печеният чийз е един от моите фаворити сред десертите,а с този нежен лимонов дъх ще е истинско блаженство!Прекрасен е,а печената заливка от подсладена квасена сметана определено ме сюрпризира и непременно ще експериментирам,благодаря!
Хубав понеделник!
Роси, ще чакам отзиви!Благодаря за вниманието!
ОтговорИзтриванечийзкейкът ти е божествен - толкова висок и наперен си го докарала :-). рецептата ми звучи като комбинация от двата основни американски вида, с добавена заквасена сметана и в долния слой крем. идеята със захаросаните лимончета ми хареса.
ОтговорИзтриванеМи, то , най-добре да я наречем, рецептата, малко побългарен чийзкейк! Ноо, това е положението, ако си забелязала в моя източник е към 900 г крем сирене, това си е цяло богатство да го купиш тук в България:)175 г за 3 и нещо , близо 4 лева!И затова слагаме извара и сметана - хем по-леко, хем по-евтино:!Благодаря за отзива!Поздрави и нови кулинарни вдъхновения за нови вкусни приключения!
ИзтриванеМного хубави рецепти давате и добре обяснени за новаци. Добре ще бъде да давате данни и за размера на съдовете за приготвяне/ печене, за да се получи желания резултат! / От младши кулинар.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, бележката е много правилна, размерът винаги има значение! В началото на ВСЯКА рецепта, точно под думата Продукти е посочен размера на съда и броя на порциите! Поздрав и да ви е сладко!
Изтриване