сряда, 7 март 2012 г.

Ребра на фурна и Печено свинско с плънка от лук



Това е един начин за приготвяне на печено месо, който видях в предаването ''Стопанинът на лозовата долина'' по Фиеста тв. Впечатли ме и веднага го направих защото отдавана търся така рецепта - месото се пече ИЗКЛЮЧИТЕЛНО  бавно на МНОГО  ниска температура.Печенето продължава 8-9 часа при 130 С .Не се нуждае от покриване, завиване, поливане или каквото и да е наблюдение. Месото става с хубава коричка и сочно отвътре. Подправките са според вкуса, тук искам да ви запозная най-вече с метода.
Аз приготвих едновременно 2 парчета свинско месо - свински гърди(ребра) и свински бут.
Резултатът беше поразително вкусен!

Продукти

  • 1 парче свински гърди с кост - моето беше около 1 кг
  • 1 парче свинско месо от бута - около 1 кг
  • подправки и зехтин
  • лимонов сок, горчица, мащерка, сол, черен пипер, кориандър
  • ( в оригинала основната подправка беше резене, но аз го замених с мащерка и малко анасон)
  • за плънката на бута
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 големи глави стар лук
  • 1 шепа стафиди
  • 1/2 ч.ч. вино + 1/2 ч.ч. вода
  • мащерка, сол, черен пипер, кориандър
  • ( в оригинала основната подправка беше резене, но аз го замених с мащерка и малко анасон)
  • няколко моркова , за подложка



 Калории - общо
на 1 порция





Приготвяне




  • гърдите се намазват с подправките
  • бутът се разполовява и също се намазва с подправките(2,3)
  • приготвя се плънката:
  • лукът се реже на дребно и се задушава в зехтина, виното и водата до пълно омекване(4)
  • прибавят се стафидите и подправките
  • парчето от бута се пълни с плънката и се завива(затваря), овръзва се стегнато с конец  и отново се намазва с подправките и малко зехтин(5, 6)

  • на дъното на тавичка се поставя скаричка или , както в моя случай няколко моркова
  • месото се слага върху скаричката(морковите)
  • поставя се във фурната на 130 С и се пече 8-9 часа





Бележка - бих изтънила повече бута при рарязването , за да се получи по-финно руло.

7 коментара:

  1. Както винаги тук е много вкусно! Честит 8 март, пожелавам ти много щастие с любимите хора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник!
      Мнооого вкусно тук....

      Изтриване
    2. Честит празник и на вас, Бонбонче и Живе!Бъдете щастливи и усмихнати!

      Изтриване
  2. Мила Соня,честит празник!С най-сърдечни пожелания за много обич,щастие,усмивки и ведро настроение!
    Месцето е разкошно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да е честит и на теб празника, Роси!Благодаря за пожеланията, нека се връщат умножени към теб!

      Изтриване
  3. Много усмивки и ведро настроение и от мен Сонче!
    Честит да е бил празника на майката и жената и за теб!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.